Φυλή: Εμπλοκή στην κατασκευή δεύτερου ΧΥΤΑ

Το έργο της κατασκευής του δεύτερου ΧΥΤΑ στο δήμο Φυλής κινδυνεύει να μην ολοκληρωθεί και να χαθούν κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποκάλυψε ο περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός στην Ημερίδα του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για τη Διαχείριση απορριμμάτων, παρουσιάζοντας αργότερα λεπτομερή στοιχεία.

Σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη υπέρογκα ποσά για εκτάσεις, οι οποίες προορίζονταν για την κατασκευή της Α' φάσης του δεύτερου ΧΥΤΑ

Δυτικής Αττικής, στη θέση Σκαλιστήρι, του δήμου Φυλής, έργο ιδιαιτέρως σημαντικό για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική, καλείται να πληρώσει το δημόσιο, διά μέσου της περιφέρειας Αττικής. Πρόσθεσε δε ότι «εγείρονται ερωτηματικά για το γεγονός ότι, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έχει ως σήμερα η αιρετή Περιφέρεια Αττικής, δεν ασκήθηκε (κατά της δικαστικής απόφασης, η οποία προβλέπει την απαλλοτρίωση με τιμές που φθάνουν τα 200 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο) αίτηση για προσδιορισμό οριστικής τιμής μονάδος από το Δημόσιο, ώστε αυτό να προστατεύσει τα συμφέροντά του. Αντιθέτως, έχουν ασκηθεί αιτήσεις προσδιορισμού οριστικής τιμής μονάδος από τους ιδιώτες, φερόμενους ως ιδιοκτήτες των εκτάσεων, με σκοπό να επιδικαστεί και πρόσθετη αποζημίωση σε αυτούς».

Για το λόγο αυτό και με στόχο τη διαφύλαξη του δημόσιου συμφέροντος, ο περιφερειάρχης Αττικής αφού ενημέρωσε, χθες, προφορικά τους υπουργούς Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Τάσο Γιαννίτση και Γιώργο Παπακωνσταντίνου, επισημαίνοντας το επείγον του θέματος και σήμερα τους απέστειλε επιστολές, όπως επίσης και στον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Το ιστορικό της υπόθεσης έχει ως εξής: Για την απαλλοτρίωση της έκτασης προβλέφθηκε ποσό 2,1 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα καλυπτόταν κυρίως από το Ταμείο Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έτσι το 2008, με την υπ' αριθμόν 5364/2008 απόφαση του Γενικού Γραμματέα της τότε Περιφέρειας Αττικής, κηρύχθηκε απαλλοτριωτέα περιοχή στη Φυλή Αττικής για την κατασκευή ΧΥΤΑ. Το παραπάνω ποσό εκτιμάτο ότι θα κάλυπτε την απαιτούμενη αποζημίωση για την απαλλοτρίωση της συνολικής έκτασης των 128,72 στρεμμάτων, η οποία βρίσκεται σε υποβαθμισμένη περιοχή εναπόθεσης σκουπιδιών και έχει, για το λόγο αυτό, χαμηλή αξία.

Το Πρωτοδικείο Αθηνών, όμως, με απόφασή του, προσδιόρισε ως προσωρινή τιμή μονάδος για 18 μόνον στρέμματα, από τις υπό απαλλοτρίωση ιδιοκτησίες, το ποσό των 200 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι η Κτηματική Υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομικών είχε εκτιμήσει ότι η αποζημίωση δεν μπορεί να υπερβεί τα 15,75 ευρώ, ανά τετραγωνικό μέτρο, στα συγκεκριμένα τεμάχια.

Αποτέλεσμα της απόφασης είναι ότι το Δημόσιο καλείται, διά της Περιφέρειας Αττικής, να πληρώσει ως αποζημίωση για την εν λόγω απαλλοτρίωση των 18 στρεμμάτων, το ποσό των 3,8 εκατομμυρίων ευρώ. Και αυτό μόλις για ένα μικρό τμήμα των εκτάσεων που πρέπει να απαλλοτριωθούν.

Σημειώνεται, τέλος, ότι η μη καταβολή έως χθες, 15 Νοεμβρίου 2011, του ποσού που επιδίκασε το Μονομελές Πρωτοδικείο (3,8 εκατομμύρια ευρώ) έχει ως συνέπει

Keywords
Τυχαία Θέματα