Το Ιράν διώχνει τις γυναίκες από τα πανεπιστήμια

Σε μια απρόσμενη κίνηση που έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις, προέβη το ιρανικό καθεστώς. Πιο συγκεκριμένα, αποφασίστηκε πως τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά, 77 ΒΑ και BSc κύκλοι σπουδών (σε 36 πανεπιστήμια) θα είναι «μονού φύλου», δηλαδή αποκλειστικώς για άνδρες φοιτητές.

Σύμφωνα με τη νέα πολιτική, οι γυναίκες φοιτήτριες θα αποκλείονται από ένα ευρύ φάσμα σπουδών, σε μερικά από τα κορυφαία ιδρύματα της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των: αγγλική λογοτεχνία, αγγλική

μετάφραση, διαχείριση ξενοδοχείων, αρχαιολογία, πυρηνική φυσική, επιστήμη των υπολογιστών, ηλεκτρολόγων μηχανικών, βιομηχανική μηχανική και διαχείριση επιχειρήσεων.

Μάλιστα, το Oil Industry University που διαθέτει πολλά τμήματα σε όλη τη χώρα, ανακοίνωσε πως δεν θα δέχεται πλέον φοιτήτριες, επικαλούμενο την έλλειψη ζήτησης από την πλευρά των εργοδοτών. Επίσης, το Isfahan University, με ανάλογη «λογική», απέκλεισε γυναίκες-φοιτήτριες από το πτυχίο, τονίζοντας πως το 98% των φοιτητριών που πήραν πτυχίο, βρίσκονται σήμερα στην ανεργία.

Το γεγονός είναι πως τα τελευταία χρόνια οι γυναίκες-φοιτήτριες είχαν καλύτερες επιδόσεις από τους άνδρες-φοιτητές, δεδομένο που έρχεται σε αντίθεση με την ανδροκρατούμενη, ιρανική κοινωνία.

Παράλληλά, την ανησυχία τους διατυπώνουν κατά καιρούς και οι ανώτεροι ιερωμένοι (κυρίαρχοι στο θεοκρατικό καθεστώς του Ιράν), αναφορικά με τις κοινωνικές παρενέργειες που δημιουργεί η άνοδος της εκπαίδευσης στις γυναίκες, καθώς μειώνονται τα ποσοστά γάμων και γεννήσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα