Φόρος τιμής στον Τζέιμς Μονρόε

Φόρο τιμή στον Αμερικανό πρόεδρο Τζέιμς Μονρόε (James Monroe, 1817-1825), και τους Αμερικανούς φιλέλληνες, για τη συμβολή τους στον Αγώνα για την Εθνική μας Ανεξαρτησία, απέδωσε η ομογένεια στην Ουάσιγκτον, σε μια σεμνή αλλά γεμάτη νόημα και συγκίνηση εκδήλωση, στο πλαίσιο του εορτασμού της 190ης επετείου της Εθνικής Παλιγγενεσίας.

Η εκδήλωση, όπως αναφέρει ο Εθνικός Κήρυκας της Νέας Υόρκης, διοργανώθηκε από το Συμβούλιο Αποδήμου Ελληνισμού, σε συνεργασία με την Παναρκαδική Ομοσπονδία Αμερικής και την πρεσβεία της Ελλάδας,
στην οικία του προέδρου Μονρόε, του τελευταίου από τους «πατέρες-ιδρυτές» των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου σήμερα στεγάζεται το «Arts Club» της Ουάσιγκτον.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάσθηκε η εξαιρετική έκδοση του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδος «The American People’s Support to the Greek War of Independence», που επιμελήθηκε η προϊσταμένη της Υπηρεσίας Διπλωματικού και Ιστορικού Αρχείου του υπουργείου Εξωτερικών, Φωτεινή Τομαή. Το βιβλίο προλογίζει ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, ο οποίος το είχε επιδώσει προσωπικά στον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, κατά τη συνάντησή τους στο Λευκό Οίκο, το Μάρτιο του 2010, σημειώνει ο Εθνικός Κήρυκας.

Στη σημαντική προσφορά των Αμερικανών φιλελλήνων αναφέρθηκε ο πρέσβης της Ελλάδας, Βασίλειος Κασκαρέλης. Μεταξύ άλλων, μίλησε για τα κοινά ιδεώδη των ηγετών της Αμερικής και του ίδιου του προέδρου Μονρόε με τα ιδεώδη των εμπνευστών, των ηρώων και των ηγετών της Ελληνικής Επαναστάσεως. Τα ιδεώδη αυτά, είπε, έχουν οικουμενικό και διαχρονικό χαρακτήρα, και σήμερα, περισσότερο από ποτέ, παραμένουν επίκαιρα.

Κύριος ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο πρώην γερουσιαστής, Πολ Σαρμπάνης, ο οποίος, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε τις κοινές αξίες και τους δεσμούς φιλίας που ενώνουν του λαούς της Ελλάδας και των ΗΠΑ, από τα πρώτα έτη της ύπαρξής τους ως ελεύθερα κράτη μέχρι και σήμερα.

Η ομιλία της κ. Τομαή, με την οποία έκλεισε η εκδήλωση, συμπεριέλαβε αναφορές σε συγκεκριμένες περιπτώσεις δραστηριοποίησης Αμερικανών Φιλελλήνων για τη στήριξη της Επανάστασης του 1821.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, έγινε αναφορά και στην πρωτοβουλία του προέδρου του «Συλλόγου Αμερικανών Φιλελλήνων 1810-1840», Παναγιώτη Νικολόπουλου, για τη δημιουργία σειράς γραμματοσήμων, αφιερωμένη στους Αμερικανούς που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για την ελευθερία της Ελλάδας. Η σειρά αναμένεται να κυκλοφορήσει στις 19 Απριλίου. Επίσης, ο Έλληνας χαράκτης και γλύπτης Δημήτρης Ταλαγάνης, παρουσίασε τις δυο αναμνηστικές ανάγλυφες πλακέτες, που φιλοτέχνησε, με θέμα την Ελληνική Επανάσταση στο Μοριά, δωρεά της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Δήμου Τριπόλεως προς το Ίδρυμα «Monroe».

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απευθύνανε ο Jess Baily, διευθυντής Νοτιο-Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και ο πρώην πρόεδρος της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας Δημήτρης Φίλιος, ο οποίος μετέφερε και τον χαιρετισμό του Συντονιστή του ΣΑΕ, Περιφέρεια ΗΠΑ, Θ
Keywords
Τυχαία Θέματα