Η ανάπτυξη έρχεται μόνο με γενναίες αλλαγές…


(Του Π.Χάσκου οικονομολόγουκαι υπ.βουλευτή Αττικής ΝΔ)Η χώρα μας διανύει την πιοδύσκολη περίοδο των τελευταίων 40 χρόνων. Το κράτος δεν έχει καταφέρει μέχριτώρα να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το πρόβλημα και ο πολίτης βλέπει τοεισόδημα του καθημερινά να μειώνεται, με αποτέλεσμα να αισθάνεται τεράστιαανασφάλεια για την οικογένεια του. Το έδαφος δεν είναι στέρεο και αυτόαποτρέπει τις επενδύσεις και την ροή του χρήματος ρίχνοντας την οικονομία σεακόμη μεγαλύτερη ύφεση.... Πολλοί άνθρωποι, από όλο το πολιτικό φάσμα, έχουνδιατυπώσει ανοικτά τις "συνταγές" τους για την μεγάλη αλλαγή που θαφέρει
την ανάπτυξη.

Δυστυχώς, στουςπερισσότερους κυριαρχεί ο συναισθηματισμός και όχι ο ρεαλισμός.

Θεωρώ λοιπόν, με λόγια απλά και ξεκάθαρα, ότι ο μοναδικός δρόμος γιανα έρθει η ανάπτυξη είναι να δημιουργηθούν άμεσα οι συνθήκες που επιτρέπουν έναυγιές και βιώσιμο επιχειρηματικό περιβάλλον. Οι βασικοί άξονες είναι:
1. Να αποκτήσουμε επίτέλους ένα σταθερό, πιο απλό και πιο δίκαιο φορολογικό σύστημα για να γνωρίζουνόλοι τι πληρώνουν. "Πυροτεχνήματα", όπως το χαράτσι στη ΔΕΗ, είναιεκτός από άδικα και αποθαρρυντικά για την επιχειρηματικότητα γιατί κανείς δενξέρει "τι θα του ξημερώσει".
2. Πρέπει να μειωθεί άμεσαη γραφειοκρατία στο δημόσιο. Από την εμπειρία μου ως επαγγελματίας γνωρίζωπόσες εργατοώρες σπαταλούνται ενώ θα μπορούσαν να εφαρμόζονται τα ηλεκτρονικάσυστήματα που έχουν χρυσοπληρώσει οι φορολογούμενοι.
3. Η απονομή τηςδικαιοσύνης να γίνεται στην ώρα της και οι ποινές να επιβάλλονται άμεσα. Ηισχύουσα κατάσταση με τις αναμονές πολλών ετών απλώς θρέφουν το τέρας τηςδιαφθοράς και της ατιμωρησίας.
4. Πρέπει, επιτέλους, ναξεκολλήσει το ΕΣΠΑ και να αποδοθεί στις δομές της ανάπτυξης. Το κράτος οφείλεινα ενθαρρύνει την καινοτομία, τις νέες τεχνολογίες και τους εξαγωγικούς τομείςκαι όχι -όπως παλαιότερα- να μοιράσει τα χρήματα σε επιχειρήσεις καταδικασμένεςσε μαρασμό για να εξυπηρετήσει ένα φαύλο κύκλο γνωριμιών.
5. Η στοχευμένη κατάργησητων μονοπωλίων και ένας πραγματικός νέος αναπτυξιακός νόμος θα δημιουργήσουνπολλές νέες θέσεις εργασίας και θα επιτρέψουν στον Έλληνα πολίτη να ζήσει τηνοικογένεια του με αξιοπρέπεια.

Οι προτάσεις αυτές δενείναι ούτε γενικές ούτε υπερβολικές και είναι άμεσα εφαρμόσιμες. Είναι οιελάχιστες τομές που πρέπει να γίνουν, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, για νααναστρέψουν το κλίμα όχι μόνο στους ξένους αλλά και στους πολίτες που νιώθουν-όχι άδικα- το κράτος ως αντίπαλο. Αυτό, προϋποθέτει μια ισχυρή κυβέρνηση μενωaπή εντολή, η οποία την επομένη των εκλογών θα ξεκινήσει την οικοδόμηση τηςνέας Ελλάδας. Αυτή η κυνέρνηση μπορεί να είναι η κυβέρνηση της ΝέαςΔημοκρατίας.
Keywords
Τυχαία Θέματα