Τουρκία: Σήμερα οι δημοτικές εκλογές - Στην Κωνσταντινούπολη τα βλέμματα

Περισσότεροι από 61 εκατομμύρια ψηφοφόροι θα ψηφίσουν σήμερα για τις δημοτικές εκλογές της Τουρκίας σε περίπου 208 χιλιάδες κάλπες. Στην ανατολική Τουρκία η ψηφοφορία ξεκίνησε από 7.00 το πρωί και ολοκληρώνεται στις 16.00, ενώ στην υπόλοιπη Τουρκία οι κάλπες άνοιξαν στις 8.00 το πρωί και κλείνουν στις 17.00 το απόγευμα. Στις εκλογές

συμμετέχουν 34 πολιτικά κόμματα.

Από χθες τα μεσάνυχτα ξεκίνησαν οι απαγορεύσεις για τις εκλογές. Δεν θα δημοσιευτεί πολιτική διαφήμιση οποιουδήποτε κόμματος ή υποψηφίου, ωστόσο γραπτές και οπτικές δραστηριότητες των πολιτικών κομμάτων και των υποψηφίων που συμμετέχουν στις εκλογές μπορούν να δημοσιεύονται σε μέσα ενημέρωσης έως τις 18.00 σήμερα.

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ολοκλήρωσε την προεκλογική του εκστρατεία με προσευχή στην Αγία Σοφία όπου πήγε μαζί με τον υποψήφιο του κόμματός του για τον Δήμο Κωνσταντινούπολης Μουράτ Κουρούμ. Η προεκλογική εκστρατεία συνεχίστηκε χθες καθόλη τη διάρκεια της μέρας. Ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν μίλησε από την Κωνσταντινούπολη δύο φορές και κάλεσε τους ψηφοφόρους του κόμματός του να προστατεύσουν την κάλπη. Ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι θα σεβαστούν το αποτέλεσμα ωστόσο ανέφερε πως η πεποίθησή του είναι πως ο λαός δεν θα συναινέσει σε «κλοπή της Κωνσταντινούπολης για άλλα 5 χρόνια».

Ο Μουράτ Κουρούμ, στην τελευταία ομιλία του χθες εμφανίστηκε βέβαιος ότι θα νικήσει. «Θα στείλουμε κάποιον σε διακοπές επ' αόριστον» είπε ο Μουράτ Κουρούμ, εννοώντας τον ανθυποψήφιό του Εκρέμ Ιμάμογλου.

Ο υποψήφιος της αντιπολιτευσης Εκρέμ Ιμάμογλου στη δική του ομιλία χθες στην Κων/πολη είπε: «Ρυθμίστε τα ρολόγια σας, ο Μουράτ Κουρούμ φεύγει. Μπορεί και να έχει φύγει ήδη».

Δύο αντιφατικές δημοσκοπήσεις

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν πάντως αντιφατικά αποτελέσματα. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της εταιρείας Optimar που πρόσκεται στην Κυβέρνηση, ο Μουράτ Κουρούμ είναι ο νικητής των εκλογών στην Κωνσταντινούπολη, συγκεντρώνοντας το 43,6% των ψήφων, ενώ ο Εκρέμ Ιμάμογλου λαμβάνει 43,2%.

Από την άλλη τα αποτελέσματα της εταιρείας SONAR η οποία πρόσκειται στην αντιπολίτευση προβλέπει για τον Εκρέμ Ιμάμογλου 47,3% και για τον Μουράτ Κουρούμ 40,4%. Για την Άγκυρα οι δημοσκοπήσεις δείχνουν άνετη νίκη του υποψηφίου της αντιπολίτευσης Μανσούρ Γιαβάς αλλά και για την Σμύρνη επίσης προβλέπουν ότι η αντιπολίτευση θα κερδίσει για άλλη μια φορά το δήμο, παρόλο που θα υπάρξει μείωση των ποσοστών της.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα