Κυβέρνηση: Τέσσερα στραβοπατήματα μέσα σε λίγες ώρες

Αδυνατεί να βρει βηματισμό η κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι έχουν ήδη περάσει τρεις μήνες από την εκλογική της νίκη του Ιουνίου και – με caveat το rotation των υπουργών που έκανε ο πρωθυπουργός, καθώς και μερικές προσθήκες σε σχέση με το προηγούμενο σχήμα – τα πρόσωπα παραμένουν λίγο-πολύ τα ίδια.

Χαρακτηριστικό των δυσκολιών που κάθε τόσο εμφανίζονται στη λειτουργία της κυβέρνησης είναι ότι μέσα σε λίγες ώρες τέσσερα στελέχη της υπέπεσαν σε… στραβοπατήματα και υποχρεώθηκαν είτε

σε ανασκευές αρχικών δηλώσεων/αποφάσεων είτε σε διορθωτικές κινήσεις, δείχνοντας αν μη τι άλλο μια… δυστοκία στο να προχωρήσουν σε πολιτικές.

Για παράδειγμα, ο υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης, μέσα σε λίγες ώρες αναγκάστηκε να πάρει πίσω δημόσια δήλωση του – στο συνέδριο του Economist «The Third Thessaloniki Metropolitan Summit» – περί περαιτέρω μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1% το 2024. Ο υπουργός λίγες ώρες μετά, με διευκρινιστική δήλωσή του ανέφερε ότι «ο προγραμματισμός περιλαμβάνει αυτό (σ.σ. η μείωση των εισφορών) να γίνει σε δύο δόσεις κατά 0,50% το 2025 και κατά 0,50% το 2027, καθώς ο δημοσιονομικός χώρος δεν επιτρέπει μείωση από το 2024 ένεκα και των ιδιαίτερων συνθηκών λόγω των φυσικών καταστροφών».

Μια από τα ίδια και για την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, η οποία με εγκύκλιό της όριζε ότι το αντιγριπικό εμβόλιο συνταγογραφείται βάσει των οδηγιών του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών, συνεπώς οι εμβολιαζόμενοι επιβαρύνονταν με το κόστος της συνταγογράφησης. Η απόφαση αυτή προκάλεσε σφοδρή αντίδραση από παράγοντες του χώρου του φαρμάκου, αλλά και ασφαλισμένους, οι πληροφορίες λένε ότι οι… φωνές έφθασαν μέχρι το Μαξίμου και στη συνέχεια με διεκρινιστική ανακοίνωση, το υπουργείο Υγείας αναφέρει πως το αντιγριπικό εμβόλιο από αρχές Νοεμβρίου θα χορηγείται δωρεάν προς τους Έλληνες πολίτες, ενώ μέχρι τότε θα απαιτείται συνταγογράφηση.

Εφιάλτη τύπου… Κατρούγκαλου προκάλεσαν στο κυβερνητικό στρατόπεδο και δηλώσεις του υφυπουργού Οικονομικών, Χάρη Θεοχάρη, ο οποίος ερωτηθείς για το ενδεχόμενο αύξησης των φορολογικών συντελεστών για τους ελεύθερους επαγγελματίες, είχε αναφέρει ότι «δεν μπορούμε αυτή τη στιγμή να αποκλείσουμε τίποτα. Είμαστε σε στάδιο προαξιολόγησης σεναρίων, τα οποία εξετάζουμε δημοσιονομικά… να έχουμε αίσθηση τι μπορεί να λειτουργήσει και τι όχι. Σε δεύτερο στάδιο θα πάμε στις πιο πολιτικές επιλογές και παρεμβάσεις, ώστε να μπορούμε να μιλήσουμε ξεκάθαρα», ενώ είχε συμπληρώσει ότι «ανεξαρτήτως συντελεστών, η συνολική φορολογική επιβάρυνση των ατομικών επιχειρήσεων πρέπει να ανέβει».

Όπως είναι φυσικό οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν… σύγκρυο στην κυβέρνηση, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Παύλο Μαρινάκη, να τονίζει στον ΣΚΑΪ ότι «στο πλαίσιο μίας συζήτησης ειπώθηκε μία άποψη που απέχει πλήρως από την οικονομική πολιτική που συνολικά η κυβέρνηση εφαρμόζει». Τελικά, λίγες ώρες αργότερα ο ίδιος ο Χ. Θεοχάρης έκανε στροφή 180 μοιρών και ξεκαθάρισε ότι δεν εξετάζεται το ενδεχόμενο αύξησης των φορολογικών συντελεστών για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Τέλος, θέμα πήγε να δημιουργηθεί και σχετικά με το μεταναστευτικό, καθώς ρεπορτάζ των Financial Times ανέφερε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει τη νομιμοποίηση χιλιάδων μεταναστών, ώστε να καλυφθούν κενά σε τομείς εντάσεως εργασίας, όπως η γεωργία και ο τουρισμός. Στο δημοσίευμα ο αρμόδιος υπουργός Μετανάστευσης, Δημήτρης Καιρίδης, φερόταν να συναινεί σε ένα τέτοιο σχέδιο, το οποίο, όμως, άφηνε την κυβέρνηση εκτεθειμένη τόσο στους πιο συντηρητικούς ψηφοφόρους της, όσο και σε επιθέσεις από τα κόμματα στα δεξιά της ΝΔ.

Τελικά, ο Π. Μαρινάκης έπαιξε και πάλι το ρόλο του «πυροσβέστη», λέγοντας ότι «δεν υπάρχει καμία τέτοια πρόθεση ελληνοποιήσεων, θα ήθελα να το ξεκαθαρίσω αυτό» και προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση ασχολείται με τη συνέχιση της φύλαξης των συνόρων και τη συνέχιση της πολιτικής της στο μεταναστευτικό με πλήρη σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και σεβασμό στα δικαιώματα των ανθρώπων αυτών».

Το ενδιαφέρον είναι ότι σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, τα στελέχη που υπέπεσαν σε «αστοχίες» συνεχίζουν να απολαμβάνουν της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού, προφανώς παραμένοντας σε «γραμμή Μητσοτάκη» από τη ΔΕΘ, όπου ζήτησε χρόνο για να ρολάρει η κυβέρνηση. Ως πότε, παραμένει ερώτημα…

Διαβάστε επίσης:

Σύνοδος Κορυφής MED9 – Μητσοτάκης: Δεν μπορεί οι διακινητές να αποφασίζουν ποιος θα μπει στην ΕΕ, δήλωσε για το μεταναστευτικό

Δημοσκόπηση Alco: Έπληξαν την εικόνα της κυβέρνησης οι καταστροφές – Τι πιστεύουν οι ψηφοφόροι για τον Κασσελάκη

Δημοσκόπηση MRB: Δυσαρέσκεια απέναντι στην κυβέρνηση για τις φυσικές καταστροφές – Δεν πείθει ακόμη ο Κασσελάκης

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κυβέρνηση, Τέσσερα,kyvernisi, tessera