Διεθνές Συνέδριο Win4Life για το νερό στην Τήνο

11:56 24/9/2013 - Πηγή: TNSite

Συνδιοργανωτές ήταν ο δήμος της Τήνου και το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο ενώ έμφαση δόθηκε στο πιλοτικό – ερευνητικό πρόγραμμα LIFE + (SOL-BRINE) που αφορά στην επεξεργασία της άλμης και εφαρμόζεται στο νησί της Τήνου, στο οποίο μετέβησαν περίπου 130 σύνεδροι ώστε να ενημερωθούν για την πορεία του προγράμματος.

Το Συνέδριο είχε ως στόχο την ανάδειξη της σπουδαιότητας του νερού ως αγαθού ιδιαίτερα για τις

νησιωτικές περιοχές και την ανταλλαγή απόψεων αναφορικά με τη διαχείριση του νερού, καινοτόμες τεχνολογίες επεξεργασίας υγρών αποβλήτων, τη διαχείριση της άλμης από μονάδες αφαλάτωσης και την προώθηση ενεργειακά αυτόνομων συστημάτων για την αντιμετώπιση του προβλήματος της έλλειψης του νερού, πάντοτε με σεβασμό προς τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Στο πλαίσιο του συνεδρίου έλαβε χώρα επίσκεψη στο πιλοτικό σύστημα που αναπτύχθηκε στον Άγιο Φωκά για την επεξεργασία της άλμης.

Το σύστημα αφαλάτωσης σχεδιάστηκε από το ΕΜΠ, το διαχειρίζεται ο δήμος Τήνος και δίνει επιπλέον νερό αλλά και μεγάλη ποσότητα αλατιού που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στις τυροκομικές μονάδες του νησιού για την παραγωγή τυριού. Το σύστημα έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον επιστημόνων από όλο τον κόσμο, κυρίως τις χώρες της Μεσογείου, ενώ υπεύθυνη για το έργο είναι η καθηγήτρια του ΕΜΠ Μαρία Λοιζίδου.

Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί πως ο δήμος σχεδιάζει να επεξεργαστεί επιπλέον το πόσιμο νερό και να παράξει νερό σχεδόν ίδιο με αυτό των εμφιαλωμένων. Για αυτό και σκοπεύει να εγκαταστήσει 8 μονάδες σε όλο το νησί από όπου οι κάτοικοι θα μπορούν να το αγοράζουν έναντι 20 λεπτών. Σκοπός να μειωθεί η χρήση του εμφιαλωμένου νερού και των πλαστικών φιαλών.

News247

Keywords
Τυχαία Θέματα