Νέα φορολογική αμνηστία για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων

Όσοι φέρουν τα αδήλωτα κεφάλαια τους στην Ελλάδα με σκοπό αυτά να επενδυθούν θα νομιμοποιηθούν πιθανόν με την καταβολή ενός μικρού προστίμου. Στη χθεσινή συνάντηση του Υπουργού Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκη με την Ελληνική Ένωση Νεοφυών Επιχειρήσεων συζητήθηκε το θέμα, ενώ ο υπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο. Ερωτηθείς σχετικά με το επαναπατρισμό κεφαλαίων τόνισε πως θα πρέπει να γίνουν συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τη στιγμή

δηλαδή που η λίστα Λαγκάρντ δεν έχει ακόμα ελεγχθεί, εκκρεμεί ο έλεγχος όσων κατέχουν ακίνητα στο Λονδίνο καθώς και όσων έβγαλαν χρηματικά ποσά στο εξωτερικό την περίοδο 2009-2011, η κυβέρνηση εξετάζει τον επαναπατρισμό κεφαλαίων.

Σημειώνεται ότι η ελληνική κυβέρνηση επιχείρησε τον Νοέμβριο να περάσεις νόμο που θα προέβλεπε αμνηστία για τις καταθέσεις των Ελλήνων στο εξωτερικό, με μικρό πρόστιμο 8%, αλλά προσέκρουσε στην τρόικα και το σχέδιο εγκαταλείφθηκε . Σύμφωνα με πληροφορίες η ομάδα δράσης της Ε.Ε. είχε διαμηνύσει στο υπουργείο Οικονομικών πως θα μπορούσε να δεχθεί μία τέτοια ρύθμιση με την προϋπόθεση ότι αυτή θα ήταν η τελευταία. Όταν ο ελεγκτικός μηχανισμό αναφέρουν στελέχη της ομάδας κρούσης θα είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει τη φοροδιαφυγή και να εντοπίσει όσους δεν υπαχθούν στη ρύθμιση του επαναπατρισμού κεφαλαίων τότε θα μπορούσε να τεθεί σε ισχύ.

Το σχέδιο της προηγούμενης ρύθμιση προέβλεπε:

. Την επιβολή ενός χαμηλού συντελεστή προκειμένου να δελεαστούν οι φοροφυγάδες και να δηλώσουν εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία που έχουν αποκρύψει. Αυτά μπορεί να είναι ακίνητα, μετοχές, ομόλογα, τραπεζικές καταθέσεις, χρυσός, έργα τέχνης, κ.λπ. Το ύψος του συντελεστή είχε προσδιορισθεί στο 8% του κεφαλαίου

2. Η ειδική νομοθετική ρύθμιση θα εξαιρούσε κεφάλαια από εγκληματική δραστηριότητα, πολιτικούς καθώς και πρόσωπα που άσκησαν δημόσια εξουσία από θέσεις ευθύνης.

3. Οσοι δεν αποδέχονταν τη ρύθμιση και εντοπίζονταν από τις ελεγκτικές αρχές θα πλήρωναν τσουχτερά πρόστιμα, ενώ θα φορολογούνταν με τον ανώτατο φορολογικό συντελεστή.

Keywords
Τυχαία Θέματα