Δακρυοαδενίτιδα: Μορφές, αιτίες, συμπτώματα και αντιμετώπιση

Η δακρυoαδενίτιδα είναι μία ασυνήθιστη και σπάνια διαταραχή των ματιών, που χαρακτηρίζεται από διόγκωση τους ενός ή και των δύο δακρυϊκών αδένων λόγω φλεγμονής (στις περισσότερες περιπτώσεις στον έναν από τους δύο αδένες).

Το μέγεθος των αδένων είναι σχεδόν όσο ένα αμύγδαλο από τους οποίους παράγονται τα δάκρυα και ένας τυχόν ερεθισμός στους μεγάλους δακρυϊκούς αδένες, μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή και διόγκωσή τους.

Ανκαι δεν υπάρχει ακριβής καταγραφή,μελέτη έχει υπολογίσει ότι 1 στους 10οφθαλμικούς ασθενείς μπορεί να εμφανίσουνδακρυοαδενίτιδα κατά τη διάρκεια τηςζωής τους.

«Ηενόχληση

από τη φλεγμονή μπορεί να είναιπαροδική ή επίμονη, όμως αν δεναντιμετωπιστεί έγκαιρα και σωστά,υπάρχει η πιθανότητα να εξελιχθεί σεμια σοβαρή νόσο που θα προκαλέσει βλάβηστον οφθαλμό του ασθενούς», επισημαίνειη κ.Δήμητρα Πορτάλιου Χειρουργός Οφθαλμίατρος– Οφθαλμοπλαστικός, Διευθύντρια τηςΒ' Οφθαλμολογικής Κλινικής στοMetropolitanHospitalκαι συνεχίζειμ’ όσα συνδέονται με αυτή τη σπάνια,αλλά σοβαρή πάθηση των ματιών:

Μορφέςτης δακρυοαδενίτιδας

«Ηδακρυοαδενίτιδα διακρίνεται σε οξείακαι χρόνιαλέει και εξηγείτην κάθε μορφή.

Οξεία δακρυοαδενίτιδα,έχουμε όταν εκδηλώνεται μέσα σε λίγεςώρες ή ημέρες, από τη μια πλευρά, μόνομε έντονα συμπτώματα, όπως πόνο,ερυθρότητα, οίδημα επιπεφυκότα, διόγκωσητου πάνω βλεφάρου, πυώδεις εκκρίσεις,ενώ μπορεί να συνυπάρχουν σημείαλοίμωξης από το ανώτερο αναπνευστικό,πυρετός, διόγκωση των παρωτίδων καιδιογκωμένοι λεμφαδένες.Χρόνια δακρυοαδενίτιδα,έχουμε όταν η διόγκωση διαρκεί γιαπερισσότερο από ένα μήνα και στις δύοπλευρές. Η συμπτωματολογία δεν είναιέντονη, δεν υπάρχει πόνος, αλλά μπορείνα υπάρχουν συμπτώματα ξηροφθαλμίας.Ωστόσο, σε πολύ σοβαρές περιπτώσεις οδακρυϊκός αδένας ενδέχεται να προβάλλειέξω από το βλέφαρο στην έξω πάνω μεριάτου ματιού».Ποιααίτια προκαλούν τη δακρυοαδενίτιδα;

Ηδιαταραχή των δακρυοαδένων συνήθωςπροκαλείται είτε από φλεγμονή είτε απόαυτοάνοση ασθένεια (όπως η νόσος Gravesτου θυρεοειδή αδένα) είτε μπορεί ναυποκρύπτει κάποια κακοήθεια όπως τολέμφωμα. Όταν εμφανίζεται απροσδόκητα,συνήθως η αιτία είναι λοίμωξη απόβακτήριο ή ιό. Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις,η λοίμωξη μπορεί να προκληθεί και απόμύκητες ή παράσιτα.

Σεακόμα σπανιότερες περιπτώσεις, όπωςαναφέρεται στην ιατρική βιβλιογραφία(υπάρχουν ελάχιστες αναφορές), ο κορωνοϊόςSARS-CoV-2μπορεί να είναι ο παράγοντας που προκαλείτη φλεγμονή.

