Η ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΤΟΥ ΧΑΡΗ Δ. ΡΑΪΤΣΙΝΗΣ (YOUROPIA-ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ)

Λάβαρα, σημαίες, χρώματα… σε μια κερκίδα που κοχλάζει. Οπαδοί σε έκσταση, έτοιμοι να συμπλακούν, να φυλακιστούν, να δώσουν και τη ζωή τους ακόμη για την αγαπημένη τους ομάδα. Αλήθεια, είναι το ποδόσφαιρο τόσο σημαντικό;
Η απάντηση έρχεται δια στόματος Μπιλ Σάνκλι, του δημιουργού της μεγάλης Λίβερπουλ στην δεκαετία του 1960: «Μερικοί πιστεύουν πως το ποδόσφαιρο είναι ζήτημα ζωής και θανάτου… Θα τους απογοητεύσω. Πρόκειται για κάτι πολύ σοβαρότερο!».

Δεν είχε άδικο. Οι όψεις του ποδοσφαίρου είναι πολυδιάστατες και αφορούν το σύνολο σχεδόν του επιστητού. Διαμάχες εθνικές (Barcelona vs
Real Madrid), διαμάχες θρησκευτικές (Rangers vs Celtic), διαμάχες πολιτικές (Roma vs Lazio), διαμάχες ταξικές (Boca Juniors vs River Plate), διαμάχες τοπικές (Milan vs Inter) αποκαλύπτουν τον πολυσύνθετο χαρακτήρα του. Αστοί εναντίον προλετάριων, αριστεροί εναντίον ακροδεξιών υπερεθνικιστών, καθολικοί εναντίον προτεσταντών, Βάσκοι εναντίον Ισπανών, είναι μερικά από τα δίπολα που παρατηρούνται στη διεθνή κονίστρα.
Ο Κριστιάν Μπομπερζέ το χαρακτήρισε ως  το «σημαντικότερο από τα ασήμαντα πράγματα αυτού του κόσμου». Ωστόσο, από τις φαβέλες του Ρίο μέχρι τις φτωχογειτονιές της Κίνας, από τις αχανείς εκτάσεις της Αυστραλίας μέχρι τον Καναδά, το ποδόσφαιρο αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας.

Ένας Άγγλος θεωρητικός έλεγε το εξής απλό: «Όποιος θέλει να δει και να κατα¬λάβει τον τρόπο κίνησης της οικονομίας μιας χώρας, δεν έχει παρά να δει τον τρό¬πο κίνησης, δομής και λειτουργίας του ποδοσφαίρου στη χώρα αυτή». Άλλοι πάλι το προέκτειναν ακόμη περισσότερο, ισχυριζόμενοι πως το ποδόσφαιρο αποκαλύπτει τη φυσιογνωμία ενός λαού συνολικά. Οι Άγγλοι παίζουν μπάλα όπως πολεμούν: ηρωικά αλλά χωρίς μυαλό, οι Γερμανοί με σύστημα και πειθαρχία, οι Βραζιλιάνοι σαν να χορεύουν σάμπα, οι Ιταλοί με φινέτσα κ.ο.κ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ
http://word.youropia.gr/post.php?id=23491

ΠΡΕΖΑ TV
27-3-2011
Keywords
Αναζητήσεις
youropia αρθρογραφια
Τυχαία Θέματα