Αξιωματούχοι ΗΠΑ εξήραν τον ηγετικό ρόλο Κύπρου για Γάζα

Τον ηγετικό ρόλο της Κύπρου στην επιχείρηση συντονισμού και μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας στους αμάχους στη Γάζα μέσω ενός θαλάσσιου διαδρόμου εξήραν αξιωματούχοι των ΗΠΑ, οι οποίοι δήλωσαν ότι η ανθρωπιστική κρίση επιδεινώνεται και ότι η βοήθεια από θαλάσσης θα συμβάλει στις προσπάθειες που γίνονται για ανακούφιση του πληθυσμού μέσω ξηράς.

Ο Διευθυντής Αντιμετώπισης Κρίσεων της Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης των Ηνωμένων Πολιτειών

Dan Dieckhaus και ο αντιναύαρχος Brad Cooper, Αναπληρωτής Διοικητής της Κεντρικής Διοίκησης των Ηνωμένων Πολιτειών, ενημέρωσαν δημοσιογράφους την Τετάρτη σχετικά με τον θαλάσσιο διάδρομο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα όπου ανακοίνωσαν ότι η προβλήτα στην Γάζα αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία τις επόμενες ημέρες.

Απαντώντας σε ερώτηση για τον ρόλο της Κύπρου, ο κ. Cooper εξέφρασε τις ευχαριστίες του στην κυπριακή Κυβέρνηση «για την ηγεσία και την υποστήριξή της σε όλη αυτή την επιχείρηση» λέγοντας ότι δεν θα ήταν δυνατή χωρίς την Κύπρο.  Τόνισε τον άριστο συντονισμό μεταξύ των εταίρων, κάτι που όπως ανέφερε γίνεται εφικτός χάρη στην Κύπρο.

Από την πλευρά του, ο κ. Dieckhaus είπε ότι η Κύπρος παρέχει φιλοξενία που περιλαμβάνει λιμενικές εγκαταστάσεις, υλικοτεχνική στήριξη και οργάνωση από την άποψη ενός πολυεθνικού πυρήνα συντονισμού που ηγείται η Κύπρος για να οργανώσει όλους τους διάφορους παίκτες που περιλαμβάνουν όχι μόνο παράγοντες των ΗΠΑ αλλά το Ηνωμένο Βασίλειο, την ΕΕ, τα ΗΑΕ ενώ υπάρχουν πολλές άλλες χώρες που εμπλέκονται. Έτσι η Κύπρος τους οργανώνει και τους συντονίζει, είπε.

Στην αρχική του δήλωση, ο κ. Dieckhaus είπε ότι η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα παραμένει δεινή και ότι οι συνθήκες επιδεινώνονται, και οι άμαχοι υποφέρουν. Σημείωσε ότι ολόκληρος ο πληθυσμός στη Γάζα, περίπου 2,2 εκατομμύρια άνθρωποι χρειάζονται επισιτιστική βοήθεια και ότι η πιθανότητα  λιμού προβάλλει απειλητικά.

Πάνω από το ήμισυ του πληθυσμού στη Βόρεια Γάζα, πρόσθεσε, αντιμετωπίζει τραγικά επίπεδα επισιτιστικής ανασφάλειας και σχεδόν το 30% των παιδιών εκεί είναι σοβαρά υποσιτισμένα, ενώ στη νότια Γάζα σχεδόν το ένα τέταρτο του πληθυσμού αντιμετωπίζει επισιτιστική ανασφάλεια.

Επεσήμανε ότι η δεινή κατάσταση στη Γάζα περιπλέκεται περαιτέρω από τα γεγονότα στη Ράφα. Παρά τις προκλήσεις, σημείωσε, συνέχισαν να εργάζονται για να αυξήσουν τις παραδόσεις ανθρωπιστικής βοήθειας σε και είπε ότι η USAID συντονίζεται με το Υπουργείο Άμυνας για τη δημιουργία ενός θαλάσσιου διαδρόμου, που όπως τόνισε θα ενισχύσει και δεν θα αντικαταστήσει την παράδοση βοήθειας από ξηράς.

Αυτός ο θαλάσσιος διάδρομος, είπε, περιλαμβάνει την κατασκευή μιας προσωρινής προβλήτας στη Μεσόγειο Θάλασσα στα ανοικτά της Γάζας για να βοηθήσει τις ανθρωπιστικές οργανώσεις να λαμβάνουν και να παρέχουν βοήθεια με ανεξάρτητο και αμερόληπτο τρόπο. Σημείωσε ότι οι εργασίες στην προβλήτα έχουν ολοκληρωθεί και ο θαλάσσιος διάδρομος αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία τις επόμενες ημέρες.

Σημείωσε ότι οι εργασίες στην προβλήτα έχουν ολοκληρωθεί και ο θαλάσσιος διάδρομος αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία τις επόμενες ημέρες.

