Ποιοι ωφελήθηκαν από τη μυστηριώδη εξαφάνιση του δασολόγου Κωστή Πενταράκη

Επιστολή-παρέμβαση σχετικά με τη μυστηριώδη μέχρι σήμερα εξαφάνιση του δασολόγου Κωστή Πενταράκη, έδωσε στη δημοσιότητα η Δημοτική Σύμβουλος Στέλλα Αλφιέρη και οι Καρυωτάκης Κωστής & Πετράκης Κωστής. Στην επιστολή επισημαίνεται ότι ο Κωστής Πενταράκης είχε υπερασπισθεί την υπηρεσιακή και επιστημονική του οντότητα αλλά -κυρίως- το περιβάλλον, καταθέτοντας εγγράφως τις ενστάσεις του σε σοβαρές υποθέσεις όπως το λατομείο στο φαράγγι της Καντάνου, αλλά και την αντίθεσή του στην....
τοποθέτηση γιγαντιαίων αιολικών και ηλιακών σταθμών, στις προστατευόμενες περιοχές των Λευκών
Ορέων, του Λαφονησίου, της Γραμπούσας.

Αναλυτικά η επιστολή αναφέρει: ....

"Τον Κωστή Πενταράκη Δρ. Δασολόγο, υπάλληλο στη Δ/νση δασών Χανίων, τον γνωρίσαμε τον Ιούνιο του 2007 για τις υποθέσεις πρώτα του ιστορικού φαραγγιού της Καντάνου και στη συνέχεια, των αιολικών σταθμών στο Αποπηγάδι. Είναι αυτός που υπερασπίστηκε από την υπηρεσιακή του θέση, τον δασικό και ιστορικό πλούτο του φαραγγιού από την παράνομη λειτουργία του νταμαριού, με δεκάδες επιτόπιες αυτοψίες και βεβαιώσεις παραβάσεων, με την εκπόνηση της εξαιρετικής δασικής μελέτης (έγγραφο αρ. πρ. 7568/6-11-2007) για τη συμβολή των ρεμάτων του Σπινιώτη και της Αγριομέλισσας, με την σημαντική και σπάνια βιοποικιλότητα στην περιοχή. Όπως και με τις εισηγήσεις του για τη μη επέκταση του λατομείου στα 347 στρ. (έγγραφο αρ. πρ. 2501/25-6-2007) και την εκπόνηση Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης (ΕΠΜ) για την περιοχή, (έγγραφο 849/9-2-2009) που μπλοκαρίστηκε από τους υπηρεσιακούς παράγοντες που επιβουλεύονται τον ιστορικό αυτό τόπο.

Όσο αναφορά το Αποπηγάδι, εισηγήθηκε την κήρυξη του σε προστατευτική περιοχή, ενώ για την αδειοδότηση των 3 ανεμογεννητριών, τηρώντας τη δασική νομοθεσία, εισηγήθηκε (έγγραφο αρ. πρ 3795/27-7-2005) την διάνοιξη δρόμου πρόσβασης 4 μέτρων. Δρόμου που τελικά όπως διαπίστωσε και ό ίδιος με επιτόπια αυτοψία (έγγραφο αρ. πρ. 1906/16-04-2010) κατέληξε να είναι 10 και 12 μέτρα μέσω εγκρίσεων επέμβασης και υπερβάσεων της.

Ο Κ. Πενταράκης δεν δίστασε να εκφράσει γραπτά τις αντιρρήσεις του για το νόμο της “Επιτάχυνσης της ανάπτυξης των ΑΠΕ” και την ανεξέλεγκτη χωρίς όρια εφαρμογή τους, συμμετέχοντας στην σχετική δημόσια διαβούλευση, με ένα εξαιρετικό, κατά τη γνώμη μας, κείμενο. Αντιρρήσεις και ενδοιασμούς που όπως αποδείχτηκε δεν τις κράτησε σε θεωρητικό μόνο επίπεδο αλλά τις εφάρμοσε στην πράξη, στο μέτρο βέβαια που του επέτρεπαν οι πιέσεις τρίτων.

Σε επίσκεψη μας στο δασαρχείο Χανίων στις 29-12-2010, μας ενημέρωσε ότι είχε εισηγηθεί (έγγραφο 6980/14-12-2101, που το επισυνάπτουμε) αρνητικά στην κατασκευή του «Αιολικού - Αντλητικού - Υδροηλεκτρικού συστήματος παραγωγής ενέργειας» στην περιοχή της Στρογγυλής Κορυφής στο Αποπηγάδι. Στην αμέσως επόμενη επίσκεψη μας, πληροφορηθήκαμε ότι ο Κ. Πενταράκης δεν εργάζονταν πλέον στην υπόθεση Αποπηγάδι.!!!!
Στις 26-1-2011 τον αντικρίσαμε για τελευταία φορά στον Ομαλό, στην σύσκεψη για την λιμνοδεξαμ
Keywords
Τυχαία Θέματα