Χαβαντίς: «Οι κουμαρτζήδες πετούν, εμείς πληρώνουμε»

Τα προβλήματα των καλλιεργητών εσπεριδοειδών, το άνοιγμα ακόμα ενός γραφείου αντιπροσωπείας του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στα κατεχόμενα, οι διεργασίες των τεσσάρων κομμάτων της «κυβέρνησης» για τις συνεργασίες για τις τοπικές «εκλογές», οι δηλώσεις Ακιντζί για τη στάση της ΕΕ έναντι της Τουρκίας και η αύξηση των αεροπορικών εισιτηρίων, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν στα σημερινά τους πρωτοσέλιδα οι πέντε τουρκοκυπριακές εφημερίδες.


Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική), με τίτλο «Παραδίδεται στο ΚΔΑ η Κύπρος», αναφέρεται στα εγκαίνια ενός ακόμα γραφείου αντιπροσωπείας

του τουρκικού κυβερνώντος κόμματος, του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, στην κατεχόμενη Λεύκα και διερωτάται αν έχουν δοθεί οι απαραίτητες άδειες από το «υπεξ» και το «υπες». Αλλού αναφέρεται σε δηλώσεις του ηγέτη των Τ/κ Μουσταφά Ακιντζί σχετικά με τη στάση της ΕΕ απέναντι στην Τουρκία εν όψει και της Διάσκεψης στη Βάρνα. Γράφει, ακόμα, ότι το «τμήμα εργασίας» έχει καταγγείλει πέραν των 75 εργοδοτών για μη συμμόρφωση στους κανόνες ασφαλείας.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο «Η ΕΕ πρέπει να αλλάξει τη στάση της», αναφέρεται στις δηλώσεις του ηγέτη των Τ/κ Μουσταφά Ακιντζί, σε φεστιβάλ στο κατεχόμενο χωριό Άγιος Συμεών, σχετικά με τη στάση της ΕΕ έναντι της Τουρκίας εν όψει και της Διάσκεψης στη Βάρνα. Αλλού προβάλλει την εκδήλωση που διοργάνωσε ο τ/κ «σύνδεσμος» κλασικών οχημάτων στην κατεχόμενη Αμμόχωστο. Αναφορά γίνεται και στην πρόταση του Νεσιμί Ερμπίλ, μέλους του δημοτικού συμβουλίου του Ένφιλντ, στο Λονδίνο, να πραγματοποιούνται απευθείας πτήσεις στα κατεχόμενα από το ΗΒ. Στην επιστολή που έχει αποστείλει στο Δημοτικό Συμβούλιο, ζητά την άρση των εμποδίων που υπάρχουν στην πραγματοποίηση απευθείας πτήσεων από τη Βρετανία προς στα κατεχόμενα.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο «Οι κουμαρτζήδες πετούν, εμείς πληρώνουμε», γράφει ότι η αύξηση στη ζήτηση των εισιτηρίων από τουριστικούς πράκτορες για να φέρνουν στα κατεχόμενα παίκτες για συμμετοχή σε τυχερά παιχνίδια έχει αυξήσει και τις τιμές πώλησης των εισιτηρίων, ενώ η πληρότητα των καζίνων έχει φτάσει στο 62,7%. Προβάλλει, ακόμα, δηλώσεις του «δημάρχου» Αγίου Αμβροσίου σχετικά με τα έργα που έχει καταφέρει κατά τη θητεία του. Αλλού αναφέρει ότι ενώ τα τέσσερα κόμματα της «κυβέρνησης» έχουν μόλις αρχίσει τις διεργασίες για συνεργασία στις τοπικές «εκλογές», το Κόμμα Εθνικής Ενότητας έχει ήδη πάρει τις αποφάσεις του.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο «Σε δύσκολη κατάσταση οι εσπεριδοκαλλιεργητές», αναφέρεται σε δηλώσεις του «προέδρου» της «ένωσης» Τ/κ εσπεριδοκαλλιεργητών Αλί Αλίογλου σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι καλλιεργητές εσπεριδοειδών στα κατεχόμενα λόγω των καιρικών συνθηκών και της ξηρασίας, αλλά και στη μη στήριξη του ψευδοκράτους στον τομέα αυτό. Αναφορά γίνεται και σε τροχαίο ατύχημα στο οποίο τραυματίστηκαν και τα τέσσερα άτομα που επέβαιναν σε όχημα, ένα εκ των οποίων είναι βρέφος 4 μηνών, το οποίο σώθηκε λόγω του ότι βρισκόταν σε παιδικό κάθισμα. Προβάλλει, ακόμα, στοιχεία του «υπουργείου» τουρισμού, σύμφωνα με τα οποία κατά το 2017 υπήρξε αύξηση στα έσοδα από τον τουρισμό, τα οποία έφτασαν τα 850 εκατομμύρια δολάρια.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο «Εποχή για αποφάσεις στην τοπική ‘συνεργασία’», γράφει ότι τα τέσσερα κόμματα της «κυβέρνησης» άρχισαν τις επαφές και συναντήσεις τους σχετικά με το θέμα της συνεργασίας τους για τις επικείμενες "εκλογές" τον ερχόμενο Ιούνιο. Προβάλλει, ακόμα, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι καλλιεργητές πατατών στο κατεχόμενο χωριό Ελιά (Κερύνειας). Αλλού αναφέρεται σε δηλώσεις του «υπουργού οικονομικών» Σερντάρ Ντενκτάς στην εφημερίδα σχετικά με οικονομικά θέματα και οικονομικά προβλήματα του ψευδοκράτους.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα