Φόβοι για «Νοεμβριανά» με πογκρόμ στον Αγ. Παντελεήμονα

Ένας είδους  «μίνι» πογκρόμ έζησαν οι αλλοδαποί κάτοικοι και επαγγελματίες στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα το χθεσινό βράδυ (Παρασκευής)  όταν σε βίαια και εκτεταμένα επεισόδια άγνωστοι αφήνοντας πίσω τους  ένα βομβαρδισμένο τοπίο, με αποτέλεσμα πολλοί να ξεκινήσουν πλιάτσικο μέσα στα κατεστραμμένα μαγαζιά. Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων ένας αλγερινός δέχτηκε επίθεση με μαχαίρι και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.

Τα πράγματα έχουν πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και όλοι φοβούνται ένα ρατσιστικό μπαράζ επιθέσεων εναντίων αλλοδαπών κατοίκων και επαγγελματιών περιμένοντας

την όποια αφορμή και ενεργώντας επί δικαίων και αδίκων. Αυτή τη φορά την αφορμή την έδωσε η εγκληματική επίθεση με μαχαίρι σε ιδιοκτήτη κουρείου στην οδό Μιχαήλ Βόδα, την περασμένη Τετάρτη, με δράστη αλλοδαπό και κίνητρο τη ληστεία.

Τα επεισόδια ξέσπασαν κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας περίπου 100 ατόμων, κατοίκων της περιοχής , που συγκεντρώθηκαν στις 9.00 μ.μ. στην οδό Αγ. Μελετίου για να διαμαρτυρηθούν για την αυξημένη εγκληματικότητα στην περιοχή που τους έχει κάνει να ζουν υπό το καθεστώς τρόμου. Σύμφωνα με τους ίδιους φοβούνται να βγουν από τα σπίτια τους ενώ δεν αισθάνονται ασφαλείς ούτε ακόμη και όταν κάθονται κλειδωμένοι μέσα σε αυτά.

Κοντά σε αυτούς  προστέθηκαν ακροδεξιά στοιχεία τα οποία επιτέθηκαν στην κυριολεξία στην Αγίου Μελετίου κάνοντας γυαλιά καρφιά όσα μαγαζιά φαινόταν από τις πινακίδες ότι ήταν ιδιοκτησίας αλλοδαπών. Το τοπίο θύμισε κάτι από τα αλησμόνητα «Σεπτεμβριανά» όπως έμεινε στην ιστορία το οργανωμένο πογκρόμ εκείνης της νύκτας  που συνέβη στη Κωνσταντινούπολη, όπου καθοδηγούμενος τουρκικός όχλος προκάλεσε βίαια επεισόδια κατά των περιουσιών των Ελλήνων ομογενών καθώς και άλλων μη μουσουλμανικών μειονοτήτων, λεηλατώντας και πυρπολώντας ελληνικά καταστήματα, σπίτια και κάνοντας και άλλες καταστροφές.

Σύμφωνα με μαρτυρίες και τις αποκαλύψεις της σημερινής μέρας,  έσπασαν βιτρίνες, εξοπλισμούς μαγαζιών, ενώ εν συνεχεία άφησαν πίσω τους βομβαρδισμένο τοπίο, με αποτέλεσμα πολλοί να ξεκινήσουν πλιάτσικο μέσα στα κατεστραμμένα μαγαζιά. Μάλιστα υπό άγνωστες συνθήκες ένας αλγερινός βρέθηκε μαχαιρωμένος στην Αγίου Μελετίου. Αμέσως κλήθηκε το ΕΚΑΒ, αλλά ο αλλοδαπός μεταφέρθηκε με ιδιωτικό αυτοκίνητο σε νοσοκομείο και όπως έγινε γνωστό η ζωή του δεν βρίσκεται σε κίνδυνο.

Οι εξοργισμένοι κάτοικοι πραγματοποιούν συνέχεια συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και αυτό το γεγονός σε συνδυασμό με τις επιθέσεις των «γνωστών-αγνώστων» φασιστικών στοιχείων  προκαλεί αλυσιδωτές αντιδράσεις στην περιοχή με βάσιμους φόβους για επέκταση της έκρυθμης κατάστασης  σε ολόκληρη τη περιοχή και με ομάδες αλλοδαπών να συγκεντρώνονται σε διάφορα σημεία προκειμένου να αντιδράσουν απέναντι στα «αντίποινα» που ετοιμάζονται.

Πογκρόμ (από τη ρωσική λέξη погром (πογκρόμ), από το ρήμα "громить" (γκρομίτ) που σημαίνει «συντρίβω») είναι μια μαζική και οργανωμένη βίαιη επίθεση εναντίον κάποιας συγκεκριμένης εθνικής, θρησκευτικής ή άλλης ομάδας, με ταυτόχρονη καταστροφή

Keywords
Τυχαία Θέματα