Τα πιο ακριβά έργα τέχνης… μέχρι τα επόμενα

Τα ρεκόρ υπάρχουν για να σπάνε. Ακόμα και στην τέχνη και ειδικότερα στον τομέα των πωλήσεων. Δημοπρασίες πραγματοποιούνται συνέχεια και οι λάτρεις της υψηλής τέχνης αλλά και φανατικοί συλλέκτες της, εμπλουτίζουν συνεχώς τις συλλογές τους και ανεβάζουν στα ύψη την αξία διάσημων έργων.

Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, ο Cézanne σκαρφάλωσε στην κορυφή της λίστας με τους πιο ακριβούς πίνακες. Το έργο “The Card Players” πουλήθηκε προς 158,4 εκατομμύρια λίρες σε μια πλουσιότατη οικογένεια. Τη δεύτερη αλλά και την τρίτη θέση καταλαμβάνουν δύο έργα του Pollock αποδεικνύοντας τη διαχρονική απήχηση

που έχει η τέχνη του.

Πάνω από 80 εκατομμύρια λίρες πουλήθηκε το κάθε του έργο όπως και το πορτρέτο της Adele Bloch-Bauer I του Klimt αγγίζοντας έτσι την τέταρτη θέση. Ένας ανώνυμος αγοραστής διέθεσε 76,3 εκατομμύρια για να αποκτήσει την περίφημη και πανδιάσημη «Κραυγή» του Munch ενώ το πορτρέτο “Garcon à la Pipe” του Picasso αγοράστηκε προς 66,1 εκατομμύρια δια τηλεφώνου.

Άλλο ένα πορτρέτο, αυτή τη φορά του Van Gogh, κατέχει την έβδομη θέση και με τιμή που έφτασε τα 52,4 εκατομμύρια. Ένα δείγμα της Αναγέννησης δε θα μπορούσε να λείπει από τη λίστα γι’αυτό και ο Titian βρίσκεται στην όγδοη θέση με το “Diana and Actaeon” και 50 εκατομμύρια.

Στα χέρια ενός πάμπλουτου Ελβετού συλλέκτη ανήκει πια ένας πίνακας του Renoir, με αξία που έφτασε τα 49,6 εκατομμύρια. Στη δέκατη θέση είναι και πάλι ο Van Gogh με ένα από τα πορτρέτα του το οποίο πουλήθηκε προς 36,7 εκατομμύρια.

Αυτά είναι λοιπόν τα πιο ακριβά αριστουργήματα της τέχνης μέχρι να υπάρξουν τα επόμενα που θα προκαλέσουν ανακατατάξεις στη λίστα.

Keywords
Τυχαία Θέματα