Με δάνειο του δημοσίου δόθηκαν οι μίζες για τα υποβρύχια!!!

Στο τέλος Αυγούστου αναμένεται να καταθέσει η Εισαγγελία Αθηνών το πόρισμά της για τα γερμανικά υποβρύχια τύπου 214. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ολοκληρώθηκε η παράδοση των υπομνημάτων των φερομένων ως υπόπτων -εξετάσθηκαν ανωμοτί- ενώ ένας από....
αυτούς, εκπρόσωπος της γερμανικής εταιρείας Ferrostaal, δεν εμφανίσθηκε επικαλούμενος την ιδιότητά του ως υπηκόου της Μεγάλης Βρετανίας.
Μετά την απόφαση του δικαστικού συμβουλίου για την παρέλευση της αποσβεστικής προθεσμίας και την παραγραφή της δωροδοκίας του πρώην υπουργού
Αμύνης κ. Ακη Τσοχατζόπουλου, οι διωκτικές αρχές εστιάζουν την προσοχή τους σε πρόσωπα-κλειδιά της υλοποίησης των δύο συμβάσεων για την κατασκευή των υποβρυχίων 214 και τον εκσυγχρονισμό των υποβρυχίων 209.

Ενα από αυτά, σε επιτελική θέση στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, φέρεται να έχει ιδρύσει με συγγενικά του πρόσωπα υπεράκτιες εταιρείες ιδιοκτησίας ακινήτων στο επίμαχο διάστημα. Εδρα των εταιρειών αυτών φαίνεται να είναι διαμέρισμα που έχει αγορασθεί στο Κολωνάκι με χρήματα που δόθηκαν στον δικαιούχο της εταιρείας μέσω τρίτου προσώπου από τη γερμανική εταιρεία Ferrostaal.

Για την εκτέλεση των συμβάσεων το ελληνικό δημόσιο φαίνεται να λαμβάνει από την τράπεζα Intesa Sao Paolo τον Μάιο του 2002 δάνειο αξίας ύψους 150 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο εμβάζεται στη HDW (Κίελο), που με τη Ferrostaal (Εσσεν) συναποτελούσαν το γερμανικό κονσόρτσιουμ. Eνώ το ποσόν έπρεπε να πιστωθεί στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και από εκεί να εμβασθεί στη γερμανική κατασκευάστρια εταιρεία, δίδεται απευθείας από την ιταλική τράπεζα στην εταιρεία του Κιέλου. Λίγο αργότερα ποσό 37 εκατ. εμβάζεται από την Eurobank στο Λονδίνο στη West LB στο Ντίσελντορφ για λογαριασμό του γερμανικού κονσόρτσιουμ.

Αμέσως μετά τον Οκτώβριο του 2002 η γερμανική εταιρεία HDW στέλνει στην εταιρεία Metallco International Ltd, στο Χονγκ Κονγκ, 17.276.000 ευρώ. Η εταιρεία, σύμφωνα με την έκθεση της αμερικανικής δικηγορικής εταιρείας Debevoise &Plimpton, ανήκει στον Ιταλό υπήκοο Τζιαν Κάρλο Μπουσέι.

Σύμφωνα με τους Αμερικανούς δικηγόρους, ο Μπουσέι κρατάει 1 εκατομμύριο για τον εαυτό του, 2,2 εκατ. απορροφούνται από δικηγορικό κόστος και δαπάνες και τα υπόλοιπα 14 εκατομμύρια παραδίδονται σε πρώην στέλεχος των Ναυπηγείων σύμφωνα με την έκθεση. Οι συντάκτες μάλιστα της έκθεσης (13 Απριλίου 2011) υποστηρίζουν ότι ο παραλήπτης του ποσού επιβεβαιώνει γραπτά «πως έλαβε το ποσό για συμβουλευτικές υπηρεσίες».

Η πληρωμή αυτή προκάλεσε μάλιστα αντιδικία ανάμεσα στις δύο εταιρείες του γερμανικού κονσόρτσιουμ, που έφτασε ενώπιον των εισαγγελιών του Ντίσελντορφ και του Κιέλου με πρωτοβουλία της Ferrostaal.

Οι δύο εισαγγελίες θεώρησαν στελέχη της HDW υπόπτους για απιστία. Στη διάρκεια της εισαγγελικής έρευνας κατέθεσαν τρία στελέχη της Ferrostaal, τα οποία δήλωσαν ότι δεν γνώριζαν το παραμικρό σχετικά με την πρόθεση της HDW να καταβάλλει προμήθειες στο στέλεχος των ναυπηγείων είτε μέσω της εταιρείας του Χονγκ Κονγκ
Keywords
Τυχαία Θέματα