Ο «Επιτάφιος» στην Kunsthalle Athena

Aφιερωμένη στη δημοκρατία και τη σύγχρονη απώλεια κάθε μορφής, η πρωτότυπη παράσταση του «Θεάτρου Δωματίου» και της μουσικής μπάντας MiniMaximum Improvision, με τίτλο «Επιτάφιος», παρουσιάζεται στην Kunsthalle Athena, τη Δευτέρα 9 και την Τρίτη 10 Ιουλίου, στις 9.30 το βράδυ.

Παράσταση – δράση

Σε σκηνοθεσία της Aντζελας Μπρούσκου, η διαδραστική διάλεξη – δρώμενο – συναυλία «Επιτάφιος» είναι μια εξαιρετικά επίκαιρη μουσική εγκατάσταση, που συνδυάζεται με το κείμενο του Θουκυδίδη, «Περικλέους Επιτάφιος», αναγνωσμένο από τη Τζίνα Πολίτη, με αποσπάσματα από κείμενα

του Κορνηλίου Καστοριάδη για τη δημοκρατία και την ελληνική ιδιαιτερότητα και με ένα ανώνυμο γράμμα που βρέθηκε στο βιβλίο «Αρχαία Ελληνική Δημοκρατία και η σημασία της για μας σήμερα», σε ένα βιβλιοπωλείο της Αθήνας.

Δημόσιο πένθος

Αυτήν την εποχή που η χώρα βρίσκεται σε οικονομική και κοινωνική εξαθλίωση, η ταράτσα της Kunsthalle Athena, σαν μια «δημόσια ταφή» που παίρνει επάνω της τη θλίψη της πόλης, θα σκεπαστεί με ένα πάπλωμα από ανθρώπινα σώματα και αντικείμενα, που θα καταθέσουν τη δική τους απώλεια, με την ελπίδα μιας αναγέννησης.

Μέσα από έναν συμβολικό επιτάφιο που περικλείει τον θάνατο, το τέλος των ερωτικών και οικογενειακών σχέσεων, το καθημερινό έγκλημα, τις πολιτικές και κοινωνικοπολιτικές αναταράξεις, τη βίαιη αποπομπή ατόμων από το σπίτι και την εργασία τους, το υπαρξιακό αδιέξοδο, τη διακίνηση σάρκας, ακόμη και τη μη αναστρέψιμη ροή του χρόνου, το κοινό συμμετέχει άμεσα στην ανοιχτή παράσταση και τη διαπραγμάτευση του «δημόσιου πένθους» που όλοι βιώνουμε, ο καθένας με τον δικό του τρόπο.

Ουτοπική δημοκρατία

«Η Αθήνα, έτσι όπως την αντιλαμβάνεται ο Θουκυδίδης στον «Επιτάφιο», ακόμα και αν την εφηύρε ή την ονειρεύτηκε ο ίδιος, αυτή η Αθήνα έχει ένα νόημα που μιλά σε εμάς ακόμα και σήμερα. Το πολίτευμα, όπου ο λαός έχει την ικανότητα να αλλάξει τα πράγματα, να συστήσει το δημόσιο χώρο μέσω της δράσης. Επιχειρούμε ένα αναστοχαστικό πλαίσιο, όπου η έννοια της δημοκρατίας ξανασυζητιέται, σε αντιπαράθεση με τον συναισθηματικό λόγο των πολιτών, όπως αρθρώνεται στον δημόσιο χώρο σήμερα, στα καφενεία, στους δρόμους, στις πλατείες της πόλης», υπογραμμίζει η σκηνοθέτης της παράστασης.

Ταυτότητα παράστασης: «Θέατρο Δωματίου»: Αντζελα Μπρούσκου – Παρθενόπη Μπουζούρη. Συμμετέχει η Τζίνα Πολίτη. MiniMaximum Improvision: Θάλεια Ιωαννίδου, Δέσποινα Τσάφου, Τζελίνα Πάλλα, Ειρήνη Χριστοφάκη, Αλκηστις Στεφανίδου. Οργάνωση – επιμέλεια του θεάματος: Μαρίνα Φωκίδη, Απόστολος Βασιλόπουλος, Ελεάννα Παπαθανασιάδη, Αγγελική Ρούσσου, βοηθός επιμέλειας: Χριστίνα Στάμου, ήχος: Sonic Playground.

Πληροφορίες

Kunsthalle Athena, Κεραμεικού 28, Κεραμεικός – Μεταξουργείο, Αθήνα, τηλ.: 6985 920544.

Keywords
Τυχαία Θέματα