Jane

Με αφορμή το μυθιστόρημα της Σαρλότ Μπροντέ «Τζέιν Έιρ» (εκδόθηκε το 1847 με το ψευδώνυμο Currel Bell), η Κατερίνα Μαυρογεώργη δημιουργεί μια αξιόλογη παράσταση, στην οποία όχι μόνο διασκευάζει το πολυσέλιδο κείμενο (σε δραματουργική συνεργασία της Μαρίας Φιλίνη), αλλά αφηγείται την πορεία της συγγραφέως προς τη χειραφέτηση στη σκοτεινή εποχή της βικτωριανής Αγγλίας, όπου οι γυναίκες δεν είχαν δικαιώματα και οικονομική ανεξαρτησία. Πορεία που βρίσκει κοινά στοιχεία με τις επιλογές της ηρωίδας της.

Κατ’ επέκταση παρακολουθούμε μια ιστορία στην οποία η Σαρλότ Μπροντέ «συνδέεται» ευφάνταστα

με την Τζέιν Έιρ, δίνοντας την ευκαιρία, ακόμα και σε όσους δεν γνωρίζουν τη λογοτεχνία αλλά και γενικότερα τις συνθήκες διαβίωσης του 19ου αιώνα, να βυθιστούν στον καταπιεσμένο κόσμο τους.

Αυτή η devised, χειροποίητη παράσταση αποδυνάμωσε τη ρομαντική, γλυκόπικρη τάση των έργων της βικτωριανής εποχής προσθέτοντας ευεργετικό χιούμορ, σκωπτικό σχολιασμό και ανάλαφρα τραγούδια των Roxette και των Pulp.

Οι παράλληλες προβολές διαφανειών που υπενθύμιζαν το ιστορικό υπόβαθρο του μυθιστορήματος, τα απλά, λειτουργικά σκηνικά, τα ενδεικτικά αντικείμενα ενός εργαστηρίου (Άρτεμις Φλέσσα) και οι ατμοσφαιρικοί φωτισμοί (Βάσια Ατταριάν – Σεραφείμ Ράδης), απέδειξαν ότι μπορείς να κάνεις καλό θέατρο μόνο με λιτά μέσα και ταλαντούχους ηθοποιούς.

Στην προκειμένη περίπτωση και οι τρεις ηθοποιοί ήταν υπέροχοι: Νάνσυ Σιδέρη, Βίκυ Κυριακουλάκου, Δημήτρης Δρόσος. Μια μικρή παρατήρηση μόνο για τον τελευταίο για την οποία, ωστόσο, ευθύνεται η σκηνοθέτιδα – να χαμηλώσει τη φωνή του γιατί ο θεατής στο «Θησείον, ένα θέατρο για τις τέχνες» είναι σε απόσταση αναπνοής από τη «σκηνή».

Διαβάστε επίσης:

77ο Φεστιβάλ Καννών: Το παρατεταμένο χειροκρότημα στη Μέριλ Στριπ που παρέλαβε τιμητικό Χρυσό Φοίνικα

«The Shrouds»: Κυκλοφόρησε το πρώτο teaser της νέας ταινίας του David Cronenberg (photo/video)

Η Καίτη Γκρέυ γίνεται 100: Τα πρώτα χρόνια, ο έρωτας με τον Καζαντζίδη και η συνάντηση με τον Έλβις

Keywords
Τυχαία Θέματα
Jane,