Περισσότεροι πόροι για πάταξη παγίδευσης πτηνών εντός των Βρετανικών Βάσεων

Το γεγονός ότι υπάρχουν περισσότεροι πόροι για την καταπολέμηση της παγίδευσης πτηνών εντός των Βρετανικών Βάσεων, επιβεβαίωσαν πρόσφατα αξιωματούχοι από την ειδική ομάδα της Αστυνομίας των Βάσεων, όπως αναφέρουν οι ΒΒ σε ανακοίνωσή τους.

«Μέλη της Ομάδας Κοινοτικής Δράσης (CAT) αποκάλυψαν ότι κατά τις περιόδους λαθροθηρίας αμπελοπουλιών και τζίκλας, αξιωματούχοι της Αστυνομίας ενισχύθηκαν μέχρι και 10 στρατιωτικούς στις καθημερινές τους επιχειρήσεις», προστίθεται.

Όπως αναφέρεται, «η χρήση του στρατού προσωπικού μεταξύ Αυγούστου και Μαρτίου,

είχε ως αποτέλεσμα έως και 16 μέλη του προσωπικού, συμπεριλαμβανομένων ειδικών της Αστυνομίας, να εργάζονται καθημερινά στην περιοχή της Δεκέλειας για την καταπολέμηση της παράνομης δραστηριότητας».

Προστίθεται ότι «η ενισχυμένη ομάδα πραγματοποίησε επίσης επτά επιχειρήσεις με το Bird Life Cyprus και 32 με την Επιτροπή Κατά της Σφαγής Πτηνών (CABS)».

Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνεδρίασης της ειδικής ομάδας, ο Ανώτερος Υπαστυνόμος Pertev Karagozlou «επιβεβαίωσε ότι το έγκλημα αυτό έχει μειωθεί κατά 94 τοις εκατό μετά από τη δημιουργία ενός σχεδίου δράσης το 2016. Σε συνάντηση στην οποία συμμετέχουν στελέχη της Διοίκησης των Βρετανικών Βάσεων, το Bird Life Cyprus και η CABS, ο Ανώτερος Υπαστυνόμος εξήγησε πώς είχε ενισχυθεί η ομάδα του».

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι «από τότε που αναπτύξαμε το Σχέδιο Δράσης κατά της παγίδευσης πτηνών το 2016, έχουμε εργαστεί ακούραστα για να ξεπεράσουμε αυτό που υπήρξε ιστορικό πρόβλημα στο νησί. Έχοντας εξετάσει τα στατιστικά μας στοιχεία για την προηγούμενη σεζόν, η παγίδευση πουλιών εξακολουθεί να είναι μειωμένη κατά σχεδόν 100% σε σύγκριση με τα επίπεδα πριν από το 2016».

Ο Ανώτερος Υπαστυνόμος είπε ακόμα ότι «σημειώθηκε ελαφρά στατιστική αύξηση στην παγίδευση πουλιών τον περασμένο χρόνο», σημειώνοντας πως «όταν έχεις σχεδόν 100% μείωση σε οτιδήποτε, μία περίπτωση και μόνο, μπορεί να αλλάξει δραστικά τα στατιστικά στοιχεία. Στην πραγματικότητα, είχαμε τη μεγαλύτερη ομάδα που είχαμε ποτέ στο παρελθόν, κάτι που σημαίνει ότι είμαστε σε θέση να καλύψουμε μια πολύ ευρύτερη περιοχή και να συλλάβουμε παγιδευτές που μπορεί να είχαν περάσει απαρατήρητοι στο παρελθόν» σημείωσε.

Τη σεζόν 2023-2024, συνεχίζει η ανακοίνωση "η Αστυνομία των Βρετανικών Βάσεων προχώρησε σε 14 συλλήψεις, εκ των οποίων οι δέκα ήταν για παράνομη παγίδευση πτηνών και οι τέσσερις για απόπειρα μεταφοράς αμπελοπουλιών από τις κατεχόμενες περιοχές. Άλλες 10 υποθέσεις παραμένουν υπό διερεύνηση».

Ο κ. Karagozlou είπε επίσης ότι «η Αστυνομία των Βάσεων πιέζει να αυξήσει τα ήδη βαριά πρόστιμα για την παράνομη δραστηριότητα», σημείωσε πως δεν είναι πρόθεση να μειωθούν τα πρόστιμα για παγίδευση πουλιών και πρόσθεσε ότι «θα εξετάσουμε την αύξηση των προστίμων για όσους συλληφθούν, καθώς τα πρόστιμα λειτουργούν ως σημαντικός αποτρεπτικός παράγοντας».

Ανέφερε ακόμα ότι «ενώ είναι σαφές ότι τα πρόστιμα είναι ήδη μεγάλα, προσπαθούμε πάντα να κάνουμε περισσότερα. Κάθε υπόθεση μπορεί επίσης να προωθηθεί στο Δικαστήριο, όπου, ανάλογα με τη σοβαρότητά της, ο Δικαστής θα μπορούσε να καταδικάσει ένα άτομο σε φυλάκιση έως και τρία χρόνια» είπε.

Σημειώνεται ότι "η ποινή για κατοχή και χρήση ενός διχτυού είναι δύο χιλιάδες ευρώ, με επιπλέον 500 ευρώ για κάθε επιπλέον δίχτυ που βρίσκεται υπό την κατοχή του κατηγορουμένου. Η κατοχή ζωντανού ή νεκρού πουλιού τιμωρείται επίσης με πρόστιμο δύο χιλιάδων ευρώ, με επιπλέον αύξηση 100 ευρώ, για κάθε επιπλέον πτηνό που εντοπίζεται".

Σε περίπτωση που οι ύποπτοι "χρησιμοποιούν καλάμια επιβάλλεται πρόστιμο ύψους δύο χιλιάδων ευρώ και προστίθεται ποσό 100 ευρώ για κάθε επιπλέον καλάμι".

Σύμφωνα με την ανακοίνωση «κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους, η Αστυνομία είναι πεπεισμένη ότι θα εξασφαλίσει επιπλέον χρηματοδότηση για την προσθήκη νέας τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένου καλύτερου εξοπλισμού παρακολούθησης, με αναβαθμισμένα drones και κάμερες».

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα