FIFA: Μέχρι τις 20 Ιουλίου η απόφαση για πιθανό αποκλεισμό του Ισραήλ «Ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες»… υπόσχεται ο Ινφαντίνο

Πριν από τις 20 Ιουλίου θα αποφασίσει η FIFA σχετικά με το αίτημα της παλαιστινιακής ομοσπονδίας (PFA) για αποκλεισμό της ισραηλινής ομοσπονδίας, λόγω του πολέμου στην Λωρίδα της Γάζας.

Αυτό υποσχέθηκε σήμερα (17/5) ο Ιταλοελβετός πρόεδρος της FIFA Τζιάνι Ινφαντίνο.

Παράλληλα,

όμως αρνήθηκε να θέσει προς ψήφιση αυτό το ζήτημα, στο 74ο Συνέδριο της παγκόσμιας συνομοσπονδίας, που συνήλθε στην Μπανγκόκ, όπως είχε ζητήσει ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Ομοσπονδίας (PFA) ενώπιον των εκπροσώπων των άλλων 210 ομοσπονδιών-μελών.

Τα αιτήματα της PFA για κυρώσεις κατά της ισραηλινής ομοσπονδίας (IFA) «εντάσσονται στην αρμοδιότητα του Συμβουλίου της FIFA», του εκτελεστικού οργάνου του οργανισμού, «και θα πρέπει να τα διαχειρίζεται αυτό το όργανο», δήλωσε ο Τζιάνι Ινφαντίνο.

Δεδομένου του «επείγοντος» της κατάστασης, θα οργανωθεί «έκτακτο Συμβούλιο» έως τις 20 Ιουλίου «για να ληφθούν οι καταλληλότερες αποφάσεις», ενώ η επόμενη τακτική συνεδρίασή του ήταν προγραμματισμένη για τον Οκτώβριο.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον Ινφαντίνο, «η FIFA θα στείλει ανεξάρτητους νομικούς εμπειρογνώμονες για να αναλύσουν» τα επιχειρήματα της PFA, η οποία κατηγορεί την IFA για σειρά παραβιάσεων του καταστατικού του παγκόσμιου ποδοσφαιρικού οργανισμού, στην Γάζα και στην Δυτική Όχθη.

Λίγο νωρίτερα, ο πρόεδρος της PFA, Τζιμπρίλ Ραγιούμπ προέτρεψε την FIFA να «σταθεί στην σωστή πλευρά της Ιστορίας» ψηφίζοντας υπέρ του άμεσου αποκλεισμού της IFA και παραπέμποντας πολλά από τα μέλη της στην πειθαρχική επιτροπή.

«Κυνική απόπειρα κατά του ισραηλινού ποδοσφαίρου», λέει το Τελ Αβίβ

Σε μια επτασέλιδη επιστολή που εστάλη στα μέσα Μαρτίου, η ομοσπονδία απαρίθμησε τις άμεσες συνέπειες των ισραηλινών βομβαρδισμών στη Γάζα (σ.σ. τουλάχιστον 92 ποδοσφαιριστές σκοτώθηκαν και όλες οι αθλητικές υποδομές καταστράφηκαν) αλλά υπογράμμισε επίσης την απουσία σοβαρού αγώνα κατά των αντιπαλαιστινιακών «διακρίσεων και ρατσισμού», ενώ τόνισε την εμφάνιση αναρτήσεων από Ισραηλινούς παράγοντες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που υποστηρίζουν «την γενοκτονία στη Γάζα».

Απαντώντας, ο πρόεδρος της IFA, Σίνο Μοσέ Ζουαρές, κατήγγειλε μια «κυνική απόπειρα να βλάψει το ισραηλινό ποδόσφαιρο», βασισμένη σύμφωνα με τον ίδιο «σε λόγους που δεν έχουν καμία σχέση με τον αθλητισμό».

«Πρόκειται για μια εξαιρετικά περίπλοκη πολιτική κατάσταση, δεν εύχομαι σε κανέναν να ζήσει αυτό το είδος τραγωδίας», είπε, διαβεβαιώνοντας ότι ήθελε να «απλώσει ένα χέρι» και «να εξετάσει το ενδεχόμενο φιλικών αγώνων» όταν «η ατμόσφαιρα θα έχει ηρεμήσει», επεσήμανε ο Ισραηλινός παράγοντας.

«Για να απλώσετε το χέρι, πρέπει να υπάρχουν ζωντανοί και ελεύθεροι άνθρωποι μπροστά σας», απάντησε ο νομικός διευθυντής της PFA από το ακροατήριο, ενώ οι εκπρόσωποι του Ιράκ και του Ιράν είχαν αποχωρήσει από την αίθουσα στην αρχή της ομιλίας.

Διαβάστε επίσης:

Παναθηναϊκός: Και επίσημα τέλος ο Τερίμ – Η ανακοίνωση της ΠΑΕ και το «αντίο» του προπονητή στους «πράσινους» (photos)

Γιάννης Αντετοκούνμπο: 5ος πιο ακριβοπληρωμένος αθλητής του κόσμου σύμφωνα με το Forbes

Η απάντηση της ΕΠΟ στον Παύλο Μαρινάκη για τον τελικό του Κυπέλλου – «Δεν είναι δικό μας το Πανθεσσαλικό»

Keywords
Τυχαία Θέματα