ΣΥΡΙΖΑ: Από την Κρήτη ξεκινά η μάχη για την εδραίωση στη δεύτερη θέση

Με τη δεκαπενθήμερη θητεία στον στρατό να είναι παρελθόν και με το χαρτί της απόλυσης στο χέρι ο Στέφανος Κασσελάκης από σήμερα και μέχρι τη Δευτέρα πραγματοποιεί εξόρμηση στον… κρητικό λαό. Η Κρήτη, από την οποία κατάγεται ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά του πατέρα του, δείχνει να είναι ένα προσωπικό του στοίχημα.

Στην Κρήτη, το γενικότερο

«μπρα ντε φερ» με το ΠΑΣΟΚ για τη δεύτερη θέση αποκτά ιδιαίτερο συμβολισμό καθώς τα «προοδευτικά ηνία» διεκδικεί και ο Νίκος Ανδρουλάκης, γέννημα – θρέμμα Ηρακλειώτης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε τα πρωτεία στο νησί από το ΠΑΣΟΚ, που τα κατείχε επί δεκαετίες, αλλά τον Ιούνιο του 2023 «παρέδωσε» στη Νέα Δημοκρατία με τον ίδιο να περνά στην τρίτη θέση, πίσω από το ΠΑΣΟΚ, πλην του νομού Χανίων όπου ήρθε δεύτερος.

Ο Στέφανος Κασσελάκης\ θα επιχειρήσει μια πρώτη προσέγγιση αλλά και «θερμομέτρηση» του νησιού περιοδεύοντας από σήμερα έως τη Δευτέρα στους νομούς Χανίων, Ρεθύμνου, Ηρακλείου και Λασιθίου.

Διαγκωνισμός με Ανδρουλάκη

Στο κεντρικό πολιτικό επίπεδο πάντως ο ανταγωνισμός με το ΠΑΣΟΚ είναι ένα κυρίαρχο στοιχείο στην τακτική του ΣΥΡΙΖΑ. Το αίτημα για εκλογές και μάλιστα με διεθνείς παρατηρητές είναι απόρροια αυτού του ανταγωνισμού καθώς ήρθε σε απάντηση της πρωτοβουλίας Ανδρουλάκη για πρόταση δυσπιστίας, με τον ΣΥΡΙΖΑ να χάνει την πρωτοβουλία των κινήσεων λίγο μετά τα «χαμόγελα αισιοδοξίας» που έφερε η δημοσκόπηση της Metron Analysis (21.3.2024). Η τελευταία έδειχνε τον ΣΥΡΙΖΑ δεύτερο, με μικρή ανοδική τάση και με απόσταση 1,5 μονάδας περίπου από το ΠΑΣΟΚ, το οποίο κατέγραψε πτώση. Αν και όλον τον μήνα Μάρτιο οι δημοσκοπήσεις έδειχναν τον ΣΥΡΙΖΑ δεύτερο, οριακά μπροστά από το ΠΑΣΟΚ, πλέον η απόσταση έδειξε να μεγαλώνει ενώ και η Ν.Δ. κατέγραψε σημαντική πτώση 5 μονάδων. Στην Κουμουνδούρου αναμένουν το νέο κύμα δημοσκοπήσεων για να διαπιστώσουν πώς διαμορφώνονται οι τάσεις μετά τα όσα έχουν γίνει τις τελευταίες εβδομάδες – μεταξύ άλλων υπήρξε η πρόταση δυσπιστίας και η σύγκρουση κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για τα Τέμπη.

Πέρα δώθε ο εκλογικός στόχος

Ο Στέφανος Κασσελάκης πάντως εμφανίζεται βέβαιος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πάει πολύ καλύτερα και μάλιστα ένας λόγος που ζητά διπλές εκλογές, όπως φαίνεται και από τις δηλώσεις του, είναι όχι η πρωτιά (παρόλο που και αυτό έχει ειπωθεί προ μηνών) αλλά το να δοθεί απάντηση στο διαρκές άλλοθι του «41%», το «να ξαναζυγιστούμε» όπως είπε και προχθές στη Σία Κοσιώνη. Στην ίδια συνέντευξη και στο ερώτημα πάντα γιατί ζητά πρόωρες εκλογές όταν η κυβέρνηση «αναβαπτίστηκε πριν από λιγότερο από έναν χρόνο» σημείωσε πως έχουν αλλάξει πολλά δεδομένα από τότε, από τη μία προέκυψαν αποκαλύψεις για τα Τέμπη, από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ «έχει ανανεωθεί».

Πάντως, σε ό,τι αφορά τον εκλογικό πήχη της 9ης Ιουνίου, αυτός πηγαινοέρχεται μεταξύ του 17,8% (άνω του ποσοστού των εθνικών εκλογών πιο συγκεκριμένα) και «μεγάλης ανατροπής» ή «απόλυτης ανατροπής», που έχει διάφορες ερμηνείες σύμφωνα με τον Στέφανο Κασσελάκη.

Ανατροπή θα είναι, είπε, «ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι υπάρχει ένα νέο μονοπάτι προοδευτικής διακυβέρνησης στον τόπο» που είναι σημαντικό γιατί θα φανεί «σε πρώτο στάδιο, ότι έχουμε αναταχθεί, ότι έχουμε μπορέσει να συσπειρώσουμε όλες μας τις δυνάμεις». Αλλά ανατροπή θα είναι και αν, από τη διαφορά των 23 μονάδων στις προηγούμενες εκλογές, πλέον Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ βρεθούν «σε απόσταση αναπνοής» που θα δείξει πως «οι επόμενες βουλευτικές εκλογές θα είναι σε τελείως διαφορετικό κλίμα».

Προεκλογικό στίγμα

Σε ό,τι αφορά την πορεία προς τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ θα κρατήσει ψηλά σε τόνους το τρίπτυχο Τέμπη – διαρροή προσωπικών δεδομένων – υποκλοπές, εκτιμώντας ότι το κλίμα έχει αλλάξει σε σχέση με έναν χρόνο πριν (όπου και ο Τσίπρας πήγε στην κάλπη με Τέμπη και υποκλοπές). Ως προς το γενικότερο στίγμα είναι σαφές ότι ο Στέφανος Κασσελάκης έχει πάρει το παιχνίδι πάνω του (ουκ ολίγοι μιλούν για one man show), αξιοποιώντας και την ελέω εκλογών εσωκομματική νηνεμία (οι όποιες γκρίνιες δεν εκδηλώνονται προς τα έξω και τα στελέχη δείχνουν να προσπερνούν τις διαφωνίες τους ή τη δυσαρέσκειά τους, αφού όλα θα κριθούν στην προσεχή κάλπη).

Σε ό,τι αφορά τις διαχωριστικές γραμμές με τη Ν.Δ. ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πλέον τις χαράσσει στην «ενσυναίσθηση», αλλά και την «ηθική» και τα «καθαρά χέρια» – κι ενώ διακηρύσσει τη δική του τεχνοκρατική επάρκεια. Κοινώς η διαχωριστική γραμμή «Αριστερά – Δεξιά» έχει εκλείψει, τουλάχιστον από τη ρητορική του προέδρου. Το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινείται πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως το περιγράφει ο ίδιος, είναι «ανοιχτές αγορές, εργασιακά δικαιώματα, κοινωνικό κράτος, κράτος πρόνοιας, κράτος δικαίου, εγκρατής εξωτερική πολιτική, στιβαρή άμυνα, ανθρώπινα δικαιώματα και οικολογία» (αν και στα θέματα δημόσιας υγείας και παιδείας ενίοτε εμφανίζεται ευέλικτος). Την ίδια ώρα υπερασπίζεται ένθερμα τη life style προσωπική του προβολή, την οποία ταυτίζει με τη «διαφάνεια».

Επιπλέον, δείχνει διαρκώς ότι απευθύνεται και σε ευρύτερα κοινά, πιο συντηρητικά, στα οποία επιχειρεί να γίνεται πιο οικείος, τόσο με τις θέσεις για εθνικά και άμυνα όσο και με αναφορές που δείχνουν ότι δεν έχει ιδεολογικά στεγανά ή «αγκυλώσεις» όπως είπε προχτές έναντι της Ν.Δ. Ενδεικτική η αναφορά του την Κυριακή στη Ναταλία Γερμανού πως θα μπορούσε να κάνει μεταγραφές από Ν.Δ., έχει στον νου του ονόματα αλλά δεν τα λέει για να μην τα κάψει, αλλά και η αναφορά στη συνέντευξή του στη «La Stampa» πως αν ήταν υπουργός του Μητσοτάκη θα είχε 70% δημοφιλία.

Την ίδια ώρα, αν και ο ίδιος υποστήριξε ότι είναι «καλύτερες από ποτέ» οι σχέσεις με τον Αλέξη Τσίπρα, ο στενός συνομιλητής του πρώην προέδρου Θανάσης Καρτερός έριξε βολές ότι ο Κασσελάκης πλέον καπελώνει τον ΣΥΡΙΖΑ με τις προσωπικές του θέσεις τις οποίες τα στελέχη μαθαίνουν από τα ΜΜΕ και παρά το ότι ο ίδιος «ορκίζεται στη συλλογικότητα».

Διαβάστε επίσης:

Δημοσκόπηση Pulse: Φθορά καταγράφει η κυβέρνηση – Υπέρ προανακριτικής για τα Τέμπη οι έξι στους δέκα

Μαρία Καρυστιανού στο Ευρωκοινοβούλιο: Υπερασπιζόμαστε τα παιδιά, νεκρά ή ζωντανά – Μας κατηγορούν επειδή ζητάμε δικαίωση

Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση για τη γυναικοκτονία στους Αγίους Αναργύρους – «Η κυβέρνηση δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια»

Keywords
Τυχαία Θέματα