Χωρισμένη στα... δύο καιρικά η χώρα, οι περιοχές που θα επηρεαστούν από τη ζέστη -Ο Κολυδάς εξηγεί τον αεροχείμαρρο

Ζεστός θα είναι ο καιρός σήμερα, αλλά τη ζέστη δεν θα τη νιώσουν όλοι σε όλη τη χώρα, η οποία καιρικά μοιάζει να είναι χωρισμένη στα δύο.

Ο Θοδωρής Κολυδάς εξηγεί τι θα γίνει με τον καιρό:

ΤΑ ΜΙΚΡΑ «ΜΥΣΤΙΚΑ» ΤΟΥ ΑΕΡΟΧΕΙΜΑΡΡΟΥ (Jet Stream)

Ο #αεροχείμαρρος είναι ο κύριος οδηγός των καιρικών συστημάτων τα οποία κινούνται ανάλογα με τη ροή του. Τον παρομοιάζουμε σαν τις ράγες του τρένου που πάνω του κινούνται τα… βαγόνια του καιρού.Στην
προκειμένη περίπτωση μεταφέρονται μεν θερμές μάζες αλλά και σκόνη, αλλά παράλληλα υπάρχει και η συννεφιά, που παίζει ανασταλτικό ρόλο στην άνοδο της θερμοκρασίας (προς το παρόν). Είχαμε αναφερθεί σε αυτό τις προηγούμενες ημέρες, αλλά δεν πέρασε σε όλο το κοινό αυτή η πληροφόρηση. Πολλές φορές μεταξύ δύο αξόνων του #jetstream (όπως βλέπουμε στην εικόνα) δημιουργείται άστατος καιρός. Αυτός ο καιρός θα επηρεάσει ως τη Δευτέρα κυρίως τα βόρεια, όπως αναφέραμε σε προηγούμενη ανάρτηση. Η ανάρτηση Κολυδά για τα δύο κύματα της ζέστης

Πριν από λίγες ώρες ο Θοδωρής Κολυδάς μίλησε για δύο πρόσωπα του καιρού, αναφέροντας ότι θα χωρίσει τη χώρα στα δύο μέχρι τη Δευτέρα. Στα βόρεια δεν θα καταλάβουν τίποτα, στα νότια όμως, και κυρίως σε Πελοπόννησο - Κρήτη, η ζέστη θα είναι αισθητή.

Επίσης, όπως επισημαίνει, θα υπάρχουν δύο θερμικές εξάρσεις: η πρώτη σήμερα και αύριο και η δεύτερη την Τρίτη και την Τετάρτη. Μιλάει δηλαδή για μια μικρή αναβολή του «καύσωνα» του Σαββατοκύριακου που περιμέναμε:

ΤΑ ΔΥΟ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΟΥ «ΑΝΑΒΛΗΤΙΚΟΥ» & ΖΕΣΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ

Αρχικά σημειώνουμε ότι είναι από τις σπάνιες περιπτώσεις που παρουσιάζουμε υετό μαζί με τη θερμή μεταφορά στη στάθμη των 850 hPa. Ο καιρός θα είναι διαφορετικός και θα χωρίζει τη χώρα στα δύο μέχρι τη Δευτέρα, καθώς η Βόρεια Ελλάδα δεν θα καταλάβει σχεδόν τίποτε από ζέστη, όπου θα έχουμε παροδικά φαινόμενα και αυξημένη συννεφιά. Στα δυτικά και στα νότια (κυρίως Πελοπόννησο, Κρήτη) όμως η ζέστη θα είναι αισθητή.

Θα υπάρχουν δύο θερμικές εξάρσεις: η πρώτη Παρασκευή και Σάββατο και η δεύτερη λίγο αργότερα, την Τρίτη και Τετάρτη (εξ ου και το «αναβλητικό» του τίτλου). H δεύτερη έξαρση ίσως φανεί για λίγο σε ορισμένες περιοχές και στα βόρεια την Τρίτη.

Οι θαλάσσιες αύρες θα δράσουν ευεργετικά, αλλά ας μη μας παραξενεύει αν μια περιοχή τη μία μέρα έχει 30 βαθμούς (με αύρα) και την επομένη (π.χ. με δυτικό καταβατικό άνεμο) 34 με 35.

Η σχετική υγρασία θα είναι κάπως αυξημένη, αλλά δεν θα είναι ιδιαίτερα επιβαρυντική. Άλλωστε, τις θερμοκρασίες που αναφέρουμε στις προγνώσεις 32 με 34 και τοπικά (κυρίως στην Κρήτη) 34 με 36 βαθμούς, δεν μπορούμε να τις χαρακτηρίσουμε τιμές «καύσωνα».

Σχετικά με τη σκόνη, οι μέγιστες τιμές Παρασκευή και Σαββατοκύριακο, με μειούμενες τις συγκεντρώσεις Δευτέρα και Τρίτη. Επιχειρησιακά παρακολουθούμε τα όρια στο τριήμερο, λαμβάνοντας όμως υπ' όψιν μας και την περαιτέρω τάση του καιρού, την οποία σας μεταφέρουμε. Βέβαια, τα μοντέλα της σκόνης παρουσιάζουν διαφορές σε σχέση με τα αντίστοιχα ατμοσφαιρικά μοντέλα και εδώ να διευκρινίσουμε ότι άλλες είναι οι μετρήσεις της σκόνης και άλλες οι μετρήσεις των μικροσωματιδίων PM10 (παρότι και οι δύο εκφράζονται σε mg/m3).

Κλείνουμε υπενθυμίζοντας ότι σε καθημερινή βάση επανεξετάζουμε όλα τα δεδομένα με τους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας, με σκοπό την έγκυρη ενημέρωσή σας.

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα