Σε αυξημένη επαγρύπνηση οι ΗΠΑ για ενδεχόμενη επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ

Οι ΗΠΑ βρίσκονται σε αυξημένη επαγρύπνηση και προετοιμάζονται ενεργά για μια «σημαντική» επίθεση μέσα στην επόμενη εβδομάδα από το Ιράν ως απάντηση στο ισραηλινό χτύπημα της Δευτέρας στη Δαμασκό που σκότωσε ανώτατους Ιρανούς διοικητές, δήλωσε στο CNN ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος.

Ανώτεροι αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν επί του παρόντος ότι μια επίθεση από το Ιράν είναι «αναπόφευκτη» - μια άποψη που συμμερίζονται οι Ισραηλινοί

ομόλογοί τους. Οι δύο κυβερνήσεις εργάζονται πυρετωδώς γι’ αυτό που πρόκειται να ακολουθήσει, καθώς αναμένουν ότι η επίθεση του Ιράν θα μπορούσε να εκτυλιχθεί με πολλούς διαφορετικούς τρόπους – και ότι τόσο τα περιουσιακά στοιχεία όσο και το προσωπικό των ΗΠΑ και του Ισραήλ κινδυνεύουν να στοχοποιηθούν.

Μια επικείμενη ιρανική επίθεση ήταν το κύριο θέμα συζήτησης στην τηλεφωνική επικοινωνία του προέδρου Τζο Μπάιντεν με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου την Πέμπτη.

Μέχρι χθες Παρασκευή, οι δύο κυβερνήσεις δεν γνώριζαν πότε ή πώς το Ιράν σχεδίαζε να αντεπιτεθεί, είπε αξιωματούχος.

Ένα άμεσο χτύπημα στο Ισραήλ από το Ιράν είναι ένα από τα χειρότερα σενάρια για τα οποία προετοιμάζεται η κυβέρνηση Μπάιντεν, καθώς θα οδηγούσε σε ταχεία κλιμάκωση μιας ήδη ταραχώδους κατάστασης στη Μέση Ανατολή. Ένα τέτοιο χτύπημα θα μπορούσε να οδηγήσει στη διεύρυνση του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς σε μια ευρύτερη, περιφερειακή σύγκρουση – κάτι που ο Μπάιντεν προσπαθεί εδώ και καιρό να αποφύγει.

Το Ιράν υποσχέθηκε να εκδικηθεί μετά την αεροπορική επιδρομή του Ισραήλ στο συγκρότημα της πρεσβείας του Ιράν στη Συρία, που σκότωσε τουλάχιστον επτά αξιωματούχους. Ο Μοχάμεντ Ρεζά Ζαχέντι, ανώτατος διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, και ο ανώτερος διοικητής Μοχάμαντ Χάντι Χατζί Ραχίμι ήταν μεταξύ των νεκρών, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν.

Οι ΗΠΑ έσπευσαν να ενημερώσουν το Ιράν ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν εμπλέκεται και δεν είχε εκ των προτέρων γνώση για το χτύπημα της Δευτέρας στην πρεσβεία και έχουν προειδοποιήσει το Ιράν να μην βάλει στόχο αμερικανικά περιουσιακά στοιχεία.

Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ: Ο βομβαρδισμός στην πρεσβεία του Ιράν στη Συρία έγινε από το Ισραήλ

Πηγή: CNN

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΗΠΑ, Ιράν, Ισραήλ,ipa, iran, israil