Συμπτώματατης δακρυoαδενίτιδας

«Ηφλεγμονή στον δακρυϊκό αδένα μπορεί ναπροκαλέσει οίδημα γύρω από την άνω,εξωτερική γωνία του ματιού, προκαλώνταςπτώση του βλεφάρου, δακρύρροια,διογκωμένους λεμφαδένες κοντά στο αυτί,κοκκίνισμα του ματιού και αίσθημακαύσου. Οι ασθενείς, επίσης, μπορεί νααισθάνονται πόνο όταν κινούν τοπροσβεβλημένο μάτι. Ενδέχεται, να υπάρχειεκχύμωση με αντίστοιχο υπόσφαγμα στονεπιπεφυκότα του ματιού.

Συνήθως,η δακρυοαδενίτιδα δεν επηρεάζει τηνόραση. Ωστόσο, σε περιπτώσεις όπου τοοίδημα είναι αρκετά μεγάλο και πιέζειτο μάτι, μπορεί να προκαλέσει διαταραχήκαι σε αυτή τη λειτουργία ή και διπλωπία.Αν παρατηρήσετε ασυνήθιστες αλλαγέςστο ένα ή και στα δύο μάτια, όπως πόνο,πρήξιμο ή αλλαγή στο χρώμα, συνιστάταινα επισκεφθείτε το γιατρό σας.

Επίσηςαν παρατηρήσετε αιφνίδια μείωση ήαπώλεια όρασης, γρήγορη επιδείνωση τουοιδήματος στο μάτι, έντονο πόνο ή/καιαρχίσετε να βλέπετε «φωτάκια» ή «μυγάκια»στο οπτικό πεδίο σας, πρέπει να επισκεφθείτεάμεσα το γιατρό για να σταματήσει τηνεξέλιξη της νόσου» τονίζει η κ. Πορτάλιου.

Πώςγίνεται η διάγνωση;

«Ηδιάγνωση της δακρυοαδενίτιδας μπορείνα γίνει με βάση το ιατρικό ιστορικόκαι την κλινική εξέταση. Στην περίπτωσηπου ο ασθενής έχει λάβει κορτικοστεροειδήπριν γίνει η εξέταση, η κορτιζόνη μπορείνα σταθεί ανασταλτικός παράγοντας στηνεύρεση κρίσιμων κλινικά ευρημάτων τηςπάθησης, κυρίως του πρηξίματος και τηςδιόγκωσης των συναφών λεμφαδένων.Επίσης, μπορεί να χρειαστούν εξετάσειςαίματος, για να ελεγχθούν διάφοροιδείκτες της φλεγμονής. Ενώ παράλληλα,μπορεί να ζητηθεί βιοψία στον δακρυϊκόαδένα, για να αποκλειστεί το ενδεχόμενούπαρξης όζου στο εσωτερικό του, αλλάκαι να πραγματοποιηθούν απεικονιστικέςεξετάσεις, όπως αξονική και μαγνητικήτομογραφία» αναφέρει.

Πώςαντιμετωπίζεται και σε πόσο διάστημαυποχωρεί η δακρυοαδενίτιδα;

«Ότανη δακρυοαδενίτιδα είναι οξεία, ενδέχεταινα απαιτούνται αντιιικά φάρμακα ήαντιβιοτικά για βακτηριακές λοιμώξεις.Είναι ζωτικής σημασίας οι ασθενείς ναπαίρνουν τα φάρμακα που τους συνιστά οοφθαλμίατρος με συνέπεια και για όσοδιάστημα απαιτείται.

Ακόμακαι αν τα συμπτώματα εξασθενήσουν ήεξαφανιστούν εντελώς, δεν πρέπει ναδιακόψουν τη θεραπεία πρόωρα, καθώςυπάρχει κίνδυνος υποτροπής. Πιθανότατα,σε μια δεύτερη υποτροπή, η λοίμωξη ναείναι πιο έντονη από ό,τι αρχικά.

Ηαντιμετώπιση της χρόνιας δακρυοαδενίτιδαςσυνήθως εξαρτάται από τον έλεγχο τηςυποκείμενης αυτοάνοσης πάθησης. Ογιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει καικορτικοστεροειδή φάρμακα (κορτιζόνη)για να αντιμετωπιστεί η φλεγμονή καιτο οίδημα στο μάτι. Ανεξάρτητα από τοαν η δακρυοαδενίτιδα είναι οξεία ήχρόνια, ο ασθενής μπορεί να κάνει καιεπιπλέον κινήσεις για να ανακουφιστεί,όπως ανάπαυση των ματιών και χρήσηζεστών επιθεμάτων (κομπρέσες) καθώς καιχρήση αναλγητικών.

Οοφθαλμίατρος θα δώσει οδηγίες σχετικάμε το πόσο συχνά και πόσο καιρό πρέπεινα χρησιμοποιούνται τα ζεστά επιθέματα»,διευκρινίζει η ειδικός και προσθέτει:

«Τυπικά,η οξεία δακρυοαδενίτιδα υποχωρεί πλήρωςσε 4-6 εβδομάδες, ωστόσο η χρόνια μπορείνα υπομείνει και να υποτροπιάζει. Ηπρόοδος της ανάρρωσης εξαρτάται απότην έγκαιρη έναρξη της θεραπείας, τηναιτία της λοίμωξης και την υφιστάμενηκατάσταση της υγείας».

Υπάρχειπερίπτωση νοσηλείας από δακρυαδενίτιδα;

«Εάνη θεραπεία καθυστερήσει ή δεν εφαρμοστείσωστά, υπάρχει κίνδυνος να αναπτυχθείαπόστημα στο μάτι ή φλεγμονή στα κύτταρα(κυτταρίτιδα). Σε τέτοιες περιπτώσεις,ο ασθενής πρέπει να τεθεί υπό στενήπαρακολούθηση στο νοσοκομείο και ναλάβει ενδοφλέβια αντιβιοτική θεραπεία.Παράλληλα, ενδέχεται να απαιτηθείχειρουργική επέμβαση για τη διάνοιξητου αποστήματος», εξηγεί η ιατρός.

Πώςμπορώ να προλάβω την εμφάνιση τηςφλεγμονής;

«Ηβέλτιστη πρακτική είναι η τήρηση τωνκανόνων υγιεινής, με συχνό πλύσιμο τωνχεριών και αποφυγή αγγίγματος των ματιώνμε βρώμικα χέρια. Ωστόσο, εάν πάσχετεαπό αυτοάνοσο νόσημα που μπορεί ναπροκαλέσει δακρυοαδενίτιδα, είναιπιθανό να μην είναι δυνατό να αποφευχθεί»,καταλήγει η κ. Πορτάλιου

*Το MetropolitanHospital έχειαναπτύξει ένα Οφθαλμολογικό τμήμα τοοποίο λειτουργεί σύμφωνα με τα πρότυπαοφθαλμολογικών κέντρων σε διεθνέςεπίπεδο. Διαθέτει έμπειρους καιεξειδικευμένους χειρουργούς καιπροσωπικό που παρέχει ολοκληρωμένεςιατρικές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένηςκαι της ψυχολογικής υποστήριξης. Οεξοπλισμός είναι τελευταίας τεχνολογίας,με υπερσύγχρονα μηχανήματα και συστήματαπου εξασφαλίζουν ακριβή διάγνωση καιπαροχή αποτελεσματικής θεραπευτικήςαγωγής. Τα χειρουργεία είναι εξοπλισμέναγια την αντιμετώπιση οποιουδήποτεπεριστατικού, είτε προγραμματισμένηςείτε επείγουσας χειρουργικής επέμβασης,με άριστη τεχνική και νοσηλευτικήυποστήριξη.

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Δακρυοαδενίτιδα, Μορφές,dakryoadenitida, morfes