Διαδικασίες ΕΕ κατά Meta για επιπτώσεις εθιστικών πρακτικών σε ανήλικους

Διαδικασίες κατά της Meta, της εταιρίας που ελέγχει τις πλατφόρμες Facebook και Instagram, για το κατά πόσο παραβιάζει τον νόμο για τις ψηφιακές υπηρεσίες όσον αφορά την προστασία των ανηλίκων από πρακτικές που μπορούν να οδηγήσουν σε φαινόμενα εθισμού, ξεκίνησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όπως ανακοινώθηκε την Πέμπτη.

Η διαδικασία στο πλαίσιο του νόμου για τις ψηφιακές υπηρεσίες (Digital Services Act - DSA) προβλέπει εις βάθος έρευνα η οποία μπορεί

να οδηγήσει σε ενδιάμεσα μέτρα κατά της εταιρίας ακόμα και πριν την ολοκλήρωσή της.

«Δεν έχουμε πειστεί πως η Meta έχει κάνει αρκετά για να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της βάσει του DSA για να μετριάσει τους κινδύνους αρνητικών επιπτώσεων στην φυσική και ψυχική υγεία των νέων Ευρωπαίων στις πλατφόρμες της, Facebook και Instagram» ανέφερε σε ανάρτησή του στο X (πρώην Twitter) ο Επίτροπος για θέματα Εσωτερικής Αγοράς, Τιερί Μπρετόν.

Η έρευνα αφορά συγκεκριμένα τη δημιουργία φαινομένων εθισμού που προκαλούνται από την διαδοχική κατανάλωση περιεχομένου σε μια πλατφόρμα (rabbit-hole effects, όρος που παραπέμπει στην τρύπα του κουνελιού μέσω του οποίου η Αλίκη περνά στη Χώρα των Θαυμάτων).

Επίσης, σύμφωνα με την ανάρτηση του κ. Μπρετόν, η έρευνα θα εξετάσει και την αποτελεσματικότητα των εργαλείων επιβεβαίωσης της ηλικίας των χρηστών, καθώς και τα επίπεδα ιδιωτικότητας και ασφάλειας που παρέχουν οι πλατφόρμες της εταιρίας.

Η απόφαση βασίζεται σε προκαταρκτική ανάλυση της έκθεσης αξιολόγησης κινδύνου που απέστειλε η Meta τον Σεπτέμβριο του 2023, στις απαντήσεις της Meta στα επίσημα αιτήματα της Επιτροπής για παροχή πληροφοριών, και σε δημόσια διαθέσιμες εκθέσεις.

Ειδικότερα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η έρευνα θα εστιάσει τη συμμόρφωση της Meta όσον αφορά τη λειτουργία των δύο πλατφορμών σε τρεις τομείς:

- την αξιολόγηση και τον μετριασμό κινδύνων λόγω στοιχείων στον τρόπο λειτουργίας των πλατφορμών που ενδεχομένως εκμεταλλεύονται τις αδυναμίες και την απειρία των ανηλίκων για να προκαλέσουν εθιστικές συμπεριφορές,

- τα μέτρα μετριασμού για την πρόληψη της πρόσβασης ανηλίκων σε ακατάλληλο περιεχόμενο, και ιδιαίτερα όσον αφορά εργαλεία επαλήθευσης της ηλικίας που χρησιμοποιεί η Meta, τα οποία ενδέχεται να μην είναι εύλογα, αναλογικά και αποτελεσματικά και

- τη διασφάλιση υψηλού επιπέδου ιδιωτικότητας, ασφάλειας και προστασίας για τους ανηλίκους, ιδίως όσον αφορά τις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις απορρήτου για ανηλίκους στο πλαίσιο του σχεδιασμού και της λειτουργίας των συστημάτων συστάσεων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα