Στο 69,8% επιταχύνθηκε ο πληθωρισμός στην Τουρκία τον Απρίλιο

Στο 69,8% επιταχύνθηκε τον Απρίλιο ο ετήσιος πληθωρισμός στην Τουρκία, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή, παρά τις συνεχείς αυξήσεις των επιτοκίων που αποσκοπούσαν στην τιθάσευση της αύξησης των τιμών καταναλωτή.

Ο πληθωρισμός είχε ανέλθει στο 68,5% τον Μάρτιο, σημειώνοντας επίσης αύξηση σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, καθώς η χώρα αγωνίζεται να ξεπεράσει την κρίση κόστους ζωής.

Η τουρκική Κεντρική Τράπεζα άρχισε την αύξηση του βασικού της επιτοκίου

τον Ιούνιο του 2023, ανεβάζοντάς το σταδιακά από το 8,5%, στο 50%, αφού ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν χαλάρωσε τις αντιρρήσεις του σε τέτοιου είδους νομισματικές πολιτικές.

Η Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε την περασμένη εβδομάδα να διατηρήσει σταθερό το κόστος δανεισμού, αλλά προειδοποίησε ότι θα μπορούσε να το αυξήσει και πάλι εάν επιδεινωθεί ο πληθωρισμός.

Ο Ερντογάν επέρριπτε επί μακρόν την ευθύνη για τον πληθωρισμό στα υψηλά επιτόκια, παρόλο που η συμβατική πολιτική των κεντρικών τραπεζών παγκοσμίως είναι να αυξάνουν το κόστος δανεισμού προκειμένου να μειώσουν τον πληθωρισμό.

Αλλά μετά την επανεκλογή του πέρσι, ο Τούρκος Πρόεδρος επέστρεψε στην οικονομική ορθοδοξία και εξέφρασε πλήρη εμπιστοσύνη στην οικονομική του ομάδα με επικεφαλής τον Υπουργό Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ.

Διαβάστε ακόμη: Τουρκία: Ο στρατός «εξουδετέρωσε» 32 μαχητές του ΡΚΚ στο βόρειο Ιράκ

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα
698, Τουρκία, Απρίλιο,698, tourkia, aprilio