ΕΟΔΥ: Συναγερμός από τον θάνατο ενός παιδιού 3,5 χρονών από παρβοϊό

Σε συναγερμό έχουν τεθεί οι υγειονομικές υπηρεσίες της χώρας μας μετά από τον θάνατο ενός μωρού 3,5 ετών στις αρχές Απριλίου. Το κοριτσάκι, που οι γονείς του το έστελναν σε ιδιωτικό παιδικό σταθμό στη Θεσσαλονίκη, κατέληξε από οξεία μυοκαρδίτιδα, αφού πρώτα είχε προσβληθεί από παρβοϊό (Parvovirus B 19). Στο ίδιο παιδικό εντοπίστηκαν 11 κρούσματα με αυξημένη τροπονίνη, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ.

Αναλυτικά, το άτυχο μωράκι είχε

αρχικά νοσηλευτεί στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια διακομίστηκε στο Ωνάσειο, όπου οι γιατροί έκαναν ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατό για να το σώσουν.

Ο ΕΟΔΥ ενημερώθηκε γι’ αυτό το σοβαρό περιστατικό από νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης σχετικά με συρροή περιστατικών με αυξημένη τροπονίνη σε παιδιά του συγκεκριμένου παιδικού σταθμού νηπιαγωγείου, όπου πήγαινε και το άτυχο κοριτσάκι.

Συνολικά, όπως αναφέρεται σε έγγραφο του ΕΟΔΥ, ως και τις 26 Απριλίου του 2024, έντεκα παιδιά ηλικίας 3 έως 5 ετών παρουσίασαν αυξημένη τροπονίνη. Από αυτά:

Ένα εκδήλωσε κλινική εικόνα οξείας μυοκαρδίτιδας και κατέληξε.Ένα παρουσίασε κλινική εικόνα μυοπερικαρδίτιδας και συνεχίζει να νοσηλεύεται.Δύο ασυμπτωματικά παιδιά παρουσίασαν μικρή συλλογή περικαρδιακού υγρού με φυσιολογική συσταλτικότητα.Τα υπόλοιπα παιδιά ήταν ασυμπτωματικά με φυσιολογική καρδιακή λειτουργία.

Το έγγραφο κοινοποιήθηκε μεταξύ άλλων στους Ιατρικούς Συλλόγους όλης της χώρας και διανεμήθηκε στα μέλη τους. Σ’ αυτό αναφέρεται πως η εργαστηριακή διερεύνηση περιελάμβανε ορολογικό έλεγχο με IgM και IgG αντισώματα έναντι Parvovirus B 19 και επιπλέον εργαστηριακό έλεγχο δειγμάτων αναπνευστικού με filmarray και κοπράνων με μοριακές μεθόδους, σε μαθητές και προσωπικό του παιδικού σταθμού. Από τον εργαστηριακό έλεγχο διαπιστώθηκε ότι η πλειοψηφία των παιδιών είχε ένδειξη πρόσφατης λοίμωξης με Parvovirus, γεγονός το οποίο συνάδει με το επιδημιολογικό ιστορικό, όπου αναφέρεται νόσηση από Parvovirus B 19 σε πολλά από τα παιδιά του σταθμού.

Ταυτόχρονα, από την ανάλυση κλινικών δειγμάτων φαίνεται ότι ο συχνότερος λοιμογόνος παράγοντας που απομονώθηκε ήταν ο Rhinovirus/Enterovirus, ακολουθούμενος από τον Adenovirus. Να σημειωθεί ότι τα περισσότερα από τα παιδιά με λοίμωξη από Parvovirus B 19 είχαν ταυτόχρονη συλλοίμωξη με Rhinovirus/Enterovirus.

Ο ΕΟΔΥ άμεσα συνέστησε τη διακοπή λειτουργίας της σχολικής μονάδας για δύο εβδομάδες, ενημέρωσε για τον τρόπο μετάδοσης ιογενών λοιμώξεων (παρβοϊός, εντεροϊοί, αδενοϊοί), συνέστησε την καθαριότητα και απολύμανση της σχολικής μονάδας και προέβη στην επιδημιολογική διερεύνηση των περιστατικών για τους υπεύθυνους λοιμογόνους παράγοντες.

Η επιδημιολογική διερεύνηση των περιστατικών βρίσκεται σε εξέλιξη και ειδικότερα διερευνάται ο ρόλος της συλλοίμωξης Parvovirus B 19 και άλλων ιών στη μυοκαρδίτιδα που παρουσίασαν τα παιδιά.

Αυξάνονται τα κρούσματα στην Ευρώπη

Σημειώνεται ότι το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) σήμανε συναγερμό με πρόσφατη έκθεσή του, για τον αυξημένο αριθμό περιστατικών «5ης νόσου» (λοιμώδους ερυθήματος), από τα τέλη του 2023 ως το πρώτο τρίμηνο του 2024 σε πολλές χώρες της Ευρώπης, όπως Γαλλία, Ολλανδία, Ιρλανδία, Δανία, Νορβηγία). Σε κάποιες από αυτές δηλώθηκε αύξηση στα σοβαρά περιστατικά από λοίμωξη με Parvovirus σε έγκυες, νεογνά και παιδιά, καθώς και αύξηση στις ανιχνεύσεις Parvovirus σε δότες αίματος/πλάσματος και ενήλικες.

Τα συμπτώματα

Το λοιμώδες ερύθημα ή πέμπτη νόσος, που αναφέρεται και ως «εξάνθημα του χαστουκισμένου μάγουλου» λόγω του χαρακτηριστικού σημαδιού που εμφανίζει στο μάγουλο, οφείλεται στον παρβοϊό Β 19.

Οι αρχές της Γαλλίας έκαναν λόγο για «ασυνήθιστο αριθμό σοβαρών κρουσμάτων» σε παιδιά και σε εγκύους, με ασυνήθιστο αριθμό αποβολών. Αναλυτικά το πρώτο τρίμηνο του 2024, αναφέρθηκαν πέντε θάνατοι μεταξύ παιδιών, κάτω του 1 έτους, αριθμός υψηλότερος από τον μέσο αριθμό θανάτων κατά τα προηγούμενα έτη. Αξιζει να τονισθεί ότι τεσσερις από τους πέντε θανάτους αφορούσαν νεογνά.

Όπως αναφέρεται στο έγγραφο του ΕΟΔΥ, τα δύο τρίτα του ενήλικου πληθυσμού αναμένεται να έχουν ανοσία στον Parvovirus λόγω προγενέστερης λοίμωξης που εμφανίζεται συχνά κατά την παιδική ηλικία.

Συρροές κρουσμάτων καταγράφονται σποραδικά και τοπικές επιδημίες κάθε τέσσερα έως δέκα χρόνια. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι έγκυες γυναίκες μπορεί να είναι επίνοσες στον ιό σε ποσοστό έως και 30% – 40%. Οι έγκυες συνήθως μολύνονται μέσω οικιακής ή επαγγελματικής έκθεσης και πρέπει να γνωρίζουν τον κίνδυνο μόλυνσής τους από παιδιά ή ενήλικες με λοίμωξη πέμπτης νόσου. Σε ιδιαίτερο κίνδυνο βρίσκονται έγκυες με επαγγέλματα υψηλού κινδύνου (πχ εργαζόμενες στον τομέα της Υγείας, παιδικούς σταθμούς, δάσκαλοι κλπ). Η λοίμωξη τις πρώτες 20 εβδομάδες της εγκυμοσύνης μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή ανεπιθύμητη έκβαση για το έμβρυο, όπως ο εμβρυϊκός ύδρωπας και ο ενδομήτριος θάνατος σε έως και 10% των περιπτώσεων. Σημειώνεται ότι έως και 20% των λοιμώξεων από Parvovirus είναι ασυμπτωματικές και η έκθεση μπορεί να μην είναι εμφανής.

ΕΟΔΥ: Οι γιατροί να είναι σε εγρήγορση

Με βάση τα ανωτέρω, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, καθηγητής Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, που υπογράφει το έγγραφο, επισημαίνει πως «είναι επιβεβλημένη η εγρήγορση των επαγγελματιών Υγείας, ιδιαίτερα των μαιευτήρων – γυναικολόγων, νεογνολόγων, παιδιάτρων, αιματολόγων, γενικών γιατρών και παθολόγων, η αυξημένη κλινική υποψία και η έγκαιρη εργαστηριακή επιβεβαίωση των ύποπτων κρουσμάτων, ειδικά σε περιπτώσεις συρροών, για την προστασία των επίνοσων ατόμων υψηλού κινδύνου, όπως οι έγκυες και τα μικρά παιδιά». Ειδικότερα συνιστάται οι παιδίατροι να λαμβάνουν υπόψη την πιθανότητα εμφάνισης μυοκαρδίτιδας, δύο εβδομάδες μετά τη λοίμωξη από Parvovirus B 19.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Διαβάστε επίσης:

Υπουργείο Υγείας: Με μηδενική συμμετοχή οι προληπτικές εξετάσεις του Προληπτικού Προγράμματος «Σπύρος Δοξιάδης»

Άδωνις Γεωργιάδης: «Η φαρμακευτική δαπάνη θα ξεπεράσει τα 3 δις ευρώ – Σε ένα χρόνο ο ψηφιακός φάκελος του ασθενούς»

ΕΠΙΨΥ: Ένα στα επτά παιδιά δυσκολεύεται να μιλήσει στους γονείς του για όσα το απασχολούν

Keywords
Τυχαία Θέματα