Εκδήλωση για την κλιματική αλλαγή πραγματοποιήθηκε στην Πόλη Χρυσοχούς

20:13 17/12/2012 - Πηγή: OnlyCY

Με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών για την κλιματική αλλαγή και την έγκαιρη αντιμετώπιση των επιπτώσεων της, πραγματοποιήθηκε απόψε στην Πόλη Χρυσοχούς εκδήλωση με θέμα «Αντιμετωπίζοντας την κλιματική αλλαγή – Είμαστε Έτοιμοι;» που διοργανώθηκε από το Τμήμα Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος και το Δήμο, στα πλαίσια του ευρωπαϊκού Προγράμματος LIFE – CYPADAPT.

Στο πλαίσιο της ομιλίας του ο δήμαρχος Πόλεως Χρυσοχούς Άγγελος Γεωργίου ανέφερε πως απώτερος στόχος

της διαμόρφωσης και αποτελεσματικής εφαρμογής μιας ολοκληρωμένης εθνικής στρατηγικής για την προσαρμογή, είναι η έγκαιρη προετοιμασία των ανθρώπων και η βελτίωση της προσαρμοστικότητας φυσικών και τεχνητών συστημάτων, στις συνεχώς μεταβαλλόμενες αλλαγές του κλίματος, αλλά και η μείωση της ευπάθειας στις αναπόφευκτες συνέπειές τους, με την επιλογή και αναπροσαρμογή των πλέον κατάλληλων μέτρων και πρακτικών αντιμετώπισης στις εκάστοτε συνθήκες και με το ελάχιστο δυνατό κόστος.

Ο κ. Γεωργίου είπε πως τα περιβαλλοντικά προβλήματα και οι κλιματικές αλλαγές δεν κάνουν διακρίσεις ανάμεσα στις διάφορες περιοχές του πλανήτη και προφανώς επηρεάζουν και το μικρό νησί μας. Αν και παλαιότερα πρόσθεσε, στην Κύπρο η βροχόπτωση ήταν περισσότερη, σήμερα περιορίζεται σε 4 μήνες, με αποτέλεσμα να υπάρχει σοβαρό πρόβλημα έλλειψης νερού και κατ’ επέκταση ξηρασία. Θα παρατηρηθεί μείωση κατά 10 – 40% της βροχόπτωσης και συνεπώς η έναρξη της ερημοποίησης.

Ο κ. Γεωργίου είπε ότι σύμφωνα με σύγχρονες έρευνες ήδη η βροχόπτωση παρουσιάζει καθολική μείωση κατά 1mm ανά έτος. Παρόλο που η Κύπρος κατατάσσεται πρώτη στην Ευρώπη όσον αφορά στον αριθμό και τη χωρητικότητα των φραγμάτων σε αναλογία με την έκτασή της, τα φράγματα τα περισσότερα χρόνια είναι σχεδόν άδεια, συνέχισε.

Η αλλαγή των κλιματικών συνθηκών είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα, και όμως, ο καθένας από εμάς έχει τη δύναμη να συνδράμει στη μείωση των αρνητικών επιπτώσεων της μόλυνσης του περιβάλλοντος, συμπλήρωσε .

Αναφερόμενος σε έρευνες ο δήμαρχος Πόλεως Χρυσοχούς είπε «Στον 20ο αιώνα η θερμοκρασία της ατμόσφαιρας αυξήθηκε κατά 0,74 βαθμούς κελσίου και οι έρευνες δείχνουν ότι μέχρι το τέλος του 21ου αιώνα, η θερμοκρασία θα αυξηθεί μέχρι και 6,4 βαθμούς κελσίου, σε σχέση με τη θερμοκρασία της εικοσαετίας 1980-2000. Η στάθμη της θάλασσας ανέβηκε κατά 10 εκατοστόμετρα από το 1900 και μέχρι το τέλος του 21ου αιώνα , μπορεί η στάθμη να ανέβει ακόμα και ένα μέτρο. Η άνοδος αυτή θα καταπιεί παραλιακές εκτάσεις, νησιά και θα βάλει σε κίνδυνο εκατομμύρια ανθρώπους».

Ακόμα και μικρές αλλαγές είπε, στις καθημερινές μας συνήθειες μπορούν να συμβάλουν στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, χωρίς να επηρεαστεί η ποιότητα ζωής μας. Η προσαρμογή λοιπόν είναι μια μακροχρόνια και συνεχής διαδικασία , που απαιτεί τη στενή συνεργασία όλων μας, πολιτείας και πολιτών σε όλα τα επίπεδα.

Αν καταφέρουμε, όλοι μας κατέληξε, ο κ. Γεωργίου, να εργαστούμε συντονισμένα προς αυτό το σκοπό, τότε θα έχουμε σημειώσει μια τεράστια νίκη στον αγώνα κατά των κλιματικών αλλαγών.

Keywords
Τυχαία Θέματα