Γερμανικά ΜΜΕ: Αναπάντητο το τι επιδιώκει η Γερμανία από την Τουρκία

Τα γερμανικά ΜΜΕ μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης του Γερμανού Προέδρου της Δημοκρατίας, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγιερ στην Τουρκία, σχολιάζουν πως παραμένει αναπάντητο το εδώ και χρόνια ερώτημα του τι επιδιώκει η Γερμανία από την Τουρκία.

Σίγουρα δεν συντέλεσε στην αλλαγή του σκηνικού, επισημαίνουν,  η συμβολική κίνηση του Σταϊνμάγιερ, ο οποίος προκειμένου να αναδείξει τους δεσμούς των δύο κρατών, επέλεξε να κόψει ντονέρ κεμπάπ , δηλώνοντας ότι, οι ιστορίες των Τούρκων που έχουν επιλέξει τη Γερμανία

ως χώρα διαβίωσης χαρακτηρίζουν τη χώρα του.

Η κριτική για την ανωτέρω επιλογή προήλθε κυρίως από τη γερμανοτουρκική κοινότητα, με τον Πρόεδρο και την ομάδα του να μένουν έκπληκτοι με τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν, γεγονός που αποδεικνύει, όπως αναφέρει η εφημερίδα SZ, ότι οι Γερμανοί χωρίς μεταναστευτική ιστορία δεν είναι σε θέση να κατανοήσουν τις εμπειρίες εκείνων που μετανάστευσαν στη χώρα τους.

Αντίθετα, επιτυχημένη χαρακτηρίζεται η  επιλογή του Γερμανού Προέδρου να συναντήσει την τουρκική αντιπολίτευση, ειδικά στον βαθμό που τα αποτελέσματα των τοπικών εκλογών στην Τουρκία ανέδειξαν την επιθυμία των πολιτών για αλλαγή.

Σε ότι αφορά στις δηλώσεις του Γερμανού Προέδρου και του Τούρκου ομολόγο του μετά το πέρας της συνάντησής τους, σημειώνεται πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επέκρινε έντονα την ισραηλινή Κυβέρνηση, δηλώνοντας ότι στη Λωρίδα της Γάζας διαπράττονται πρωτοφανείς φρικαλεότητες και ανέφερε πως ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός θέτει, με τις ενέργειές του, σε κίνδυνο την ασφάλεια ολόκληρης της περιοχής, προκειμένου να παραμείνει στην εξουσία. Επίσης, ανέφερε ότι η Τουρκία επέδειξε θάρρος από την πρώτη ημέρα του πολέμου και θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για κατάπαυση πυρός.

Ο Σταϊμάγιερ, από την άλλη, υπογράμμισε ότι υπήρξε διαφωνία σε πολλά σημεία με τον Τούρκο Πρόεδρο, τονίζοντας ότι η Χαμάς δολοφόνησε περισσότερους από χίλιους ανθρώπους κατά την επίθεσή της στο Ισραήλ και πως η επίθεση της 7ης Οκτωβρίου είναι αυτή που ευθύνεται για τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή.

Ωστόσο, ανέφερε ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν ως προς την ανάγκη αποτροπής της εξάπλωσης του πολέμου σε ολόκληρη την περιοχή, καθώς και ως προς την ανάγκη οργάνωσης της ανθρωπιστικής βοήθειας και της απελευθέρωσης των ομήρων που έχουν μεταφερθεί στη Λωρίδα της Γάζας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα
Γερμανικά ΜΜΕ, Αναπάντητο, Γερμανία, Τουρκία,germanika mme, anapantito, germania, tourkia