Ωρολογιακή βόμβα

Επιμέλεια: Σοφία Νέτα

Στις μέρες μας υπολογίζεται ότι στην Ελλάδα 600.000 παιδιά και έφηβοι (ποσοστό 30%) είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Καθώς τα παχύσαρκα παιδιά ενηλικιώνονται, αντιμετωπίζουν ένα πλήθος ιατρικών προβλημάτων που οφείλονται στην παχυσαρκία.
Οι επιπλοκές της κατάστασης αυτής, οι οποίες είναι πολλές και περιλαμβάνουν ινσουλινοαντοχή, διαβήτη τύπου 2, υπέρταση, υπερλιπιδαιμία και καρδιαγγειακά νοσήματα, ευθύνονται, εκτός όλων των άλλων, για ένα ιδιαίτερα αυξημένο κόστος δαπανών υγείας.
Κατά συνέπεια,

είναι απολύτως απαραίτητο να δοθεί έμφαση τόσο στην πρόληψη, όσο και στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας κατά την παιδική και εφηβική ηλικία, ώστε να βοηθήσουμε αποτελεσματικά στη βελτίωση της υγείας των πολιτών της χώρας μας κατά την ενήλικη ζωή, καθώς και στην ελάττωση του κόστους νοσηλείας τους, λόγω των επιπλοκών της παχυσαρκίας.
Ενημέρωση
Με αυτά τα δεδομένα, το Τμήμα Ενδοκρινολογίας, Μεταβολισμού και Διαβήτη της Α’ Παιδιατρικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γενικό Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία», ανέλαβε την υλοποίηση ενός μεγάλου πανελληνίου προγράμματος κατά της παχυσαρκίας, με τίτλο «Ανάπτυξη Εθνικού Συστήματος Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Υπερβαρότητας και Παχυσαρκίας κατά την Παιδική και Εφηβική Ηλικία» και σύνθημα «Χάνω Βάρος – Κερδίζω Ζωή». Το πρόγραμμα παρουσίασε πρόσφατα στην Αθήνα η επιστημονική υπεύθυνη του έργου κ. Ευαγγελία Χαρμανδάρη, αναπληρώτρια καθηγήτρια Παιδιατρικής και Εφηβικής Ενδοκρινολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Τα υπέρβαρα και παχύσαρκα παιδιά και έφηβοι μπορούν να παραπέμπονται στο νεοσυσταθέν Ιατρείο Αντιμετώπισης Αυξημένου Βάρους Σώματος, στο Τμήμα Ενδοκρινολογίας, Μεταβολισμού και Διαβήτη, Α’ Παιδιατρική Κλινική Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» (Για ραντεβού μπορείτε να καλέσετε στο τηλέφωνο: 213 2013 666, e-mail: [email protected] & [email protected]. Για περισσότερες πληροφορίες www.childhood-obesity.gr).

Στα 120 χρόνια ζωής θα φτάνει ένα στα τέσσερα παιδιά που γεννιέται σήμερα
Σήμερα το προσδόκιμο ζωής στην Ελλάδα για τους άντρες είναι στα 78 έτη, ενώ για τις γυναίκες στα 82 έτη, όμως οι ειδικοί αισιοδοξούν πως ένα στα τέσσερα παιδιά που γεννήθηκαν την τρίτη χιλιετηρίδα θα φτάσουν αισίως τα 120 χρόνια ζωής. Κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών της διημερίδας « Η Ιατρική του αύριο σήμερα, το κλασικό δεν γερνάει ποτέ» στον ιστορικό χώρο της Αναργυρείου – Κοργιαλενείου Σχολής, ο δρ Μιχάλης Παπαχαραλάμπους, πρόεδρος της ΕΕΕΠΙΑ και επιστημονικός διευθυντής της Ορθοβιοτικής, έστειλε το μήνυμα αισιοδοξίας των επιστημόνων του τομέα του: «Η επιστήμη έχει προχωρήσει τόσο πολύ που τα παιδιά, τα οποία έχουν γεννηθεί μετά το 2000, μπορούν να έχουν ένα προσδόκιμο ζωής έως και 130 χρόνια. Ο ρόλος μας είναι να δώσουμε την ευκαιρία σε όσους επιθυμούν να νιώθουν νέοι και θέλουν να είναι υγιείς να αντιληφθούν τη σημασία της πρόληψης και γι’ αυτό δεν αρκεί το παραδοσιακό checkup».
Χαιρετίζοντας τη διεξαγωγή της διημερίδας στο νησί, ο Στάθης Γκόνος, ερευνητής στο Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών ανέφερε επισήμως πως: «Οι προβλέψεις λένε ότι ένα στα τέσσερα παιδιά που γεννήθηκαν την τρίτη χιλιετηρίδα αισίως θα φτάσουν τα 120 χρόνια ζωής». Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι: «Το θέμα μας είναι ότι ζούμε πολύ περισσότερο από την περίοδο που είμαστε αναπαραγωγικά ικανοί, δηλαδή στα 45-50, την εποχή που έρχεται η εμμηνόπαυση στις γυναίκες. Αυτό αφορά και τους άνδρες, αφού πρόσφατες μελέτες έχουνε δείξει ότι άνδρες που τεκνοποιούν σε σχετικά μεγάλη ηλικία και διανύουν ένα είδος εμμηνόπαυσης, τα παιδιά τους θα γεννηθούν με σειρά από γενετικές ανωμαλίες δεδομένου ότι προϊόντος του χρόνου έχουμε συσσώρευση βλαβών».

Αισιοδοξία για την αντιμετώπιση της μυελοΐνωσης
Η μυελοΐνωση είναι μια σπάνια αιματολογική κακοήθεια που προκαλεί κόπωση, είναι απειλητική για τη ζωή και χαρακτηρίζεται από τη μη φυσιολογική παραγωγή κυττάρων του αίματος και ουλοποίησης, ή ίνωσης, στον μυελό των οστών. Η Sanofi ανακοίνωσε την κεντρική μελέτη JAKARTA, που εξέτασε τον εκλεκτικό αναστολέα JAK2, SAR302503, για την αντιμετώπιση της μυελοΐνωσης, η οποία πέτυχε το πρωτεύον καταληκτικό σημείο της στις δύο ομάδες στις οποίες χορηγήθηκε διαφορετική δοσολογία. Τα πλήρη αποτελέσματα θα παρουσιαστούν σε προσεχές ιατρικό συνέδριο.

ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΤΥΠΟΥ 2: Συνεργασία MSD και PFIZER
Η MSD και η Pfizer ανακοίνωσαν πρόσφατα ότι προχωρούν σε μία διεθνή συμφωνία συνεργασίας (με εξαίρεση την Ιαπωνία) για την ανάπτυξη και τη διάθεση της ερτουγλιφλοζίνης της Pfizer (PF-04971729), έναν υπό έρευνα διά του στόματος χορηγούμενο αναστολέα 2 συμμεταφορέων γλυκόζης – νατρίου (SGLT2) για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2. Η ερτουγλιφλοζίνη πρόκειται να ενταχθεί σε κλινική μελέτη Φάσης ΙΙΙ μέσα στο 2013. «Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που ενώνουμε τις δυνάμεις μας με τη MSD στη μάχη κατά του διαβήτη τύπου 2, μιας ασθένειας με μεγάλο φορτίο παγκοσμίως», δήλωσε ο John Young, πρόεδρος και γενικός διευθυντής της Pfizer Primary Care. «Η ηγετική θέση της MSD στη θεραπεία του διαβήτη και η εισαγωγή της ερτουγλιφλοζίνης, ενός καινοτόμου SGLT2 αναστολέα, ο οποίος ανακαλύφθηκε από επιστήμονες της Pfizer, μπορούν να συνεισφέρουν σημαντικά στην αντιμετώπιση μιας τόσο σημαντικής νόσου».

Εξοικονομούν χρήματα οι νέες ακριβές θεραπείες
Είναι γεγονός πως το κόστος της υγείας αυξάνεται ετησίως πολύ περισσότερο από την οικονομική ανάπτυξη των κρατών. Η αύξηση αυτή οφείλεται στην ανάπτυξη νέων θεραπειών και τεχνολογιών και στην αύξηση του μέσου όρου ζωής. Ομως, οι ειδικοί τονίζουν πως οι νέες θεραπείες ναι μεν κοστίζουν περισσότερο, όμως μακροπρόθεσμα μπορούν να συντελέσουν στην εξοικονόμηση χρημάτων, αφού για παράδειγμα μπορούν να αποτρέψουν σε πολλούς ασθενείς την εμφάνιση εγκεφαλικού επεισοδίου. Τα οικονομικά της υγείας είναι ένα από τα θέματα που απασχόλησαν το 9ο Ετήσιο Διεθνές Συνέδριο του Κολεγίου Καρδιολογίας, που πραγματοποιήθηκε στις 7-8 Ιουνίου στα Χανιά. Για τα θέματα του συνεδρίου μίλησαν σε συνέντευξη Τύπου ο καθηγητής Καρδιολογίας και γενικός διευθυντής του Κολεγίου Δημήτριος Κρεμαστινός, ο πρόεδρος του Κολλεγίου Γεώργιος Θεοδωράκης, διευθυντής τμήματος Βηματοδότησης Ηλεκτροφυσιολογίας «Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου» και ο εκλεγείς πρόεδρος του Κολεγίου καθηγητής Καρδιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών Ιωάννης Λεκάκης, Β’ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική Π.Γ.Ν. «Αττικόν». Τα οικονομικά της υγείας, όπως ανέφεραν οι ομιλητές, εμφανίζουν σήμερα τεράστιο ενδιαφέρον όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και παγκοσμίως. Ενας παράγοντας που προκαλεί προβληματισμό είναι ότι το κόστος της υγείας αυξάνεται ετησίως πολύ περισσότερο από την οικονομική ανάπτυξη των κρατών. Το πρόβλημα αυτό φαίνεται να γίνεται οξύτερο σε όλη την ευρωζώνη με πιο έντονα χαρακτηριστικά στις νότιες χώρες.

Θύματα της κρίσης και τα άλογα – θεραπευτές
Διεθνείς έρευνες έχουν δείξει ότι η ψυχοθεραπεία, η μάθηση και η ανάπτυξη με τη βοήθεια αλόγων (μέθοδος EAGALA) έχει ιδιαίτερα υψηλή αποτελεσματικότητα σε σύντομο χρονικό διάστημα και για αυτό εντάσσεται στις βραχείες ψυχοθεραπείες.
Η μέθοδος αυτή απευθύνεται στο άτομο, στο ζευγάρι, στην οικογένεια, όσο και σε ομάδες ανθρώπων (επαγγελματικές, αθλητικές, ασθενών ή όποια ομάδα έχει στόχο τη λειτουργική επικοινωνία).
Σε πολλές χώρες του κόσμου αποτελεί θεραπεία επιλογής για πολλές ψυχικές και ψυχοσωματικές ασθένειες. Θεωρείται, επίσης, η πιο αποτελεσματική θεραπευτική επιλογή για τα προβλήματα εθισμών. Για παράδειγμα, στη Νότια Κορέα λόγω της δυνατότητας της μεθόδου να θεραπεύει τον εθισμό από το Διαδίκτυο σε μικρό χρονικό διάστημα, το κράτος ανοίγει συνεχώς νέα κέντρα για πρόληψη και θεραπεία αυτού του σύγχρονου προβλήματος.
Η ελληνική μη κερδοσκοπική εταιρεία Ιππόλυση ιδρύθηκε πριν από δύο χρόνια από τη Νίκη Μαρκογιάννη (ιατρό, νευρολόγο – ψυχίατρο με 35ετή εμπειρία στον χώρο της ψυχοθεραπείας, 40ετή ενεργό ενασχόληση με τα ιπποειδή και πιστοποιημένη στις θεραπείες που πραγματοποιούνται με τη βοήθεια των ιπποειδών) και τη Δανάη Μαρνέρη (κτηνίατρο εξειδικευμένη στα ιπποειδή).
Οι εγκαταστάσεις της βρίσκονται σε μια ήσυχη αγροτική περιοχή του Μαραθώνα, με σκοπό την ανάπτυξη μη κερδοσκοπικών προτύπων κέντρων θεραπείας, η οποία πραγματοποιείται με τη βοήθεια ιπποειδών για την αντιμετώπιση διαταραχών της ψυχικής και σωματικής υγείας και την υποστήριξη των ανθρωπίνων αναγκών ανάπτυξης και μάθησης. Η θεραπευτική ομάδα της Ιππόλυσης αποτελείται από τους Jiminy Cricket, Οβελίξ, Bright Cloud, Παράμα, Μπόζο, Λίλυ και τον κο Τσάρλι, το πόνι της ομάδας.

Προγράμματα
Για τη φετινή χρονιά έχει προγραμματιστεί η δημιουργία δωρεάν πιλοτικών προγραμμάτων με μη κερδοσκοπικές εταιρείες που έχουν ως στόχο τους να βοηθούν τους καρκινοπαθείς (Surfers4Life και Ε.Μ.Ε.Ι.Σ.). Επίσης, σχεδιάζεται η δημιουργία πιλοτικού προγράμματος σε παιδιά και έφηβους που είναι εθισμένοι στο Διαδίκτυο, καθώς και ενός πιλοτικού προγράμματος που θα απευθύνεται σε παιδιά, εφήβους και ενήλικες για την αντιμετώπιση των ψυχολογικών διαταραχών που συνδέονται με το άγχος από την οικονομική κρίση.
Δυστυχώς, όπως επισημαίνουν οι υπεύθυνοι της εταιρείας, «οι εξαιρετικά δυσμενείς οικονομικές συνθήκες που επικρατούν έχουν περιορίσει δραστικά τα έσοδα αυτά, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε ούτε να συντηρήσουμε τα άλογα-θεραπευτές ούτε να προσφέρουμε τις θεραπείες, όπως κάναμε μέχρι τώρα». Σημειώνεται ότι τα έσοδά της μέχρι στιγμής προέρχονται αποκλειστικά από δωρεές ιδιωτών.

Πρωτοποριακή θεραπεία για τη χρόνια λεμφοκυτταρική λευχαιμία
Το υπό έρευνα μονοκλωνικό αντίσωμα obinutuzumab, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα της μελέτης φάσης ΙΙΙ CLL11, μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο εξέλιξης της νόσου ή θανάτου σε άτομα που πάσχουν από Χρόνια Λεμφοκυτταρική Λευχαιμία (ΧΛΛ), μια από τις πιο συχνές μορφές καρκίνου του αίματος, η οποία στοιχίζει κάθε χρόνο τη ζωή σε περίπου 75.000 ανθρώπων παγκοσμίως. Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, μάλιστα, απέδωσε πρόσφατα στο obinutuzumab τον χαρακτηρισμό «Πρωτοποριακή Θεραπεία». Η κατάταξη αυτή έχει σκοπό την επιτάχυνση των διαδικασιών ανάπτυξης και έγκρισης των φαρμάκων που προορίζονται για τη θεραπεία σοβαρών παθήσεων και τη διασφάλιση της πρόσβασης των ασθενών σε αυτά, μέσω έγκρισης από τον FDA το συντομότερο δυνατόν.

Διεθνής διάκριση σε ιατρικό συνέδριο
Το 1ο βραβείο σε διεθνές συνέδριο στην Κωνσταντινούπολη κέρδισαν οι ιατροί της Κλινικής Μαστού του Mediterraneo Hospital (της Cambridge Breast Clinic). Το βραβείο απονεμήθηκε στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Χειρουργικής Ερευνας (ESSR), που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη και δίδεται κάθε χρόνο στη μελέτη που περιγράφει την καλύτερη χειρουργική τεχνική, ή χειρουργική συσκευή. Η συγκεκριμένη μελέτη που απέσπασε το 1ο βραβείο στο 48ο Ετήσιο Συνέδριο έχει τίτλο «ICG με χρήση φωτοδυναμικής κάμερας PDE και μπλε χρωστικής ουσίας στη βιοψία του φρουρού λεμφαδένα σε πρώιμο καρκίνο του μαστού». Της μελέτης ηγήθηκαν οι καθηγητές Gordon Wishart και John Benson και παρουσιάστηκε από τον χειρουργό μαστού κ. Βασίλη Πιτσινή.

Keywords
βομβα, ελλαδα, αθηνα, ιδρυμα, εμμηνοπαυση, msd, pfizer, ιαπωνια, john, οφείλεται, εμφάνιση, ιουνίου, χανια, αττικον, κορεα, νέα, εταιρεία, bright, cloud, ηπα, fda, cambridge, icg, μπλε, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, θεματα πανελληνιων, αποτελεσματα πανελληνιων 2011, αποτελεσματα πανελληνιων, Καλή Χρονιά, αποτελεσματα πανελληνιων 2012, 600 δις, εκλογες ηπα, αποτελεσματα, οικονομικη κριση, χωρες, αλογα, δωρεαν, ηπα, θεμα, ιατρικη, κωνσταντινουπολη, νησι, προγραμμα, τηλεφωνο, fda, mail, pfizer, αγροτικη, αγχος, αυξηση, ασθενειες, ατομο, βοηθεια, γεγονος, γινεται, δαναη, διαστημα, δοθει, διαδικτυο, ευκαιρια, εμφάνιση, εποχη, ερευνα, ερευνες, ερχεται, εταιρεία, ετη, ευαγγελια, ζωη, ζωης, ειδος, ηλικια, θεοδωρακης, ιδρυμα, ιστορικο, κοπωση, λευχαιμια, μπλε, μικρο, μπορειτε, νικη, νοσοκομειο παιδων, ομαδα, οβελιξ, οικογενεια, οφείλεται, παιδια, παχυσαρκια, προβληματα, ραντεβου, σειρα, σοφια, τμημα, τριτη, υγιεις, υλοποιηση, υπερταση, υψηλη, φτανει, ψυχοθεραπεια, ιωαννης, αντρες, bright, cambridge, cloud, εμφαση, εθνικο, john, χωρα, ιατρικο, ιδιαιτερα, ιουνίου, μελετη, μεθοδος, msd, νοσοκομειο, ομαδες, πληροφοριες, θεματα, υγειας, ζευγαρι
Τυχαία Θέματα