Η Βικιπαίδεια έγινε 10 χρονών!

12:39 3/12/2012 - Πηγή: AEK365

Δέκα χρονών γίνεται η ελληνική έκδοση της Wikipedia, Βικιπαίδεια. Παρά τις επικρίσεις που συνεχίζει να δέχεται το μοντέλο που επέτρεψε την δημιουργία, την συντήρηση και την ανάπτυξή της, η Βικιπαίδεια διαβάζεται πολύ, σε αντίθεση με τις... σκονισμένες εγκυκλοπαίδειες στην βιβλιοθήκη κάθε σπιτιού.

Οι αριθμοί λένε την αλήθεια:

Η εγκυκλοπαίδεια που γράφεται συνεργατικά από οποιονδήποτε με τα 81.042 λήμματα,

διαβάζεται 34.000 φορές την ώρα,

με 25 εκατομμύρια θεάσεις σελίδων

το μήνα,

προσφέροντας στον καθένα πληροφορίες που βρίσκονται στα 81.042 λήμματα που

διαμορφώθηκαν με 3.809.533 επεξεργασίες.

Για την ανάπτυξη της Βικιπαίδειας προσέφεραν τις συνεισφορές τους αρκετοί από τους 114.912 εγγεγραμμένους αλλά και πολλοί από τους μη εγγεγραμμένους χρήστες.

Το περιεχόμενο της Βικιπαίδειας διατίθεται ελεύθερα σε όλους και μπορεί ο καθένας να το χρησιμοποιήσει, να το αλλάξει ακόμη και να το εκμεταλλευτεί εμπορικά, αρκεί να αναφέρει ότι τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στη Βικιπαίδεια, καθώς και ότι οι ίδιοι όροι ισχύουν και για το δικό του περιεχόμενο, δηλαδή με όσα ορίζει η άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού - Παρόμοια Διανομή.

Η Βικιπαίδεια ανήκει στο ίδρυμα Wikimedia και είναι μέρος του πολύγλωσσου εγχειρήματος Wikipedia, το οποίο μόνο στα αγγλικά έχει σήμερα πάνω από 4 εκατομμύρια λήμματα. Άλλα εγχειρήματα στα ελληνικά του ιδρύματος Wikimedia είναι: το Βικιλεξικό με 404.426 λήμματα, η Βικιθήκη με 6.146 πρωτότυπα κείμενα (από τον Όμηρο και τον Αριστοτέλη, ποιήματα από την Ελληνική Ανθολογία, το Θούριο του Ρήγα Βελεστινλή, την Αγία Γραφή, αλλά και Βυζαντινούς ύμνους), τα Βικινέα με 2.227 άρθρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα