Τι προκάλεσε την ακύρωση ασκήσεων στο Αιγαίο

"Ατυχή" στιγμή για τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις χαρακτηρίζει ο πρόεδρος της τουρκικής εθνοσυνέλευσης της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης Μεχμέτ Αλί Σαχίν την ακύρωση των ασκήσεων στο Αιγαίο, ως "αντίδραση" για την κλήτευση σε ανάκριση στρατηγών και πτέραρχων στα πλαίσια της διερεύνησης συνωμοσίας για την ανατροπή της τουρκικής κυβέρνησης.

"Στην ανακοίνωση των Ενόπλων Δυνάμεων αναφέρθηκε πως οι ασκήσεις ακυρώθηκαν για στρατιωτικούς λόγους", λέει ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης και....
συνεχίζει
ότι αν ωστόσο η ακύρωση έγινε για λόγους αντίδρασης πρόκειται για "ατυχή" στιγμή των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.

"Εμείς πιστεύουμε και σεβόμαστε τις επίσημες δηλώσεις", είπε ο κ Σαχίν. "Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Πρωθυπουργός συναντήθηκαν ήδη με τον Αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά δεν γνωρίζω τίποτα για τις συναντήσεις αυτές", είπε ακόμα στην Άγκυρα.

Ο Διοικητής της τουρκικής Σχολής Πολέμου Πτέραρχος Μπιλγκίν Μπαλανλί κλήθηκε να καταθέσει ως ύποπτος στο πλαίσιο της ανάκρισης για την υπόθεση "Βαριοπούλα" αλλά δεν έχει ακόμα εμφανισθεί στον ανακριτή.

Οι οκτώ εν ενεργεία στρατιωτικοί μετέβησαν προχθές στο δικαστικό Μέγαρο της περιοχής Μπεσίκτας για να καταθέσουν, αλλά τελικά αφέθησαν ελεύθεροι μετά από κατάθεση που κράτησε 12 ώρες.

Ο πτέραρχος Μπανανλί κατηγορείται για το ότι με προφορική εντολή του σημερινού κρατούμενου για την υπόθεση "Βαριοπoύλα" Πτέραρχου Ιμπραχήμ Φιρτίνα που ήταν το 2003 Διοικητής στην Ακαδημία Πολέμου, ετοίμασε το Σχέδιο Επιχείρησης Oraj (Καταιγίδα).

Το σχέδιο προέβλεπε παρενόχληση ελληνικών αεροσκαφών στο Αιγαίο για να δημιουργηθεί πολεμική ατμόσφαιρα και να «εξασφαλισθεί» η κατάρριψη τουρκικού αεροσκάφους από ελληνικά μαχητικά. Το σχέδιο προέβλεπε ότι ακόμα και αν --παρά την ένταση-- δεν σημειώνονταν πτώση τουρκικού αεροσκάφους Τούρκος πιλότος από το ειδικό σμήνος θα κατέρριπτε την κατάλληλη στιγμή τουρκικό αεροσκάφος.

Έγγραφα που βρίσκονται στα χέρια της ανάκρισης δείχνουν ότι ο πτέραρχος Μπαλανλί σχεδίασε τα μέτρα που θα λαμβάνονταν αν δεν λειτουργούσε το σχέδιο Oraj. Ο πτέραρχος αναμένεται να καταθέσει σήμερα στον εισαγγελέα ανακριτή.

Στο πλαίσιο της υπόθεσης "Βαριοπούλα" κρατούνται στις στρατιωτικές Φυλακές Χασντάλ από τον Φεβρουάριο 29 εν ενεργεία Στρατηγοί, Πτέραρχοι και Ναύαρχοι . Η κλήτευση έξι ακόμα αξιωματικών --μεταξύ των οποίων και ο Πτέραρχος Μπαλανλί-- δημιουργεί μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων το φόβο για δεύτερο κύμα συλλήψεων ανώτερων αξιωματικών.

Οι κατηγορούμενοι ανώτατοι αξιωματικοί μπορεί να αναγκαστούν να απομακρυνθούν από τις διοικήσεις που ασκούν σήμερα και να ασκήσουν τα καθήκοντά τους επιτελικοί Συνταγματάρχες.

Οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν 364 Στρατηγούς , Πτέραρχους και Ναυάρχους, εκ των οποίων κρατούνται ήδη οι 29 (!), το 8 % δηλαδή.

http://www.roufianos.com/Εδώ θα πεις δημόσια την γνώμη σου____ Ο σιωπών δοκεί συναινείν[email protected]
Keywords
Τυχαία Θέματα