Από την Ανωτέρα Σχολή Αγρού στο Απεήτειο Γυμνάσιο Αγρού, 80 χρόνια ιστορία

Στο πλαίσιο των εορτασμών των ογδόντα (80) χρόνων ιστορίας του Απεήτειου Γυμνασίου Αγρού και των εικοσιπέντε (25) χρόνων λειτουργίας της Ξενοδοχειακής Σχολής στον Αγρό, το Απεήτειο Γυμνάσιο Αγρού και οι Εκδόσεις Ηλία Επιφανείου έχουν προγραμματίσει την επίσημη παρουσίαση του Επετειακού Τόμου «Από την Ανωτέρα Σχολή Αγρού στο Απεήτειο Γυμνάσιο Αγρού, 80 χρόνια ιστορία», η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 16 Απριλίου 2024 και ώρα 19.00, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ στη Λευκωσία. Η παρουσίαση θα γίνει από τον Δρα Κυπριανό Δ. Λούη, τέως Διευθυντή Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης και τον Δρα Κωνσταντίνο Γεωργίου, ερευνητή του Αρχείου Ιστορίας της Ελληνικής Κυπριακής Εκπαίδευσης. Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Α.Μ. του Αρχιεπισκόπου Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου κ. κ. Γεώργιου.

Η συγκεκριμένη έκδοση αποτελεί το επιστέγασμα πολύμηνης έρευνας και λεπτομερούς μελέτης του αρχειακού υλικού του Σχολείου, μεγάλο μέρος του οποίου έχει ψηφιοποιηθεί από τον Φορέα Υλοποίησης του Αρχείου που είναι αφιερωμένο στην Ιστορία της Ελληνικής Κυπριακής Εκπαίδευσης, από το 1800 μέχρι σήμερα, του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών του Υ.Π.Α.Ν., καθώς και αναζήτησης προσωπικών μαρτυριών αποφοίτων, οι οποίες ενίσχυσαν την έρευνα και προβάλλουν άγνωστες, μέχρι τώρα, πτυχές.

Η ιστορική αναδρομή αφορά στην περίοδο 1943-1960, από την ίδρυση της Σχολής μέχρι την ανακήρυξη της Ανεξαρτησίας της Κύπρου, μέσα από πληροφορίες που προέρχονται από το «Βιβλίον Πρακτικών της Ανωτέρας Σχολής Αγρού» και το «Βιβλίον Συνεδριάσεων του Καθηγητικού Συλλόγου». Οι αναφορές σε αυτές τις πληροφορίες συμπληρώνονται από σχετικές γραπτές πηγές που βρέθηκαν στο αρχείο του Σχολείου.

Ξεχωριστό υποκεφάλαιο αποτελεί το σχετικό με τους πρώτους μαθητές και τις πρώτες μαθήτριες που φοίτησαν στην Ανωτέρα Σχολή Αγρού, το οποίο βασίστηκε στη μελέτη του «Μητρώου» και του «Μαθητολόγιου» και το οποίο συμπληρώνεται με προσωπικές μαρτυρίες αποφοίτων.

Η σχολική χρονιά 1946-1947 παρουσιάζεται μέσα από το υλικό που αντλήθηκε από το «Βιβλίον Ύλης» και τα «Πρακτικά του Διδακτικού Προσωπικού». Στο υλικό καταγράφονται αναλυτικά όλα τα μαθήματα και για τις τρεις (3) τάξεις που λειτούργησαν τη συγκεκριμένη σχολική χρονιά και οι αποφάσεις του Καθηγητικού Συλλόγου σχετικά με θέματα οργάνωσης και λειτουργίας της Σχολής.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην προσφορά της Απεητείου Ανωτέρας Σχολής στον Απελευθερωτικό Αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α. 1955-1959, η οποία αναδεικνύεται μέσα από προσωπικές μαρτυρίες αποφοίτων της Σχολής και πρώην εκπαιδευτικών καθώς και από τα Πρακτικά Συνεδριών του Καθηγητικού Συλλόγου.

Τέλος, πραγματοποιείται μια σύντομη αναδρομή στην ιστορία της Ξενοδοχειακής Σχολής, η οποία συμπληρώνει εικοσιπέντε (25) χρόνια λειτουργίας. Μέσα από αυτήν την αναδρομή προβάλλονται οι κυριότερες δράσεις, οι τιμητικές διακρίσεις των μαθητών και μαθητριών, το πρόγραμμα μαθημάτων και πρακτικής εξάσκησης και δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην προσφορά της Σχολής στο Σχολείο και την ευρύτερη περιοχή.

Η έκδοση ολοκληρώνεται με αναμνήσεις από τη φοίτηση στη Σχολή παλαιών αποφοίτων καθώς και με φωτογραφικό υλικό που παραχώρησαν απόφοιτοι και απόφοιτες του Σχολείου.

Keywords
Τυχαία Θέματα