Για να μην τα καταπίνετε αμάσητα: Ποιό κόμμα "σπρώχνει" το κάθε κανάλι στο δελτίο ειδήσεων!

Τρίτο κόμμα η ΔΗΜΑΡ για το Star, και η Ντόρα για τον ΣΚΑΪ
Την καταγραφή της χρονικής έκθεσης των πολιτικών κομμάτων στα κεντρικά δελτία ειδήσεων των καναλιών, για το 2011 συνολικά, έδωσε στη δημοσιότητα το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης.

Η έρευνα αφορά μόνο τις πολιτικές ειδήσεις, που κυμάνθηκαν από 6,6% έως 10,7% της συνολικής ειδησεογραφίας των δελτίων και αναφέρεται σε:

α) Παρουσία,
ομιλία, δήλωση πολιτικών προσώπων ή εκπροσώπων των κομμάτων.

β) Ανάγνωση ανακοινώσεων ή αποφάσεων κομματικών σωμάτων ή οργάνων.

γ) Κάλυψη της δραστηριότητας των κομμάτων ή κομματικών αξιωματούχων ή άλλων προσώπων που εμφανίζονται με εξουσιοδότηση για την υποστήριξη των κομματικών απόψεων.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που επεξεργάστηκε η ερευνητική ομάδα του ΕΣΡ με επικεφαλής τον Ι. Τσίρμπα:

- Παρά την πολυδιάσπαση του κομματικού συστήματος, η δικομματική προβολή παραμένει ισχυρή,
ξεπερνώντας το 70% του συνολικού πολιτικού χρόνου των δελτίων ειδήσεων. Το ΠΑΣΟΚ πάντως είχε σχεδόν διπλάσια προβολή από τη Ν.Δ.

- Η προβολή των μικρότερων κομμάτων διατηρεί μια «κανονικότητα», γύρω από το εκλογικό ποσοστό τους. Μοναδική εξαίρεση οι Οικολόγοι Πράσινοι, που έχουν εξαιρετικά χαμηλή προβολή σε
όλους τους τηλεοπτικούς σταθμούς.

- Ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει την υψηλότερη προβολή στον Alpha (7,6%) και τη χαμηλότερη στον Σκάι (4,8%).

- Το Star υπερπροβάλλει τη ΔΗΜ.ΑΡ., προφανώς λόγω της πολιτικής τοποθέτησης του διευθυντή Ειδήσεων του καναλιού, Σταμάτη Μαλέλη. Η ΔΗΜ.ΑΡ. έχει διπλάσια έως και τετραπλάσια προβολή σε σχέση με άλλα κανάλια, ξεπερνώντας ορισμένες φορές σε προβολή το ΚΚΕ, το ΛΑΟΣ και τον ΣΥΡΙΖΑ (τον Σεπτέμβριο 11,1%).

- Ανάλογη εικόνα παρουσιάζει ο Σκάι με την προβολή της Δημ. Συμμαχίας και της Ντόρας Μπακογιάννη. Η εντατική προβολή ξεκίνησε από τον περασμένο Ιούνιο με ποσοστά γύρω στο 6% και κορυφώθηκε τον Οκτώβριο, όταν με 8,3% του πολιτικού χρόνου αναδείχθηκε... 3ο κόμμα.

- ΔΗΜ.ΑΡ. και Δημ. Συμμαχία εμφανίζουν επίσης σημαντική προβολή στο δελτίο του Mega.

Πηγή: Η Αυγή, Αγγ. Νταρζάνου
Keywords
Αναζητήσεις
καναλια και κομματα που υποστηρίζουν, ποιο κομμα υποστηρίζουν οι εφημεριδες
Τυχαία Θέματα