Μόλις 19 Έλληνες και… 4.885 Αλβανοί θέλουν να δουλέψουν στον κάμπο της Ημαθίας

Αν και η ανεργία χτυπάει κόκκινο σε όλη τη χώρα, με την Κεντρική Μακεδονία να είναι στις υψηλότερες αρνητικές θέσεις, μόλις 19 Έλληνες ανταποκρίθηκαν φέτος στο κάλεσμα της Ένωσης Νέων Αγροτών για τη συγκομιδή ροδάκινων στον κάμπο της Ημαθίας, την ίδια στιγμή που οι αιτήσεις για τους μετακλητούς εργάτες από την Αλβανία φτάνουν τις 4.885.

Η προσφορά για εργασία που αφορά σε 6 μέρες απασχόληση με έξοδα διαμονής για 4 μήνες και μεροκάματο 23 ευρώ φαίνεται πως δεν… ταιριάζει στον Έλληνα.

Σημειώνεται,

πως πριν δύο εβδομάδες η Ένωση Νέων Αγροτών κοινοποίησε με δελτίο τύπου στις Περιφέρειες και τους Δήμους όλης της χώρας, την ανάγκη εργασίας Ελλήνων εργατών γης που θα δουλέψουν για 4 μήνες στον κάμπο της Ημαθίας και της Πέλλας. Η αίτηση γίνεται ηλεκτρονικά και μέσω μηνύματος από το κινητό, χωρίς γραφειοκρατική διαδικασία. Ωστόσο, η ανταπόκριση στην πρόσκληση για εργασία σε ένα τόπο με δεκάδες χιλιάδες στρέμματα ροδάκινων, ήταν πολύ μικρή και δεν συνάδει με το ύψος της ανεργίας που φτάνει το 25% στη Βέροια και το 50% στη Νάουσα.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Ένωσης Νέων Αγροτών Ημαθίας Νίκος Αγγελόπουλος: «Φέτος περιμέναμε να έχουμε μεγάλη ανταπόκριση. Ακούμε για κρίση και ανεργία. Γνωρίζουμε ότι πρόκειται για δύσκολο επάγγελμα αλλά όταν είσαι άνεργος παλεύεις για το μεροκάματο. Ενδιαφέρθηκαν την πρώτη εβδομάδα οχτώ Έλληνες που σήμερα φτάνουν τους 19. Φαίνεται πως οι Έλληνες δεν θέλουν να ασχοληθούν με τη γεωργία και να επιστρέψουν στα χωράφια».

Τέλος, στην Ημαθία υπάρχουν 1.700 εγγεγραμμένοι νέοι αγρότες οι οποίοι αναζητούν περίπου 4.800 εργάτες για 4 μήνες. Όπως δηλώνει σχετικά ο κ. Αγγελόπουλος: «Μάλλον θα καλύψουμε τις ανάγκες μας με Αλβανούς, Βούλγαρους και Σκοπιανούς».

Πηγή: protothema.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα