30 κέντρα λαθρομεταναστών σε όλη την Ελλάδα προανήγγειλε ο Χρυσοχοΐδης

Τη δημιουργία 30 κέντρων κράτησης λαθρομεταναστών σε όλες τις περιφέρειες της Ελλάδας προανήγγειλε σήμερα ο υπουργός Προστασίας του Πόλιτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, ύστερα από σχετική συνάντηση που είχε με τους περιφερειάρχες. Το κόστος λειτουργίας των κέντρων εκτιμάται στα 250 εκατομμύρια ευρώ και θα καλυφθεί από ευρωπαϊκούς πόρους.

Τα κέντρα θα λειτουργήσουν παρά τις όποιες αντιδράσεις, ανέφερε ο Μ. Χρυσοχοΐδης, ο οποίος, προειδοποίησε ότι εάν δεν υποδειχθούν οι κατάλληλοι χώροι από τους περιφερειάρχες,

το σχετικό πρόγραμμα θα προχωρήσει με αποφάσεις που θα ληφθούν σε κεντρικό επίπεδο.

Εκανε δε έκκληση προς όλους να συνδράμουν όλοι χωρίς αντιπαλότητες στις προσπάθειες για την υλοποίηση του εν λόγω προγράμματος, για να απαντήσουμε, όπως είπε, «στην αγωνία του κόσμου για ασφάλεια, υγεία και κοινωνική συνοχή».

Τόνισε ότι το πρόγραμμα, που είναι εγκεκριμένο από την ΕΕ και εντάσσεται στους επιχειρησιακούς σχεδιασμούς για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, θα προχωρήσει ανεπηρέαστο από τη διεξαγωγή των επικείμενων εκλογών.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης στάθηκε στα οικονομικά οφέλη που θα επιφέρει στις τοπικές κοινωνίες η δημιουργία των κέντρων, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των οποίων θα δημιουργηθεί από ένα επιπλέον αστυνομικό τμήμα με δύναμη 150 ανδρών.

Νωρίτερα, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου «μονόδρομο» χαρακτήρισε τη δημιουργία χώρων κράτησης λαθρομεταναστών.

«Για να μπορέσουμε να διαχειριστούμε τους παράνομους μετανάστες θα πρέπει να έχουμε τέτοιους χώρους κράτησης. Θα πρέπει αρχικά να διαπιστώνεται εάν υπάρχουν προϋποθέσεις πολιτικού ασύλου για να τους χορηγείται, ειδάλλως θα πρέπει να κρατούνται (…) Δεν θα δημιουργηθεί τέτοιος χώρος μόνο στην Κοζάνη. Θα υπάρξει σύσκεψη με τους περιφερειάρχες ώστε σε εύλογο χρονιικό διάστημα να μας υποδείξουν αντίστοιχους χώρους.

Μιλώντας στον ρ/σ «Βήμα 99,5», ο κ. Οικονόμου διαβεβαίωσε ότι οι χώροι αυτοί θα έχουν υψηλές προδιαγραφές ασφαλείας, οι δε κρατούμενοι εντός αυτών θα φρουρούνται με ευθύνη της ελληνικής αστυνομίας.

Επενέλαβε ότι η τοπική οικονομία θα τονωθεί από τη δημιουργία του κέντρου κατά 600.000 ευρώ κάθε μήνα δεδομένου ότι το κόστος «συντήρησης» κάθε κρατούμενου είναι περίπου 20 ευρώ ημερησίως.

Μιλώντας στον ίδοο ραδιοφωνικό σταθμό, η δήμαρχος Π. Ορφανίδου σημείωσε: «Όταν μιλάμε για χίλιους ανθρώπους που θα έρθουν εδώ, ουσιαστικά με ελάχιστη, σχεδόν καθόλου, φύλαξη- περιτοίχιση, με καμία υποδομή, χωρίς σύστημα αποχέτευσης και ύδρευσης, σημαίνει ότι και αυτοί θα διαβιώνουν -οι συνάνθρωποί μας- συνθήκες κράτησης, που θα παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματά τους και επίσης δεν θα υπάρχει ασφάλεια για τους κατοίκους της γύρω περιοχής, εφόσον δεν τηρούνται οι προϋποθέσεις ασφαλείας».

Αποκλεισμένο το στρατόπεδο

Πάντως το πρώην στρατόπεδο «Πόρτη» στην Κοζάνη παραμένει αποκλεισμένο από κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι έχουν παρατάξει οχήματα και μηχανήματα στην είσοδο. Σε συγκέντρωση διαμαρ

Keywords
Τυχαία Θέματα