Άδωνις Γεωργιάδης: «Η φαρμακευτική δαπάνη θα ξεπεράσει τα 3 δις ευρώ – Σε ένα χρόνο ο ψηφιακός φάκελος του ασθενούς»

Την εκτίμηση ότι η φαρμακευτική δαπάνη θα ξεπεράσει τα 3 δις ευρώ έκανε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, ξεκαθαρίζοντας  ότι τη συνταγογράφηση την κάνουν οι γιατροί και όχι ο υπουργείο. 

Μάλιστα απευθυνόμενος  στην ιατρική επιστημονική κοινότητα της χώρας είπε με νόημα ότι «όποιοι μας δίνουν θεραπευτικά πρωτόκολλα εμείς τα εφαρμόζουμε» αφήνοντας σαφώς αιχμές για την καθυστέρηση της εφαρμογής αυτών των πρωτοκόλλων, που θα διευκολύνουν τους ελέγχους για τον περιορισμό της υπερ-συνταγογράφησης, που αποτελεί την «μαύρη τρύπα» για τα οικονομικά της υγείας. Παράλληλα ανακοίνωσε ότι σε ένα χρόνο θα είναι έτοιμος ο ψηφιακός ιατρικός φάκελος του ασθενούς.

Τα παραπάνω ανέφερε ο υπουργός υγείας κατά τη διάρκεια της χθεσινής του ομιλίας  στο πάνελ με τίτλο «Οικοσύστημα Φαρμάκου: Θωρακίζοντας την παραγωγή και την καινοτομία στην Ευρώπη και την Ελλάδα», στο πλαίσιο του  5ο συνέδριο με τίτλο  «Το Σύστημα Υγείας και οι Προκλήσεις του Μέλλοντος» που διοργάνωσε το πρώτο Θέμα και το ygeiamou. Στο πάνελ μαζί του ήταν ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας Ολύμπιος Παπαδημητρίου, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας Θεόδωρος Τρύφων και η Πρόεδρος της Pharma Innovation Forum Λαμπρίνα Μπαρμπετάκη. 

Αναλυτικά για τη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη, ο υπουργός ανέφερε: «Η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη νοσοκομειακή και retail, θα ξεπεράσει τα 3 δισεκατομμύρια. Αν σκεφτείτε ότι πριν από δέκα χρόνια, η δαπάνη ήταν 1,940 δις., είναι ένα δισεκατομμύριο εκατό εκατομμύρια παραπάνω. Η αύξηση του ενάμιση δισεκατομμυρίου δεν έγινε λόγω του επενδυτικού clawback. Δεν συνδέονται τα δύο».

Ξεκάθαρος ήταν επίσης και για τις ευθύνες που βαραίνουν τους γιατρούς αναφορικά με την υπερ- συνταγογράφηση που καμία κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει να περιορίσει: «Δεν παραγγέλνει η Κυβέρνηση φάρμακα. Οι γιατροί παραγγέλνουν. Εκείνοι γράφουν και η αλήθεια είναι ότι μερικές φορές γράφουν όχι πολύ σύμφωνα με τα πρωτόκολλα. Αυτή δεν είναι δική μου δουλειά, αυτή είναι δουλειά της ιατρικής κοινότητας. Όποιοι μας δίνουν θεραπευτικά πρωτόκολλα, εμείς τα εφαρμόζουμε. Από την αρχή του Ιουνίου που θα είναι, καλώς εχόντων των πραγμάτων, όλες οι εξετάσεις σε ψηφιακή μορφή στην ΗΔΙΚΑ, θα μπορούμε να κλειδώνουμε και τα πρωτόκολλα και να ελέγχουμε καλύτερα και τη δαπάνη».

Σύμφωνα με τον υπουργό είναι στη φύση της να ανεβαίνει η φαρμακευτική δαπάνη εξαιτίας των πολλών καινοτόμων και πανάκριβων φαρμάκων αλλά και της γήρανσης του πληθυσμού

«Η φαρμακευτική δαπάνη από τη φύση της θα ανεβαίνει. Δεν υπάρχει περίπτωση να έχουμε έναν χρόνο μικρότερη φαρμακευτική δαπάνη από τον προηγούμενο χρόνο. Διότι ναι μεν έχεις μια μείωση των τιμών από δελτίο σε δελτίο, αλλά έχεις πολλά καινούργια φάρμακα τα οποία είναι κατά κανόνα ακριβά. Και επίσης, έχεις έναν πληθυσμό που γηράσκει. Αυτό που θέλω να κάνω είναι να εφαρμόσω με όρους διαφάνειας όλα τα μέτρα που έχουμε σκεφτεί και να δούμε πώς αυτό θα έχει επίπτωση στην πραγματική πορεία της δαπάνης».

Τα καινοτόμα φάρμακα

Την ανησυχητική διαπίστωση ότι η Ελλάδα δεν είναι στις πρώτες επιλογές των φαρμακευτικών εταιριών για την εισαγωγή  νέων καινοτόμων θεραπειών έκανε ο υπουργό λόγω οικονομικής δυσπραγίας: 

«Οι εταιρείες δεν πρόκειται να φέρουν το πολύ καινούργιο και ακριβό φάρμακο σε μία χώρα όταν πιστεύουν ότι από εκεί τελικά δεν θα πληρωθούν, ενώ θα πάνε σε μια άλλη χώρα που θα πληρωθούν. Το πραγματικό μας πρόβλημα είναι ότι οι εταιρείες, για τα πολύ καινοτόμα φάρμακα, δεν επιλέγουν την Ελλάδα ως μία από τις πρώτες χώρες που θα κάνουν αίτηση να έρθουν. Η Ελλάδα είναι σε δεύτερη ταχύτητα».

Τι πρόκειται να γίνει

Ο κ. Γεωργιάδης ανακοίνωσε το σχεδιασμό που επεξεργάζεται το υπουργείο Υγείας ώστε  να γίνει η χώρα μας περισσότερο ελκυστική στις ξένες εταιρίες ώστε να δίνουν καινοτόμα φάρμακα: 

«Το 2025, θα φτιάξουμε ένα ξεχωριστό κανάλι καινοτομίας μέσα στον προϋπολογισμό μας, έτσι ώστε να μπορούν οι εταιρείες που θα ενδιαφερθούν να φέρουν κάποια φάρμακα στην Ελλάδα, να ξέρουν ότι αν έρθουν στην Ελλάδα, αυτά είναι τα λεφτά που έχει η Ελλάδα να διαθέσει για αυτό το κομμάτι, τόσα είναι τα καινούργια φάρμακα που έχουν κάνει αίτηση να μπουν, άρα περίπου τόσο θα είναι αυτό που θα έχουν ως επιστροφή. Για να μπορούν να είναι προστατευμένοι από την υπόλοιπη αγορά, όπου καμιά φορά το clawback φτάνει σε πραγματικά πολύ υψηλά επίπεδα».

Για τον ψηφιακό φάκελο υγείας ο υπουργός ανέφερε: «Σε έναν χρόνο από σήμερα, θα έχουμε σε πλήρη εφαρμογή τον ψηφιακό φάκελο ασθενούς. Άρα, θα έχουμε για πρώτη φορά στ’ αλήθεια στη διάθεσή μας τεράστιο όγκο δεδομένων, που θα μας επιτρέψει να εφαρμόζουμε πολιτικές με πολύ διαφορετικό τρόπο απ’ ό,τι το κάνουμε μέχρι σήμερα». 

Διαβάστε επίσης:

ΕΠΙΨΥ: Ένα στα επτά παιδιά δυσκολεύεται να μιλήσει στους γονείς του για όσα το απασχολούν

Διαγνωστικά κέντρα: Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις για 2η εβδομάδα – Σήμερα συνάντηση με τον υπουργό Υγείας

Αφρικανική σκόνη: Οδηγίες προστασίας για το νέο κύμα από το Υπουργείο Υγείας

Keywords
Τυχαία Θέματα