Σολτς: Η Γερμανία στηρίζει Ουκρανία, οι άλλοι εταίροι βοηθούν πολύ λίγο

Στη συνάντηση στη Στοκχόλμη του Γερμανού Καγκελαρίου, Όλαφ Σολτς, με τους αρχηγούς κυβερνήσεων των πέντε χωρών που αποτελούν το λεγόμενο «Nordic Council», της Σουηδίας, Ουλφ Κρίστερσον, της Δανίας, Mέττε Φρέντρικσεν, της Φινλανδίας, Πέτερι Όρπο, της Ισλανδίας, Μπγιάρνι Μπενέντικτσον και της Νορβηγίας, Γιόνας Γκαρ Στέρε, στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων τέθηκε η περαιτέρω υποστήριξη της Ουκρανίας με οπλικά συστήματα.

Ερωτηθείς αν επαρκούν όσα κάνει η Γερμανία ως η οικονομικά ισχυρότερη χώρα της Ε.Ε., ο Όλαφ Σοτλς σημείωσε ότι η Γερμανία

στηρίζει την Ουκρανία με βοήθεια ύψους 28 δισ. ευρώ και ενισχύει την παραγωγή πυρομαχικών και όπλων, αν και εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι άλλοι εταίροι συνδράμουν πολύ λίγο.

Η Πρωθυπουργός της Δανίας υποστήριξε την ανάγκη προμήθειας άλλων έξι ή επτά συστημάτων Patriot, καθώς είναι πολύ μεγάλη η πίεση που δέχεται η Ουκρανία από τη Ρωσία, ενώ ο Πρωθυπουργός της Φινλανδίας τόνισε ότι «το Χάρκοβο δεν πρέπει να εξελιχθεί σε νέα Μαριούπολη».

Η Δανή Πρωθυπουργός Φρέντερικσεν εξήρε τη συνεισφορά της Γερμανίας, που αποφάσισε να αποστείλει στην Ουκρανία ένα τρίτο σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας Patriot, κατέστησε ωστόσο σαφές ότι χρειάζονται ακόμη άλλα έξι ή επτά τέτοια συστήματα. Μία από τις χώρες που διαθέτουν Patriot είναι η Σουηδία, ωστόσο ο Ουλφ Κρίστερσον κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου άφησε να εννοηθεί ότι δεν επίκειται άμεσα η αποστολή Patriot προς την Ουκρανία.

Από την πλευρά της, η Πρωθυπουργός της Δανίας σημείωσε ότι η χώρα της δεν διαθέτει μεν Patriot, αλλά θα στηρίξει την Ουκρανία με την προμήθεια έως και 19 μαχητικών F16, ενώ η Φρέντερικσεν μαζί με τον Γερμανό Καγκελάριο προσπαθούν να εντείνουν τον ρυθμό παραγωγής πυρομαχικών στην Ευρώπη, υπενθυμίζοντας ότι τον Φεβρουάριο εγκαινίασαν από κοινού τις εργασίες κατασκευής μονάδας παραγωγής πυρομαχικών του ομίλου Rheinmetall στην Κάτω Σαξονία. 

Το τελευταίο διάστημα ο Γερμανός Καγκελάριος προσπαθεί να πείσει άλλες ευρωπαϊκές χώρες να διαθέσουν Patriot, ενώ στο επίκεντρο βρίσκονται κυρίως η Σουηδία, η Ελλάδα και η Ισπανία, όπως επισημαίνει η ε/φ SZ.

Η δε Γερμανία από τα δώδεκα συστήματα Patriot που διαθέτει, έχει δώσει στην Ουκρανία ήδη τα τρία, ενώ άλλα τέσσερα που έχουν παραγγελθεί, δεν θα δοθούν πριν από το 2028.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα
Σολτς, Γερμανία, Ουκρανία,solts, germania, oukrania