Ασφαλή και συνεκτικά δίκτυα για ποδηλασία προωθούν τα κράτη-μέλη της ΕΕ

Να δημιουργήσουν ασφαλή και συνεκτικά δίκτυα για ποδηλάτες δεσμεύονται τα κράτη μέλη και οι θεσμοί της ΕΕ μέσω της Ευρωπαϊκής Διακήρυξης για την Ποδηλασία την οποία επρόκειτο να υπογράψει σήμερα η Επίτροπος Μεταφορών, Αντίνα Βαλεάν, η ευρωβουλευτής Καριμά Ντελί (Πράσινοι, Γαλλία) και πρόεδρος της Επιτροπής Μεταφορών του Ευρ. Κοινοβουλίου και ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός και Υπουργός Κινητικότητας του Βελγίου, Ζορζ Ζιλκινέτ, στο περιθώριο της άτυπης συνάντησης των Υπουργών Μεταφορών της ΕΕ.

«Αναγνωρίζουμε τα αναρίθμητα οφέλη της ποδηλασίας: μειώνει τη ρύπανση, μειώνει την

αστική συμφόρηση και προάγει έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής» αναφέρει σε γραπτή δήλωσή της η κ. Βαλεάν.

Επιπλέον, σημείωσε, η προώθηση της ποδηλασίας αποτελεί βασικό τομέα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας, «προωθώντας την καινοτομία και την ανάπτυξη, ενώ παράλληλα δημιουργεί υψηλής ποιότητας τοπικές θέσεις εργασίας».

Στη διακήρυξη αναγνωρίζεται ο ρόλος του ποδηλάτου ως βιώσιμου, προσβάσιμου και οικονομικά προσιτού μέσου μεταφοράς, και περιλαμβάνει σαφείς δεσμεύσεις για τη δημιουργία ασφαλών και συνεκτικών δικτύων για ποδηλάτες στις πόλεις, καλύτερες συνδέσεις με τις δημόσιες συγκοινωνίες και ασφαλείς χώρους στάθμευσης και πρόσβαση σε σημεία φόρτισης για τα ηλεκτρονικά ποδήλατα.

Στόχος των δεσμεύσεων αυτών, σημειώνεται, είναι η βελτίωση της ποιότητας και της ποσότητας των υποδομών ποδηλασίας σε όλα τα κράτη μέλη ούτως ώστε η ποδηλασία να καταστεί πιο ελκυστική για το κοινό. Οι δεσμεύσεις αυτές, προστίθεται, αφορούν μέτρα σε επίπεδο ΕΕ, και σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.

Το κείμενο της διακήρυξης βασίστηκε πάνω σε πρόταση της Κομισιόν τον Οκτώβριο του 2023 σε συνέχεια αιτημάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των κρατών μελών για στρατηγικό σχεδιασμό για τις υφιστάμενες και μελλοντικές πολιτικές και πρωτοβουλίες που σχετίζονται με την ποδηλασία.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ασφαλή, #45μέλη,asfali, #45meli