Αδωνις στους κλινικάρχες: Θέλετε τα λεφτά σας; “Κουρέψτε 20% τα τιμολόγια” – Οφειλές ΕΟΠΥΥ 845 εκατ. ευρώ!

Νομοθετική ρύθμιση θα δίνει στους παρόχους την εναλλακτική της άμεσης αποπληρωμής των οφειλομένων υπό τον όρο του «κουρέματος» έως και το 20% του συνολικού ποσού.

Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε στους εκπροσώπους των ιδιωτικών κλινικών κατά τη συνάντησή τους τη Δευτέρα ο υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, τις επόμενες ημέρες θα υπογραφεί η υπουργική απόφαση για τους ελεγκτές στα ιδιωτικά νοσοκομεία (clinic audit), η οποία θα ρυθμίζει και το θέμα της εκκαθάρισης

των οφειλών μέσω ιδιωτικών εταιρειών.
Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών, ο ΕΟΠΥΥ οφείλει στους παρόχους του κλάδου 535 εκατ. ευρώ για τα προγενέστερα έτη έως και το 2011, 60 εκατ. ευρώ από το 2012 και περίπου 350 εκατ. ευρώ για το τρέχον έτος.

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας διαβεβαίωσε τους εκπροσώπους της ΠΕΙΚ ότι οι οφειλές έχουν ενταλματοποιηθεί και ότι θα κατατεθούν στους λογαριασμούς τους το επόμενο διάστημα.

Η όποια εμπλοκή καταγράφεται στο θέμα των παλαιών χρεών, σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Υγείας, οφείλεται στους υπαλλήλους των ασφαλιστικών ταμείων.

«Αρνούνται να εντατικοποιήσουν τις πληρωμές των παλαιών χρεών» ειπώθηκε χαρακτηριστικά στη συνάντηση.

Μάλιστα, για το θέμα αυτό ο υπουργός Υγείας δεσμεύτηκε προς την Ένωση ότι θα μιλήσει αύριο με τους διοικητές του ΙΚΑ και του ΟΓΑ, κ.κ. Ροβέρτο Σπυρόπουλο και Ξενοφώντα Βεργίνη, ζητώντας τους να θέσουν υπό την εποπτεία τους τις σχετικές διαδικασίες.

Σε ό,τι αφορά το θέμα του claw back, οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών κλινικών έλαβαν τη διαβεβαίωση από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας ότι η εφαρμογή του μέτρου της επιστροφής χρημάτων από τις κλινικές για τυχόν υπερβάσεις νοσηλίων στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, θα γίνει από το Μάρτιο του 2014.

Ισότιμη πληρωμή ζητούν οι γιατροί

Το θέμα της αποπληρωμής των οφειλών του ΕΟΠΥΥ και προς τον κλάδο των γιατρών τέθηκε για μια ακόμη φορά στο υπουργείο Υγείας, στη διάρκεια έκτακτης συνάντησης που είχε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) κ. Γιώργος Πατούλης με τον κ. Γεωργιάδη.

«Οι ιατροί της Αθήνας δεν έχουν άλλες αντοχές. Οι ιατροί, τα εργαστήρια και τα πολυϊατρεία της Αθήνας έχουν πληρωθεί στην καλύτερη περίπτωση μέχρι τον Ιούλιο του 2010, ενώ σε επαρχιακές πόλεις έχουν πληρωθεί έως και τον Αύγουστο του 2011» τόνισε ο κ. Πατούλης, παραθέτοντας χαρακτηριστικά ότι ο ΟΠΑΔ στην Αθήνα καθυστερεί έναν ολόκληρο χρόνο σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα, ενώ κάποια ταμεία όπως το ΕΤΑΑ και το ΤΑΥΤΕΚΩ δεν έχουν προβεί σε πληρωμή ούτε ενός μηνός και δεν υπάρχει σχετικός προγραμματισμός.

Keywords
Τυχαία Θέματα