Aegean Oil: Η ελληνική πετρελαϊκή που τα έβαλε με τις πολυεθνικές

Διαθέτει το μεγαλύτερο εφοδιαστικό στόλο σε ολόκληρο τον κόσμο, είναι εισηγμένη στην Wall Street και αποτελεί την 3η μεγαλύτερη εταιρεία πετροχημικών στην Ελλάδα. Όχι κι άσχημα για την επιχείρηση του Δημήτρη Μελισσανίδη που ξεκίνησε ως… δάσκαλος οδήγησης στη Νίκαια.

Από τον Παναγιώτη Χριστόπουλο

Όταν ο Δημήτρης Μελισσανίδης γεννήθηκε στα προσφυγικά της Κοκκινιάς το

1951, μερικά πράγματα για το μέλλον του ήταν ήδη προδιαγεγραμμένα: O πατέρας του, ο Ζώρας Μελισσανίδης ήλθε πρόσφυγας από τον Καύκασο το ’38 και ήταν αριστερών πεποιθήσεων. Έλληνας ξεριζωμένος, χωρίς κανένα γνωστό στην Αθήνα, διωκόμενος λόγω των πολιτικών του πιστεύω από τις Αρχές, έπρεπε να δημιουργήσει τα πάντα από την αρχή. Τα παιδιά του μεγάλωσαν μαθαίνοντας τι σημαίνει «βιοπάλη» και πώς μπορείς να πετύχεις μακριά από το σύστημα, χωρίς να έχεις κάποιον να σε βολέψει, με βασικό σου όπλο την σκληρή δουλειά.

Ο Δημήτρης Μελισσανίδης, βέβαια, είχε και κάτι ακόμη. Αυτό που λέμε «ελληνικό δαιμόνιο». Μια ασίγαστη επιθυμία να πρωτοπορεί, να ψάχνει πάντα για κάτι καινούργιο να μάθει και ν’ ασχοληθεί μαζί του, να αναζητά ευκαιρίες ακόμη κι εκεί που οι υπόλοιποι έβλεπαν μόνο δυσκολίες. Οι περισσότεροι Έλληνες τον γνωρίζουν μόνο από το πέρασμά του από την ΑΕΚ. Ακόμη και τότε, που βρισκόταν στην αρχή της επιχειρηματικής του καριέρας, έκανε θαύματα: Η ομάδα, με μικρό σχετικά budget, κατέκτησε τρία πρωταθλήματα και ξαναγύρισε στην κορυφή μετά από χρόνια. Αλλά δεν είναι το ποδόσφαιρο που αποτελεί το ιδανικό δείγμα για τις ικανότητές του. Και ίσως, αν είχε μείνει σ’ αυτό περισσότερα χρόνια, να μην είχε κατορθώσει όλα αυτά για τα οποία αποφασίσαμε να του αφιερώσουμε την στήλη μας σήμερα…

Από την Κοκκινιά στην Wall Street

Στην μέχρι τώρα πορεία της στήλης «Ψωνίζουμε Ελληνικά» σας παρουσιάσαμε επιχειρήσεις που παρήγαν κάποιο προϊόν, τις περισσότερες φορές βασισμένο στην πλούσια πρώτη ύλη της ελληνικής φύσης. (Αναλυτικά ως τώρα: Boxer Φειδάς, Bic-Βιολέξ, Apivita, HerbalTea, Κορρές, Κρι-Κρι, Κύκνος, Όλυμπος). Η Aegean Oil είναι η πρώτη εταιρεία που επιχειρεί σε ένα τομέα που δεν βασίζεται στην ελληνική παραγωγή. Μακάρι να βρούμε όντως πετρέλαιο σύντομα και στην Ελλάδα, αλλά προς το παρόν, αυτό είναι ένα αγαθό που παίρνουμε από αλλού. Ωστόσο, είναι ο τρόπος που η εταιρεία του Δημήτρη Μελισσανίδη χρησιμοποίησε το πετρέλαιο που την κάνει να ξεχωρίζει από κάθε άλλη. Είναι ένας τρόπος… 100% ελληνικός.

Ο Δημήτρης Μελισσανίδης τόλμησε να αναμετρηθεί με τα μεγαθήρια που είναι οι πολυεθνικές πετρελαϊκές και έφτασε σήμερα, εν έτει 2012 και μεσούσης της κρίσης, να ηγείται της 3ης μεγαλύτερης εταιρείας πετροχημικών στην Ελλάδα, να διαθέτει το μεγαλύτερο στόλο πλοίων εφοδιασμού πετρελαιοειδών στον κόσμο και να βλέπει την μετοχή της επιχείρησής του να διαπραγματεύεται στο ταμπλώ της Wall Street. Κι όμως, αυτός ο άνθρωπος ξεκίνησε σαν δάσκαλος οδήγησης με ένα Mini Cooper στη Νίκαια…

Η ιστορία της Aegean Oil

H εταιρεία ξεκίνησε μόλις το 1999. Αρχικά από την Θράκη, όπου

Keywords
Τυχαία Θέματα