ΣΥΝΩΣΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΩΝ

10:26 5/4/2011 - Πηγή: Fimotro
Αδιαφάνεια όσον αφορά τη σύνδεση των φωτοβολταϊκών στο ηλεκτρικό δίκτυο καταλογίζει στη ΔΕΗ ο Σύνδεσμος Εταιρειών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ) και ταυτόχρονα ζητεί τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου και αυστηρότερους όρους για τους φωτοβολταϊκούς...
σταθμούς, προκειμένου να αποφορτιστεί η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με την κατάθεση χιλιάδων αιτήσεων φωτοβολταϊκών σταθμών για σύνδεση στο δίκτυο.
Η πρόταση του Συνδέσμου για αλλαγές στο ισχύον θεσμικό
πλαίσιο κατατέθηκε στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης για την ομαλή και γρήγορη σύνδεση των φωτοβολταϊκών.Ειδικότερα, ο ΣΕΦ εκτιμά ότι το ξεκαθάρισμα των εκκρεμών αιτήσεων σύνδεσης θα γίνει ταχύτερα και πιο αποτελεσματικά αν οι υποψήφιοι παραγωγοί ενέργειας από φωτοβολταϊκά υποχρεωθούν να καταθέτουν εγγυητική επιστολή τη στιγμή που υποβάλουν αίτηση σύνδεσης με το σύστημα και όχι κατά τη φάση της υπογραφής της σύμβασης σύνδεσης, όπως συμβαίνει σήμερα.
Αιτήσεις
Προτείνει μάλιστα η ρύθμιση αυτή να ισχύσει αναδρομικά για τις αιτήσεις που έχουν κατατεθεί, ώστε όσοι έχουν υποβάλει αίτηση στον αρμόδιο Διαχειριστή και υποχρεούνται στην κατάθεση εγγυητικής επιστολής να το πράξουν σε μία προθεσμία που θα οριστεί, π.χ. σε δύο μήνες. Σε περίπτωση που περάσει η προθεσμία και δεν κατατεθεί η εγγυητική τότε η αίτηση πρέπει να αρχειοθετείται.
Επίσης, ζητείται να περιοριστεί στους 6 μήνες από 4 χρόνια που ισχύει με το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο, η ισχύς της προσφοράς σύνεδεσης από την οριστικοποίησή της. Οσον αφορά στη ΔΕΗ, ως Διαχειριστή του Δικτύου, ο ΣΕΦ καταγγέλλει ότι δεν δημοσιοποιεί στοιχεία σχετικά με τις αιτήσεις που έχουν υποβληθεί, την πρόοδο εξέτασής τους καθώς και το τελικό αποτέλεσμα της εξέτασης.
Keywords
Τυχαία Θέματα