ΤΣΙΠΡΑΣ-LSE: Κεραυνοί για τις τράπεζες – “Κούρεμα χρέους και ανάπτυξη”

Μιλώντας το βράδυ της Πέμπτης στο περίφημο LSE στο Λονδίνο, ο Α. Τσίπρας τόνισε ότι «οι πολιτικές της λιτότητας, οι οποίες επιβλήθηκαν στην Ευρώπη, δε μοιάζει να προσφέρουν μια βιώσιμη έξοδο από την κρίση. Δε μοιάζει να αποτελούν καν προϋποθέσεις για μια τέτοια έξοδο. Αντιθέτως, εξαρτώνται από την κρίση, κάνοντας τη δυνατότητα μιας μελλοντικής εξόδου από αυτήν ακόμα πιο δύσκολη». Ο Α.Τσίπρας μίλησε

για την ανάγκη για ένα γενναίο κούρεμα του ελληνικού χρέους και μία αναπτυξιακή πολιτική, στα πρότυπα της Συμφωνίας του Λονδίνου για το χρέος της Γερμανίας , το 1953.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Ο κ. Τσίπρας αμφισβήτησε την ουσία των επιλογών της σημερινής ευρωπαίκής ηγεσίας, ειδικά σε σχέση με το τραπεζικό σύστημα, τονίζοντας: «Οι νεοφιλελεύθεροι υποστηρίζουν ότι μία απελευθέρωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος θα μπορούσε να διασφαλίσει το ότι η χρηματοδότηση θα κινούνταν προς την κατεύθυνση όπου θα υπήρχε πραγματική ανάγκη. Αυτό είναι ξεκάθαρο ότι δεν έχει συμβεί. Το χρηματοπιστωτικό σύστημα υπήρξε ανέκαθεν έτοιμο να πυροδοτήσει με φούσκες τις αγορές συναλλάγματος, τις χρηματαγορές, τις αγορές ακινήτων και βεβαίως όλα αυτά τα καινούργια χρηματοοικονομικά εργαλεία τα οποία εμφανίστηκαν μόλις η οικονομική κρίση εξαπλώθηκε. Τα θύματα της χρηματιστηριοποίησης της οικονομίας και της κοινωνίας αποτελούν οι φτωχοί οι άστεγοι, οι φτωχοί εργαζόμενοι, οι επισφαλώς απασχολούμενοι και κυρίως αυξανόμενα τμήματα της μεσαίας τάξης. Το τελευταίο αποτελεί ένα νέο, αλλά δυνητικά εκρηκτικό φαινόμενο».

Keywords
Τυχαία Θέματα