Διάλεξη της Jennifer Webb για Αρχαία Λάπηθο στο Σπίτι της Κύπρου

Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου, στο Σπίτι της Κύπρου στην Αθήνα, η διάλεξη της δρος Jennifer M. Webb, Έκτακτης Καθηγήτριας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου La Trobe Μελβούρνης, Ανώτερης Ερευνητικής Συνεργάτιδας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου

και Επιμελήτριας της σειράς Studies in Mediterranean Archaeology (SIMA) των Εκδόσεων Astrom, με θέμα «Ancient Lapithos. How legacy data has contributed toward a new understanding of the Middle Bronze Age in Cyprus».

Η διάλεξη σηματοδότησε την έναρξη του τρίτου κύκλου της ετήσιας σειράς διαλέξεων «Η αρχαιολογία της Κύπρου», η οποία συνδιοργανώνεται από το Σπίτι της Κύπρου και το Εργαστήριο Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας ΕΚΠΑ. Ο τρίτος κύκλος της σειράς πραγματοποιείται με τη στήριξη του Υφυπουργείου Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη.

Την ομιλήτρια προλόγισε ο Διευθυντής του Εργαστηρίου Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης, Αναπληρωτής Καθηγητής Προϊστορικού Αιγαίου ΕΚΠΑ Γιώργος Βαβουρανάκης.

Σύμφωνα με τη δρα Jennifer M. Webb, «η Μέση Εποχή του Χαλκού στην Κύπρο (περ. 2000-1700 π.Χ.) έχει τυπικά ιδωθεί ως μία μεταβατική περίοδος μεταξύ δύο πολύ πιο συναρπαστικών και με περισσότερο ενδιαφέρον περιόδων, αφενός της Πρώιμης Εποχής του Χαλκού και αφετέρου της Ύστερης Εποχής του Χαλκού».

«Έχει επί μακρόν θεωρηθεί ότι την εποχή αυτή το νησί ήταν μάλλον απομονωμένο από τον έξω κόσμο και αποτελείτο από μικρές αγροτικές και ουσιαστικά ειρηνικές κοινότητες ίσων. Αυτό έχει τώρα αλλάξει σημαντικά, ως αποτέλεσμα νέων ανασκαφών και δημοσιεύσεων δεδομένων από έναν αριθμό θέσεων που ανασκάφηκαν στον βορρά της Κύπρου πριν την τουρκική εισβολή του 1974», ανέφερε η κ. Webb.

Η διάλεξη εστίασε σε υλικό από 80 τάφους που ανασκάφηκαν στη Λάπηθο το 1913 και το 1917, περιγράφοντας την «αστυνομικού τύπου» εργασία που χρειάστηκε για να ξεκαθαριστεί το αρχειακό υλικό και να εντοπιστούν τα αντικείμενα που είναι αποθηκευμένα στο Κυπριακό Μουσείο εδώ και έναν αιώνα.

Παράλληλα, επισημάνθηκε ο τρόπος με τον οποίο η συγκεκριμένη έρευνα οδήγησε σε μια νέα κατανόηση της Μέσης Εποχής του Χαλκού, ως δυναμικής περιόδου, «κατά τη διάρκεια της οποίας κάποιες κοινότητες ανέπτυσσαν σύνθετες οικονομικές και πολιτικές δομές σε σύνδεση με εξειδικευμένη παραγωγή, εσωτερικά δίκτυα πόρων και το διεθνές εμπόριο μετάλλου», όπως εξήγησε η ομιλήτρια.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα