Μητσοτάκης: Το βλέμμα στο συνέδριο, το μυαλό στις ευρωεκλογές – Τι θα κάνουν οι πρώην, Σαμαράς και Καραμανλής

Μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης ουσιαστικά να έχει αρχίσει τις προεκλογικές του περιοδείες ενόψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου, ωστόσο, για την κυβέρνηση και τη ΝΔ όλο το βάρος πέφτει αυτή την εβδομάδα στο 15ο συνέδριο του κόμματος το οποίο αρχίζει την Παρασκευή και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή.

Προφανώς ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ

θα ήθελε το συνέδριο να έχει όσο το δυνατόν πιο έντονο πανηγυρικό τόνο, καθώς συμπίπτει και με τα 50α γενέθλια του κόμματος. Ωστόσο, η κατάσταση στο πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό πεδίο της χώρας δεν αφήνει και πολλά περιθώρια για… γλέντι.

Αντιθέτως, όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι ο Κ. Μητσοτάκης από την εναρκτήρια ομιλία του αναμένεται να δώσει το σύνθημα της πλήρους εκλογικής ετοιμότητας, με ορίζοντα την ευρωκάλπη της 9ης Ιουνίου.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός αναμένεται να επαναλάβει πως αναγνωρίζει ότι οι πολίτες αντιμετωπίζουν προβλήματα και είναι δυσαρεστημένοι, ωστόσο, θα υπογραμμίσει ότι οι ευρωεκλογές έχουν τη δική τους σημασία και αυταξία και ότι δεν προσφέρονται για ψήφο διαμαρτυρίας, καθώς θα καθορίσουν την εκπροσώπηση της χώρας στην Ευρώπη για τα επόμενα 5 χρόνια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για κρίσιμα ζητήματα, όπως η αναθεώρηση της ΚΑΠ, τα ευρωπαϊκά κονδύλια για τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης, κ.λπ.

Επίσης, θα αντιπαραβάλλει τα επιτεύγματα της κυβέρνησης της ΝΔ σε ευρωπαϊκό επίπεδο (π.χ. Ταμείο Ανάκαμψης), με την «τοξική» αντιπολίτευση που δέχεται τόσο εξ αριστερών όσο και εκ δεξιών και στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να στείλει το μήνυμα «σταθερότητα ή πολιτική αστάθεια», μήνυμα που, άλλωστε, λειτούργησε πολύ καλά και στις εθνικές εκλογές του περασμένου Μαΐου και Ιουνίου, καλώντας, ταυτόχρονα όλα τα στελέχη και τα μέλη του κόμματος να… τρέξουν ανά την Ελλάδα και να… μεταλαμπαδεύσουν το μήνυμα αυτό στους πολίτες.

Σε καθαρά επίπεδο εντυπώσεων, η εξασφάλιση της παρουσίας στο συνέδριο της ΝΔ των δύο πρώην προέδρων του κόμματος και πρώην πρωθυπουργών, του Κώστα Καραμανλή και του Αντώνη Σαμαρά, θεωρείται μια θετική εξέλιξη.

Μάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι κ.κ. Καραμανλής και Σαμαράς δεν προτίθενται να μιλήσουν στο συνέδριο, παρότι ο δεύτερος συνηθίζει να τοποθετείται στα κομματικά συνέδρια. Ωστόσο, πηγές προσκείμενες στον Α. Σαμαρά σημείωσαν ότι οι θέσεις του πρώην πρωθυπουργού είναι γνωστές και πρόσφατα εκπεφρασμένες στη Βουλή, οπότε δεν υπάρχει κάποιος λόγος να τις επαναλάβει.

Με το επίσημο εναρκτήριο λάκτισμα για τη νέα προεκλογική περίοδο να δίνεται στο συνέδριο της ΝΔ, ο Κ. Μητσοτάκης αναμένεται να συνεχίσει με «μαραθώνιο» περιοδειών ανά τη χώρα, με έμφαση στις περιοχές εκείνες που τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων δείχνουν ότι το κόμμα έχει σημαντικές «διαρροές», κυρίως, δε, προς τα κόμματα που βρίσκονται στα δεξιά της ΝΔ και που οι τελευταίες μετρήσεις δείχνουν ότι ενισχύουν τις δυνάμεις τους, αξιοποιώντας διάφορα «παραπατήματα» της κυβέρνησης και του κόμματος.

Σημειώνεται ότι κατά την περίοδο αυτή θα «δοκιμαστεί» και το νέο σχήμα στο Μέγαρο Μαξίμου, μετά την παραίτηση Παπασταύρου και Μπρατάκου και την αναδιανομή ρόλων και αρμοδιοτήτων στα ήδη υφιστάμενα στελέχη (Βορίδης, Σκέρτσος, Κοντογεώργης, Νέζης, μαζί με την προσθήκη στη θέση του γενικού γραμματέα του πρωθυπουργικού γραφείου του Στέλιου Κουτνατζή), αλλά και θα γίνει μια συνολική αξιολόγηση και του κυβερνητικού σχήματος, καθώς, παρότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, διέψευσε κατηγορηματικά φήμες περί ανασχηματισμού της κυβέρνησης, όπως λεγόταν παλιότερα από πολιτικούς, ο ανασχηματισμός δεν προαναγγέλλεται.

Όμως όλα αυτά θα αξιολογηθούν μετά το «ταμείο» της ευρωκάλπης, που, όπως έχει ήδη πει ο Κ. Μητσοτάκης, είναι άδεια.

Διαβάστε επίσης:

Μαρινάκης για Κασσελάκη: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πορευτεί εκ νέου σε μια εκλογική διαδικασία, με μόνο όχημα την τοξικότητα

Σύμβαση 717: Δύο ακόμη κατηγορούμενοι ελεύθεροι μετά τις απολογίες τους

Χρυσοχοΐδης για γυναικοκτονία στους Αγίους Αναργύρους: «Η έρευνα θα φτάσει μέχρι το τέλος»

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μητσοτάκης, Σαμαράς, Καραμανλής,mitsotakis, samaras, karamanlis