Οζ Καραχάν: Οι περισσότεροι Κύπριοι στηρίζουν λύση ενιαίου κράτους

Δεν είναι κάτι καινούργιο η υποψηφιότητά του, δήλωσε στο Μεσημέρι και Κάτι ο Τουρκοκύπριος Οζ Καραχάν, που κατέρχεται ως υποψήφιος ευρωβουλευτής με το Κίνημα Οικολόγων.

«Το 2019 ήμουν υποψήφιος στις Ευρωεκλογές μαζί με τον Σενέρ Λεβέντ. Είμαστε μια ομάδα που έχει αγκαλιάσει τον πατριωτικό χώρο για την Κύπρο και σε αυτές τις εκλογές δίνουμε τον αγώνα μας με το κόμμα των πρασίνων», πρόσθεσε.

Σημείωσε ότι σε ένα καθεστώς

κατοχής δεν υπάρχει ελευθερία, κράτος δικαίου και ελευθερία του λόγου.

«Δυστυχώς εδώ και 50 χρόνια οι Τ/κ βιώνουν ένα καθεστώς αυτολογοκρισίας. Εμείς με τον αγώνα μας γινόμαστε η φωνή των Τ/κ. Η κοινότητά μας έχει συνηθίσει σε ένα καθεστώς αυτολογοκρισίας, χωρίς να μιλούν για θέματα δυσάρεστα και δύσκολα. Από πίσω μας υπάρχει μια κοινότητα η οποία δεν μπορεί να εκφράσει την φωνή της εξαιτίας της ‘αυτοκρατορίας του φόβου’ του καθεστώτος Έρντογαν», είπε.

Τόνισε ότι, η μεγάλη πλειονότητα των Τ/κ θέλουν μία ελεύθερη Κύπρο και ότι αυτό δεν είναι μόνο ένα πολιτικό αίτημα. «Πρόκειται για μία πολιτισμική κατοχή, μία  πίεση που ξεκίνησε από 1975 με την έλευση των πρώτων εποίκων. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι σήμερα είναι εποικιστική κατοχή», πρόσθεσε.

Κληθείς να απαντήσει τι λύση θέλουν οι Τ/κ, απάντησε ότι σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Κύπρου το 2020, το 52% των Τ/κ είχαν απαντήσει ότι μπορούν να αποδεχτούν ένα ενιαίο κράτος.

«Οι Τ/κ δεν έχουν ένα φετιχισμό για την ομοσπονδία αλλά, τους ενδιαφέρει τι ελευθερίες θα απολαμβάνουν. Υπάρχει δυστυχώς μία αντίληψη μεταξύ των Τ/κ ότι οι Ε/κ αποδέχονται μόνο μία ομοσπονδιακή λύση. Αυτό είναι ένα λάθος των κυβερνήσεων της Δημοκρατίας, διότι η Τουρκία αποδέχεται την ομοσπονδιακή λύση. Ουσιαστικά είναι σαν να παίζει και η Ε/κ πλευρά αυτό το παιχνίδι. Θεωρώ ότι οι περισσότεροι Κύπριοι υποστηρίζουν την λύση ενός ενιαίου, πλουραλιστικού κράτους».

Ο Οζ Καραχάν ανέφερε ότι θα εργαστεί σε δύο άξονες. Πρώτον, όσο αφορά το Κυπριακό υπάρχει σοβαρή δουλειά που πρέπει να γίνει και να χρησιμοποιηθούν τα «όπλα» της ΕΕ για την επίλυση του, γιατί όπως ανέφερε, αυτή τη στιγμή η οπτική της ΕΕ δεν βασίζεται στους νόμους της.

Δεύτερον, στην ενημέρωση των υπόλοιπων ευρωβουλευτών για το θέμα της κατοχής στην Κύπρο.

Κλείνοντας επεσήμανε, οι νέοι Τ/κ που κατοικούν στις κατεχόμενες περιοχές εκφράζονται μέσω της Ευρωπαϊκής τους ταυτότητας και του κυπριωτισμού τους, γιατί στις κατεχόμενες περιοχές ο αποικιοκρατικός ιμπεριαλισμός έχει διαβρώσει την κοινότητα.

Ερωτηθείς αν θεωρεί ότι τα τουρκικά πρέπει να έιναι ανάμεσα στις γλώσσες της ΕΕ, απάντησε ότι δεν θεωρεί ότι έχει τέτοιου είδους προτεραιότητα, ωστόσο θεωρεί ότι πρέπει να χρησημοποιούνται περισσότερο στην ΚΔ γιατί αυτό θα αγκαλιάσει περισσότερο του Τ/κ.

Δείτε το βίντεο:

Keywords
Τυχαία Θέματα