ΙΤΑΛΙΑ – ΕΚΛΟΓΕΣ: Ακυβέρνητη η Ρώμη; – Σίλβιο και Γκρίλο με πολύ ψηλά ποσοστά

Μάχη για τον έλεγχο της γερουσίας δίνουν Μπερλουσκόνι και Μπερσάνι. Εντυπωσιακά υψηλό το ποσοστό του αντι-συμβατικού κόμματος διαμαρτυρίας του ηθοποιού Μπέπε Γκρίλο. Οριακό προβάδισμα για κεντροαριστερά στην κάτω Βουλή. Εκλογική ήττα για τον Μάριο Μόντι
Με καταμετρημένες τις ψήφους από 54.902 σε σύνολο 61.446 εκλογικών τμημάτων λαμβάνουν στη Βουλή:

Η κεντροαριστέρα του Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι 29,83%,
Ο συνασπισμός της μπερλουσκονικής

δεξιάς 28,85%
Το Κίνημα 5 Αστέρων 25,48%
Η επιλογή πολιτών του Μόντι 10,59%

Με καταμετρημένες τις ψήφους από 58.083 σε σύνολο 60.431 εκλογικών τμημάτων λαμβάνουν στη Γερουσία:

Η συμμαχία Μπερσάνι 31,66% και 104 έδρες,
Ο κεντροδεξιός συνασπισμός 30,59% και 123 έδρες
Το Κίνημα 5 Αστέρων 23,77 και 57 έδρες
Ο Μόντι για την Ιταλία 9,15% και 17 έδρες

Ακόμη και αν τα ποσοστά αυτά παραμείνουν ως έχουν, αφού ολοκληρωθεί η καταμέτρηση, δεν είναι βέβαιο ότι η Κεντροαριστερά θα επιτύχει την πλειοψηφία στη Γερουσία, λόγω της ιδιομορφίας του εκλογικού νόμου της Ιταλίας, που πριμοδοτεί το πρώτο κόμμα σε περιφερειακό και όχι σε εθνικό επίπεδο.

Ο ΓΚΡΙΛΟ ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ ΝΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΕΙ…

Τα ποσοστά που φερόταν να συγκεντρώνει το κίνημα του Γενοβέζουν κωμικού ήταν πολύ υψηλά σε Γερουσία αλλά και Βουλή, κάνοντας τους «γκριλίνι» να εκφράζουν τον ενθουσιασμό τους στους τόπους κοινωνικής δικτύωσης, από όπου άλλωστε ξεκίνησε αυτό το πείραμα του Γκρίλο το οποίο τελικά πέτυχε.

Για αυτό μάλιστα πρόκειται να παίξει σημαντικό ρόλο ίσως δίνοντας μια λύση στην κατάσταση ακυβερνησίας που προβλέπεται ότι θα επικρατήσει. Βέβαια τα στελέχη του πεντάστερου κινήματος αφήνουν να εννοηθεί πως δεν είναι διατεθειμένοι να σχηματίσουν συνασπισμό, ωστόσο «είναι έτοιμοι να στηρίξουν κάποιες προτάσεις αν θεωρηθούν σωστές».

«Διάλογος με τον Μπερλουσκόνι θα υπάρξει;», αναρωτιέται ο ιταλικός Τύπος και οι «γκριλίνοι» απαντούν ότι θα είναι πολύ δύσκολο καθώς «ο Μπερλουσκόνι δύσκολα θα προτείνει χρήσιμες ιδέες για το κοινωνικό σύνολο. Δεν έχει συμβεί ποτέ μέχρι τώρα, αν όμως συμβεί ένα θαύμα, τότε θα ακούσουμε τους υποστηρικτές μας», όπως αναφέρει το στέλεχος Αλεσάντρο Ντι Μπατίστα.

Είναι σαφές ότι ο Γκρίλο κατόρθωσε με τον χειμαρρώδη λόγο του και τις επαναστατικές του θέσεις για μια Ιταλία έξω από το ευρώ και μια κυβέρνηση χωρίς διεφθαρμένους εκπροσώπους, κέρδισε τους Ιταλούς και «έκλεψε» ψηφοφόρους από την κεντροαριστερά. Παρόλα αυτά οι ίδιοι ισχυρίζονται ότι «δεν κλέψαμε ψήφους από κανέναν, εκείνοι τις έχασαν».

ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΜΕΤΑΔΙΔΑΜΕ:

Σε θρίλερ εξελίσσεται η εκλογική αναμέτρηση στην Ιταλία. Ανατροπή της εικόνας των exit poll από τις προβολές με βάση το πρώτο δείγμα από τις πραγματικές ψήφους.

Οι προβολές δυο εταιριών μεταβάλλουν σημαντικά την εικόνα των ποσοστών των ιταλικών κομμάτων και συμμαχιών, σε ό,τι αφορά την γερουσία.

Βάσει των προβολών αυτών, που βασίζονται σε πραγματικές ψήφους (εταιρίες Tecne και Πιέπολι) η κεντροδεξιά συμμαχία φέρεται να εξασφαλίζει το 31,6% η κεντροαριστερή το 29,4%, το κίνημα Πέντε αστέρων του Μπέπε Γκρίλο το 24,9% και η λίστα του Μάριο Μόντι το 9,6%.

Τα Instant Poll, βάσει τηλεφωνικών συνεντεύξεων, παρουσίαζαν αντιθέτως ουσιαστικό προβάδισμα της κεντροαριστεράς—τουλάχιστον τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων.

Σχολιάζοντας τα στοιχεία αυτά, που όμως μένει να επιβεβαιωθούν ή να διαψευστούν αργότερα, όταν προχωρήσει η καταμέτρηση, εκπρόσωποι της κεντροδεξιάς όπως ο Γκαετάνο Κουαλιαριελό και της κεντροαριστερός Ενρίκο Λέτα αναφέρθηκαν στο ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης ευρέως συνασπισμού (κεντροαριστερά, συντηρητικοί, δυνάμεις προσκείμενες στον Μόντι) για να αποφευχθεί νέα προσφυγή στις κάλπες.

Βάσει των στατιστικών προβολών, την κρίσιμη περιφέρεια της Λομβαρδίας φέρεται προς το παρόν ότι κερδίζει στην ψηφοφορία για την γερουσία η κεντροδεξιά.

Η ιταλική κεντροαριστερά διατηρεί την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, όμως άλλαξαν τα δεδομένα στη Γερουσία, εκεί όπου πραγματικά δίνεται η μάχη, παραπέμποντας σε αμερικανικές εκλογές. Η αγωνία στα κομματικά επιτελεία, αλλά και σε Βρυξέλλες και Βερολίνο, πλέον βρίσκεται στα ύψη.

Η προσοχή είναι στραμμένη στις περιφέρειες-κλειδιά που εκλέγουν το μεγαλύτερο αριθμό γερουσιαστών -στη Λομβαρδία με πρωτεύουσα το Μιλάνο, τη «μητέρα πατρίδα» του Μπερλουσκόνι), το Βένετο, την Καμπανία και τη Σικελία. Το θρίλερ καλλιεργείται εξαιτίας του δαιδαλώδους εκλογικού συστήματος, που σε αντίθεση με τη Βουλή στη Γερουσία δίνει μπόνους πλειοψηφίας όχι σε εθνικό αλλά περιφερειακό επίπεδο.

Keywords
Τυχαία Θέματα