Άϊντα Τούμα Σιλμάν: Αυτός ο πόλεμος δεν οδηγεί σε καλό

Η ισραηλινή κοινή γνώμη έχει αρχίσει να καταλαβαίνει πως αυτός ο πόλεμος δεν οδηγεί σε κάτι καλό ούτε και διασφαλίζει την ασφάλεια των ισραηλινών πολιτών, ανέφερε το μέλος της ηγεσίας του ΚΚ Ισραήλ και Βουλευτής στην ισραηλινή Κνεσέτ, Άϊντα Τούμα Σιλμάν λέγοντας πως η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας είναι τραγική και η ανθρωπιστική βοήθεια δεν φτάνει.

Η κ. Σιλμάν είχε το μεσημέρι συνάντηση με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ,

ο οποίος ανέφερε πως η εγκληματική επίθεση του Ισραήλ σε βάρος των Παλαιστινίων θα πρέπει να τερματιστεί, να γίνει εκεχειρία και να βρεθεί μια πολιτική λύση, με την εφαρμογή των σχετικών ψηφισμάτων των ΗΕ και τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα τα ανατολικά Ιεροσόλυμα. Αυτή, είπε, είναι η θέση της διεθνούς κοινότητας κι αυτή οφείλει να βάζει η διεθνής κοινότητα συνεχώς μπροστά στο Ισραήλ.

Η Άιντα Τούμα Σιλμάν ανέφερε ότι εκτιμούν τη διαρκή στήριξη του ΑΚΕΛ για την επίτευξη ειρήνης και τον τερματισμό της ισραηλινής κατοχής της Παλαιστίνης, τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους και μοιράζονται σήμερα από κοινού την έκκληση για άμεση εκεχειρία και απελευθέρωση των ομήρων, καθώς και την έναρξη μιας πολιτικής διαδικασίας για την επίτευξη μιας συμφωνίας. Το ΚΚ Ισραήλ έχει ιστορικά στενούς δεσμούς, πρόσθεσε, με το ΑΚΕΛ και σήμερα «φέρνουμε εδώ τις φωνές υπέρ της ειρήνης και εναντίον της κατοχής ακτιβιστών πίσω στην πατρίδα και το Ισραήλ».

Το ΚΚ Ισραήλ, συνέχισε, έχει δημιουργήσει μια «συνεργασία για την ειρήνη» που αποτελείται από 44 οργανώσεις, ισραηλινές, εβραϊκές, αραβικές και παλαιστινιακές που αγωνίζονται για την επίτευξη της ειρήνης. «Θα συνεχίσουμε τον αγώνα όλοι μαζί με την ελπίδα για το καλό όλων των ανθρώπων στην περιοχή και κυρίως να σώσουμε τους Παλαιστίνιους στη Γάζα από αυτό τον πόλεμο».

Σε ερώτηση εάν έχουν εικόνα για το τι συμβαίνει στη Γάζα και αν η ανθρωπιστική βοήθεια φτάνει στους ανθρώπους εκεί και είναι αρκετή, η κ. Σίλμαν είπε ότι εξ όσων γνωρίζουν δεν υπάρχει αρκετή ανθρωπιστική βοήθεια, ειδικά με την κλιμάκωση τώρα της κατάστασης στη Ράφα, την οποία το Ισραήλ βομβαρδίζει. Με λύπη παρακολουθούμε πολύ τραγικές εικόνες με εποίκους και ακροδεξιούς φασίστες που προσπαθούν εντός του Ισραήλ να ανακόψουν φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια από του να φτάσουν μέσω των σημείων ελέγχου στη Λωρίδα της Γάζας και καταστρέφουν αυτή την βοήθεια, πρόσθεσε.

Ξέρουμε επίσης ότι υπάρχει μεγάλη ποσότητα ανθρωπιστικής βοήθειας συγκεντρωμένη στο σημείο ελέγχου της Ράφα, ειδικά από την ώρα που ο IDF ελέγχει το παλαιστινιακό μέρος του και δεν επιτρέπει στα φορτηγά που βρίσκονται στην αιγυπτιακή πλευρά να περάσουν. «Ναι, η κατάσταση είναι τραγική και η βοήθεια δεν είναι αρκετή», δήλωσε.

Κληθείσα να πει εάν το γενικότερο κλίμα μεταξύ των Ισραηλινών είναι υπέρ μιας συμφωνίας με τους Παλαιστινίους για ειρήνη τώρα, η κ. Σιλμάν ανέφερε ότι η πλειοψηφία των Ισραηλινών καλεί για μια κατάπαυση του πυρός ώστε ν’ απελευθερωθούν οι όμηροι. «Δεν σημαίνει ότι η πλειοψηφία και η κοινή γνώμη γενικότερα είναι καταρχήν εναντίον του πολέμου. Το αντίθετο, πολλοί λένε ‘ας γίνει τώρα κατάπαυση του πυρός ν’ απελευθερωθούν οι όμηροι, μπορούμε να πάμε πίσω στον πόλεμο όποτε θέλουμε΄. Νομίζω ότι η κοινή γνώμη γενικά έχει αρχίσει να καταλαβαίνει ότι αυτός ο πόλεμος δεν φέρνει κάτι καλό και δεν μπορεί να διασφαλίσει την ασφάλεια των Ισραηλινών πολιτών».

Ο πόνος των Παλαιστινίων εντός της Λωρίδας της Γάζας, έχουμε την αίσθηση, ότι δεν είναι αποδεκτός εντός του Ισραήλ, πρόσθεσε.

Η Βουλευτής του Κομμουνιστικού κόμματος του Ισραήλ είπε ότι γνωρίζουν πως όσοι δίνουν αγώνα για τον τερματισμό αυτού του πολέμου και να δημιουργήσουν ένα διαφορετικό κλίμα που θα βοηθήσει στην εξεύρεση μιας πολιτικής συμφωνίας «είμαστε μειοψηφία, αλλά θα συνεχίσουμε αυτόν τον αγώνα».

Να αντιδράσει η διεθνής κοινότητα, λέει ο Στεφάνου

Ένα είναι να βλέπεις στα ΜΜΕ το τι γίνεται στη Γάζα κι άλλο ν’ ακούς από πρώτο χέρι «το τι γίνεται πραγματικά με την εγκληματική πολιτική που εφαρμόζει του Ισραήλ στη Γάζα με την γενοκτονία που διεξάγει η Κυβέρνηση Νετανιάχου και το κράτος του Ισραήλ, σε βάρος των Παλαιστινίων», είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ. Είναι μια κατάσταση που δεν πρέπει και δεν μπορεί να περνά απαρατήρητη από τη διεθνή κοινότητα, η οποία χρειάζεται ν’ αρχίσει να αντιδρά πιο έντονα στην πολιτική γενοκτονίας που εφαρμόζει το Ισραήλ στη Γάζα, πρόσθεσε.

Μετά τη φονική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου πέρυσι, πρόσθεσε, το κράτος του Ισραήλ έχει εντείνει την καταπιεστική πολιτική που ακολουθεί σε βάρος των Παλαιστινίων και των Αράβων, που είναι πολίτες του Ισραήλ, τους συμπεριφέρεται σαν πολίτες δεύτερης κατηγορίας, ανέφερε. Το ΑΚΕΛ, συνέχισε, θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό του παλαιστινιακού λαού στον αγώνα που δίνει για επιβίωση, και να είναι «απέναντι από το κράτος του Ισραήλ και τον εγκληματία Νετανιάχου στην εγκληματική πολιτική γενοκτονίας που αναπτύσσει σε βάρος των Παλαιστινίων».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα