Είναι υγιεινό το μαγείρεμα με air fryer;

13:35 8/10/2023 - Πηγή: Star
Τον τελευταίο καιρό έχουν κάνει δυναμικά την εμφάνιση τους στην ελληνική αγορά τα air fryer. Πρόκειται για συσκευές που τηγανίζουν στον αέρα, σαν φριτέζες αέρος (air fryer), και προσομοιώνουν το ρεύμα θερμότητας στο βραστό λάδι για να αφυδατώσουν το εκάστοτε προϊόν, να τραγανίσουν εξωτερικά  και να ψήσουν εσωτερικά.«Είναι πιο υγιεινά τα air fryers;»: αυτό είναι το ερώτημα που απασχολεί τους καταναλωτές.Για να δούμε τα
βασικά υπέρ και κατά της επιλογής ενός air fryer:•    Tα air fryers είναι πιο υγιεινά από το βαθύ τηγάνισμα, όσον αφορά το ενεργειακό φορτίο (λίπος και θερμίδες).•    Το τηγάνισμα στον αέρα μειώνει το ακρυλαμίδιο* κατά 90% σε σύγκριση με το βαθύ τηγάνισμα.•    Από την άλλη, πολλά air fryers είναι κατασκευασμένα από επιβλαβή υλικά, όπως PTFE και πλαστικά, που μπορούν να μολύνουν τον αέρα και να διαρρεύσουν στα τρόφιμα.•    Εξάλλου, από το μαγείρεμα κρέατος (μοσχάρι, χοιρινό, πουλερικά ψάρι) μπορούν να σχηματιστούν πιθανές καρκινογόνες ουσίες (PAH, HCA).Έχεις χοληστερίνη; Τσάκισέ τη κάνοντας υγιεινή διατροφήΤηγάνισμα και Airfryer: Τι είναι το ακρυλαμίδιο;Το ακρυλαμίδιο είναι μια νευροτοξίνη και πιθανώς καρκινογόνος ουσία που σχηματίζεται όταν ορισμένα αμυλούχα τρόφιμα, όπως το σιτάρι και οι πατάτες, μαγειρεύονται σε υψηλές θερμοκρασίες (> 120 βαθμούς Κελσίου), με τρόφιμα όπως τηγανητές πατάτες και μαγειρεμένες πατάτες, μπισκότα, κράκερ και άλλα αρτοσκευάσματα.     Tι να κάνεις για να μη σταματήσεις πάλι τη δίαιτά σου!                      Airfryer: Να ανησυχήσω για το ακρυλαμίδιο;Οι μεγαλύτερες πηγές έκθεσης είναι τα πατατάκια του εμπορίου (είτε γλυκοπατάτα, είτε μπλε πατάτας, είτε άσπρης πατάτας, είτε καλαμπόκι, είτε plantain): ανά 15 πατατάκια συναντάμε περιεκτικότητα 7,5-55 mcg).Επίσης, οι προτηγανισμένες, ψητές και οι τηγανιτές πατάτες (28-49 mcg), αλλά και το ποπ κορν του εμπορίου με βούτυρο (4-5 cups=29.1 mcg # 4-5 cups ποπ κορν στον αέρα =1,2 mcg).Airfryer: Τι πρέπει να γνωρίζεις για εσένα που σκέφτεσαι να αγοράσεις•    Τα περισσότερα air fryers στην αγορά είναι από φθηνά και επιβλαβή υλικά όπως PTFE, πλαστικά εξωτερικά υλικά και άλλα υλικά φορτωμένα με χημικά που θέτουν κινδύνους για την υγεία.•    Όποια εταιρεία επιλέξεις, φρόντισε να μην περιέχει καθόλου επικαλύψεις PFAS, PFOAS, PTFEs, BPA σε επιφάνειες που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα ή στο εσωτερικό του μηχανήματος.•    Η εσωτερική επιφάνεια δεν πρέπει να αναγράφει ότι διαθέτει αντικολλητική επίστρωση. Αυτό είναι το ΤΕΦΛΟΝ, που κατασκευάζεται από μια χημική ουσία PTFE. Τα PTFEs με το μαγείρεμα μπορούν να απελευθερώσουν διάφορα αέρια και χημικές ουσίες που παρουσιάζουν ήπια έως σοβαρή τοξικότητα.•    Να μην περιέχει πλαστικό στο εσωτερικό ακόμα και εάν δεν ακουμπάει το φαγητό σου. Πολλοί αναφέρουν ότι όταν ζεσταίνεται μυρίζει σαν πλαστικό. Οι αναθυμιάσεις είναι εξίσου τοξικές. Αν έχεις στο σπίτι και μυρίζει, άνοιξε τον απορροφητήρα, ένα καθαριστή αέρα και/ή τα παράθυρα.•    Η εσωτερική επιφάνεια που έρχεται σε επαφή με το φαγητό θα πρέπει να είναι από ανοξείδωτο χάλυβα ή γυαλί χωρίς επικάλυψη. Αν όχι, η επόμενη καλύτερη επιλογή είναι η κεραμική επίστρωση.Θέλεια ΒασιλαντωνάκηMsc Διατροφολόγος - Διαιτολόγος 
Keywords
Τυχαία Θέματα