Αμάλθεια: Στο έδαφος τις επόμενες μέρες η ανθρωπιστική βοήθεια

Στο έδαφος αναμένεται να βρίσκονται τις επόμενες ημέρες τα φορτηγά με την ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα, που αποστέλλεται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας "Αμάλθεια", δήλωσε την Πέμπτη ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, ανακοινώνοντας ότι η προσωρινή προβλήτα που κατασκεύασαν οι Αμερικανοί, αγκυροβόλησε το πρωί στην παραλία της Γάζας.

Παράλληλα, σημείωσε ότι η ισχυρή διπλωματική κινητοποίηση για την «Αμάλθεια» αντανακλά την πολιτική και την τεχνική αναγνώριση της πρωτοβουλίας μας καθώς και τον στρατηγικό της χαρακτήρα.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο πλαίσιο

της ενημέρωσης των ΜΜΕ, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Εκπρόσωπος είπε ότι σήμερα το πρωί, το προσωπικό της Κεντρικής Διοίκησης των Ηνωμένων Πολιτειών που υποστηρίζει την ανθρωπιστική αποστολή για την παροχή πρόσθετης ανθρωπιστικής βοήθειας στον άμαχο πληθυσμό στη Γάζα, αγκυροβόλησε την προσωρινή προβλήτα στην παραλία της Γάζας.

Πρόσθεσε ότι η επιχειρησιακή ετοιμότητα της προσωρινής πλωτής προβλήτας θα λειτουργήσει καταλυτικά στη διαμόρφωση κατάλληλων συνθηκών υποδοχής, παραλαβής και παράδοσης μεγαλύτερου όγκου ποσοτήτων επιπρόσθετης και συμπληρωματικής, επείγουσας, ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ο ΚΕ είπε ότι σε αυτό το πλαίσιο, χθες, αναχώρησε το αμερικανικό πλοίο James A. Loux (LSV-6) μεταφέροντας φορτία ανθρωπιστικής βοήθειας (βρετανική βοήθεια με 166 παλέτα/είδη προσωρινής στέγασης) καθώς και εξοπλισμό υλικοτεχνικής υποστήριξης για την εκφόρτωση και μεταφορά της βοήθειας που θα αποστέλνεται στην προβλήτα.

Αναμένονται, όπως είπε και νέες αναχωρήσεις, με μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας με είδη τροφίμων, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, υγιεινής και προσωρινής στέγασης.

Η βοήθεια, ανέφερε, θα αρχίσει να εκφορτώνεται, λαμβάνοντας πάντα υπόψη ότι πρέπει να συντρέχουν οι κατάλληλες καιρικές συνθήκες.

"Μέρος αυτής της βοήθειας που θα σταλεί τις επόμενες μέρες θα είναι και κυπριακής προέλευσης, αρχικά, με 97 παλέτα ειδών τροφίμων ενώ θα ακολουθήσει και άλλη στη συνέχεια προς αυτό τον σκοπό. Τα φορτηγά που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια αναμένεται να αρχίσουν ναμετακινούνται στην ξηρά τις επόμενες ημέρες", είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Εξήγησε ότι τα Ηνωμένα Έθνη θα παραλάβουν τη βοήθεια και θα συντονίσουν τη διανομή της στη Γάζα.

Ο Εκπρόσωπος σημείωσε και το γεγονός ότι η Κοινοβουλευτική Συνέλευση για τη Μεσόγειο (ΚΣΜ), στο πλαίσιο των φετινών ετήσιων βραβείων που απονέμει σε προσωπικότητες καιοργανισμούς που με τη δράση τους συνεισφέρουν ουσιαστικά στην επίτευξη των στόχων της Συνέλευσης, βράβευσε τον Υπουργό Εξωτερικών Κωνσταντίνο Κόμπο, σε αναγνώριση της πρωτοβουλίας της Κυπριακής Δημοκρατίας για δημιουργία θαλάσσιου διαδρόμου για βοήθεα προς τη Γάζα.

Ανέφερε εξάλλου ότι ο Αμερικανός Αντιναύαρχος Cooper εξήρε τον ρόλο της Κύπρου, κατά την ενημέρωση της αμερικανικής Κυβέρνησης σε δημοσιογράφους σχετικά με την επιχειρησιακή λειτουργία της προσωρινής προβλήτας στη Γάζα.

Αναφέρθηκε ο Αντιναύαρχος, είπε ο ΚΕ, στην ηγετική δράση της Κυπριακής Δημοκρατίας και στην υποστήριξη αυτής της επιχείρησης, η οποία δεν θα ήταν εφικτή χωρίς τις εν λόγω προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας.

"Ο Αντιναύαρχος πρόσθεσε ότι υπάρχει εξαιρετικός, οριζόντιος, συντονισμός με όλους τους διεθνείς εταίρους, ο οποίος καθίσταται δυνατός λόγω της Κύπρου", ανέφερε ο κ. Λετυμπιώτης.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα