Τι γράφει ο διεθνής τύπος για το αποτέλεσμα των εκλογών


«Καρφωμένα» στην πολιτική σκηνή της Ελλάδας τα διεθνή μέσα ενημέρωσης με έκτακτες μεταδόσεις, αναλύσεις και ρεπορτάζ για το αποτέλεσμα της κάλπης, στο οποίο «διαβάζουν» επικράτηση του ευρώ σε μία διχασμένη Ελλάδα και δυνατότητα...
συγκρότησης κυβέρνησης συνασπισμού με ευρωπαϊκή κατεύθυνση – που αποτελεί και το νέο στοίχημα για το ελληνικό μέλλον στο ενιαίο νόμισμα.

«Μικρή ανάσα» δίνει η έκβαση της κάλπης κατά το γερμανικό Spiegel,
«η χώρα βγαίνει από τις κάλπες κομμένη στα δύο» λέει η ιταλική Repubblica. «Τα κόμματα υπέρ της διάσωσης κερδίζουν στην Ελλάδα» γράφει η ισπανική El Pais.

Τα πρώτα exit poll και η ακόλουθη ροή αποτελεσμάτων που έδωσε προβάδισμα στη Νέα Δημοκρατία έκαναν με αστραπιαία ταχύτητα τον γύρο του κόσμου. Πρώτη είδηση στις ηλεκτρονικές πύλες των μεγαλύτερων διεθνών μέσων στην Ευρώπη και την Αμερική, ακόμη και στο αραβόφωνο Al Jazeera. Απευθείας ανταποκρίσεις και συνδέσεις με την Ελλάδα για την εκλογική αναμέτρηση, στην οποία τα διεθνή μέσα ενημέρωσης «είδαν» την καθοριστική στιγμή για το μέλλον της Ελλάδας στους κόλπους της Ευρωζώνης.

Τώρα το μέλλον της χώρας στο ευρώ ενδέχεται να εξαρτάται από τις διαβουλεύσεις για τη συγκρότηση κυβέρνησης συνασπισμού, αναφέρει το BBC, επισημαίνοντας ότι η ελληνική δεξιά θα επιχειρήσει τη συγκρότηση κυβέρνησης. Το δίκτυο μεταφέρει τις δηλώσεις του Αντώνη Σαμαρά ότι η Ελλάδα ψήφισε υπέρ της παραμονής στο ενιαίο νόμισμα.

Οσον αφορά τη δήλωση του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας ότι η Ελλάδα «θα σεβαστεί τις υποχρεώσεις», ο ανταποκριτής του BBC στην Αθήνα, Μαρκ Λόουεν, αναφέρει ότι αυτό υποδεικνύει πως ο κ. Σαμαράς επιθυμεί να προχωρήσει με τις περικοπές δαπανών που απαιτούν οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας.

«Οι Έλληνες ψήφισαν υπέρ του ευρώ» είναι ο τίτλος στο ηλεκτρονικό πρωτοσέλιδο του Sky News επάνω από τη φωτογραφία του Αντώνη Σαμαρά.

Πρώτη είδηση η Ελλάδα και στον Guardian, που γράφει ότι «οι ψηφοφόροι έδωσαν μία ευκαιρία στο κοινό νόμισμα». Η βρετανική εφημερίδα επισημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να έχασε, αλλά θα είναι μία σκληρή αντιπολίτευση.

Με επιφυλακτική... ανακούφιση υποδέχθηκαν τα γερμανικά ΜΜΕ τα πρώτα αποτελέσματα, μετά τις ομιλίες Σαμαρά και Τσίπρα, έχοντας επισημάνει νωρίτερα τον κίνδυνο νέου αδιεξόδου στην Αθήνα: «Λίγο από ελπίδα» τιτλοφορεί το Spiegel το ρεπορτάζ του για το τοπίο που διαμορφώνεται στην Ελλάδα, υποστηρίζοντας πως η έκβαση των εκλογών δίνει «μόνο μία σύντομη ανάσα». «Η χώρα είναι βαθιά διχασμένη, η νέα κυβέρνηση ξεκινά υπό δύσκολες συνθήκες και παραμένει η απειλή του χάους εάν οι Έλληνες δεν καταφέρουν τελικά να συνεννοηθούν» τονίζει το περιοδικό.

Ανάλογη η προσέγγιση και της οικονομικής Handelsblatt, που γράφει πως φαίνεται μεν ότι η Αθήνα οδεύει σε σχηματισμό κυβέρνησης, αλλά «τα προβλήματα της χώρας δεν εξαφανίστηκαν και η Ελλάδα έχει ελάχιστο χρόνο». Η κυβέρνηση που θα σχηματιστεί πρέπει «να σηκώσει τα μανίκια και να δράσει, και μάλιστα εντατικά».

«Οι φιλοε
Keywords
Τυχαία Θέματα