Ανέφερε ότι  ανθρωπιστική βοήθεια από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες φτάνει στην Κύπρο όπου ελέγχεται για φόρτωση στα πλοία για παράδοση στη Γάζα μέσω του θαλάσσιου διαδρόμου όπου οι ανθρωπιστικές οργανώσεις θα επιλέγουν και θα διανείμουν ελεύθερα αυτή τη βοήθεια. Επιπλέον, είπε ότι έχουν πιέσει και θα συνεχίσουν να πιέζουν το Ισραήλ να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να διασφαλίσει την ασφάλεια των εργαζομένων και του έργου των ανθρωπιστικών οργανώσεων. Πρόσθεσε ότι θα πιέσουν επίσης την Κυβέρνηση του Ισραήλ να ανοίξει επιπλέον χερσαίες διελεύσεις, να άρει τα εμπόδια παράδοσης ανθρωπιστικής βοήθειας και «να πράξει πολύ περισσότερα για να αποτρέψει τους σκοτωμούς εργαζομένων ανθρωπιστικών οργανώσεων και αθώων πολιτών».

Ερωτηθείς εάν οι ΗΠΑ περιμένουν περισσότερα από την ΕΕ, είπε ότι «όσον αφορά την όποια απογοήτευση από την ΕΕ, όχι, συνεργαζόμαστε  στενά με την ΕΕ», προσθέτοντας ότι συμμετέχει ενεργά και ότι οι ίδιοι αναμένουν ότι αυτό θα συνεχιστεί όπως και οι συζητήσεις μαζί της αλλά και με άλλους χορηγούς. Αναμένουμε, πρόσθεσε, ότι όσο προχωρούμε, η συμμετοχή και η βοήθεια θα αυξάνονται.

Ο αντιναύαρχος Cooper, τόνισε ότι ο μοναδικός ρόλος του αμερικανικού στρατού σε αυτή την προσπάθεια είναι να παρέχει μια  υλικοτεχνική υποστήριξη που θα επιτρέψει την παροχή ανθρώπινης βοήθειας για τον λαό της Γάζας. Υπενθύμισε ότι τον Μάρτιο, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ ζήτησε τη δημιουργία μιας προσωρινής προβλήτας για την παράδοση βοήθειας στη Γάζα, προσθέτοντας ότι γνώριζαν ότι αυτό θα διαρκούσε δύο μήνες. Τις επόμενες ημέρες, είπε, θα έχουν αγκυρώσει την προσωρινή προβλήτα στην ακτή της Γάζας και να ξεκινήσουν την παράδοση της βοήθειας.

Αυτή η προβλήτα, τόνισε ξανά, θα βρίσκεται εκεί μόνο για την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας και δεν θα έχει οποιοδήποτε άλλο σκοπό.

Σημειώνοντας ότι η παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας από τη θάλασσα είναι μια μοναδική και περίπλοκη προσπάθεια, εξήγησε τον τρόπο λειτουργία της. Πρώτον, είπε, η ανθρωπιστική βοήθεια φθανει  στην Κύπρο αεροπορικώς ή διά θαλάσσης όπου ελέγχεται και μπαίνει σε παλέτες που φορτώνονται σε μεγάλα εμπορικά ή στρατιωτικά πλοία που ταξιδεύουν από την Κύπρο σε μια μεγάλη πλωτή πλατφόρμα αρκετά χιλιόμετρα μακριά από τις ακτές της Γάζας. Η πλωτή πλατφόρμα λειτουργεί ως  χώρος εργασίας για τη μεταφορά παλετών από τα μεγαλύτερα εμπορικά πλοία σε μικρότερα στρατιωτικά σκάφη των ΗΠΑ που μπορούν να φτάσουν πιο κοντά στην ακτή. Αυτά τα μικρότερα πλοία μπορούν να μεταφέρουν από πέντε έως δεκαπέντε φορτηγά βοήθειας. Στη συνέχεια, τα μικρότερα πλοία μεταφέρουν αυτά τα φορτηγά από την πλωτή πλατφόρμα σε μια προσωρινή προβλήτα.

Η διαδικασία λειτουργεί, τόνισε, προσθέτοντας ότι σήμερα υπάρχουν εκατοντάδες τόνοι βοήθειας έτοιμοι για παράδοση και χιλιάδες άλλοι τόνοι βοήθειας σε αναμονή. Αυτές οι αρχικές παραδόσεις θα περιέχουν βοήθεια από πολλά κράτη-εταίρους, ανέφερε. «Βλέπουμε σημαντικούς όγκους βοήθειας να πηγαίνουν στην Κύπρο για περαιτέρω διανομή και αναμένουμε αυτή η ροή να συνεχιστεί καθώς συνεισφέρουν περισσότεροι διεθνείς δωρητές», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα